W PRL gospodynie smażyły częściej niż schabowe. Dziś mało kto pamięta smak
Kiedy lady w sklepach świeciły głównie pustkami, zaradne gospodynie włączały kreatywność i przygotowywały proste, ale efektowne dania. Jedni z łezką w oku przypominają sobie kotlety z mortadeli, inni z kolei miło wspominają kotlety, które na stołach gościły nieraz częściej niż bardziej znane schabowe.
27.08.2024 09:55
Nazwa "kotlety rzymskie" może sugerować, że na obiad pojawi się danie mięsne. Łudzi nas też chrupiąca panierka, która najczęściej pojawia się na schabowych czy kotletach z filetów kurczaka. Choć nazwa wskazuje na Włochy i mięso, to w rzeczywistości są to plastry sera, które podbiły serca Czechów, a kiedyś także Polaków. Kotlety rzymskie to danie, które zaskakuje prostotą i smakiem, a jednocześnie nieco myli swoją nazwą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety rzymskie - przepis z PRL
Zamiast mięsa, serce tego dania stanowi grubo pokrojony ser żółty, który po obtoczeniu w jajku i bułce tartej staje się chrupiący na zewnątrz, a delikatnie rozpływający się w środku. Choć kiedyś był popularnym daniem w Polsce, zwłaszcza w czasach PRL-u, dziś spotykamy go zdecydowanie rzadziej. Odeszły nieco w zapomnienie i młodsze pokolenie kojarzy je jedynie z czeskim daniem narodowym.
W Polsce zyskały popularność w czasach PRL-u, gdzie podawano je z prostymi dodatkami, takimi jak chleb z masłem, marchewka z groszkiem i ziemniaki. Dodanie, że są "rzymskie" prawdopodobnie wiąże się z tym, że ser był postrzegany jako produkt luksusowy i kojarzony z kuchnią włoską. W ten sposób można było poczuć powiew świata zza żelaznej kurtyny.
Składniki:
- 2 grube plastry żółtego sera (gouda lub edamski),
- bułka tarta,
- jajko,
- oregano, słodka papryka, sól, pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Do jednej miski wsyp bułkę tartą. Do drugiej wbij jajko, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Plastry sera zanurzaj dokładnie w jajku i obtaczaj w bułce tartej. Powtarzaj to kilkukrotnie, aby panierka dokładnie przykryła powierzchnię sera.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka się zarumieni.
- Odłóż na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawaj kotlety rzymskie z ulubionymi dodatkami, np. frytkami, surówką czy sosem tatarskim. Sprawdzą się również jako przekąska na imprezy. Świetnie smakuje z dodatkiem żurawiny lub kwaśnego dżemu porzeczkowego. Smacznego!