W PRL-u ulubiona słodycz. Dziś zapomniana, a opóźnia starzenie i może poprawiać wzrok

Masz ochotę na coś słodkiego? Wystarczy malutki kawałek chałwy. Jej smak jest intensywny. To oczywiście kaloryczny deser, ale ma też sporo plusów. Kiedyś cieszył się ogromną popularnością, a teraz warto sobie o nim przypomnieć.

Chałwa była popularnym deserem w PRL-uChałwa była popularnym deserem w PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Chałwę często kojarzymy z Grecją czy Turcją, gdzie jest bardzo popularna. Jednak jej pierwotna wersja powstała w Indiach. Jest wytwarzana z nasion roślin oleistych, najczęściej z sezamu, migdałów czy słonecznika. Najbardziej znana jest wymieniona jako pierwsza chałwa sezamowa. Często wzbogacana jest orzechami, suszonymi owocami, wanilią i kakao. W sklepach dostępna jest również chałwa z Ukrainy, która powstaje z nasion słonecznika, orzechów lub maku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Jak powstaje chałwa?

Ziarna sezamu są prażone i mielone na pastę o nazwie tahini. Ta pasta sezamowa wykorzystywana jest także do innych potraw, m.in. do pasty z ciecierzycy czyli humusu. W przypadku chałwy, mieszana jest z cukrem lub miodem oraz dodatkami. W chałwach przemysłowych często słodzi się chałwy syropem glukozowo-fruktozowym. Dlatego gdy kupujemy gotowe produkty warto zwracać uwagę na ich skład.

Dlaczego warto jeść chałwę?

Mimo dużej dawki słodyczy chałwa uchodzi jednak wśród deserów za wartościowy, przysmak zwłaszcza ta wytwarzana według tradycyjnych receptur. Mimo wysokiej kaloryczności - około 550 kalorii w 100 gramach - chałwa zawiera wiele cennych składników odżywczych. Nasiona sezamu dostarczają spore ilości białka oraz jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-3). Kwas linolowy pomaga w obniżeniu poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca.

Ma minerały i witaminy

Chałwa jest również bogata w minerały, takie jak fosfor, magnez, sód, wapń (w większym stężeniu niż w mleku krowim) oraz żelazo. Zawiera także błonnik, który wspiera trawienie. Dodatkowo, chałwa jest znakomitym źródłem witaminy E, znanej jako witamina młodości. Jest to silny antyoksydant, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia.

...

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie