W PRL gospodynie smażyły częściej niż schabowe. Dziś mało kto pamięta smak
27.08.2024 09:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy lady w sklepach świeciły głównie pustkami, zaradne gospodynie włączały kreatywność i przygotowywały proste, ale efektowne dania. Jedni z łezką w oku przypominają sobie kotlety z mortadeli, inni z kolei miło wspominają kotlety, które na stołach gościły nieraz częściej niż bardziej znane schabowe.
Nazwa "kotlety rzymskie" może sugerować, że na obiad pojawi się danie mięsne. Łudzi nas też chrupiąca panierka, która najczęściej pojawia się na schabowych czy kotletach z filetów kurczaka. Choć nazwa wskazuje na Włochy i mięso, to w rzeczywistości są to plastry sera, które podbiły serca Czechów, a kiedyś także Polaków. Kotlety rzymskie to danie, które zaskakuje prostotą i smakiem, a jednocześnie nieco myli swoją nazwą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety rzymskie - przepis z PRL
Zamiast mięsa, serce tego dania stanowi grubo pokrojony ser żółty, który po obtoczeniu w jajku i bułce tartej staje się chrupiący na zewnątrz, a delikatnie rozpływający się w środku. Choć kiedyś był popularnym daniem w Polsce, zwłaszcza w czasach PRL-u, dziś spotykamy go zdecydowanie rzadziej. Odeszły nieco w zapomnienie i młodsze pokolenie kojarzy je jedynie z czeskim daniem narodowym.
W Polsce zyskały popularność w czasach PRL-u, gdzie podawano je z prostymi dodatkami, takimi jak chleb z masłem, marchewka z groszkiem i ziemniaki. Dodanie, że są "rzymskie" prawdopodobnie wiąże się z tym, że ser był postrzegany jako produkt luksusowy i kojarzony z kuchnią włoską. W ten sposób można było poczuć powiew świata zza żelaznej kurtyny.
Składniki:
- 2 grube plastry żółtego sera (gouda lub edamski),
- bułka tarta,
- jajko,
- oregano, słodka papryka, sól, pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Do jednej miski wsyp bułkę tartą. Do drugiej wbij jajko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Plastry sera zanurzaj dokładnie w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Powtarzaj to kilkukrotnie, aby panierka dokładnie przykryła powierzchnię sera.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka się zarumieni.
- Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj kotlety rzymskie z ulubionymi dodatkami, np. frytkami, surówką czy sosem tatarskim. Sprawdzą się również jako przekąska na imprezy. Świetnie smakuje z dodatkiem żurawiny lub kwaśnego dżemu porzeczkowego. Smacznego!