W sezonie zajadamy się na potęgę. Mało kto wie, jakie są skutki dla organizmu

Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Kupując te owoce, zwracajmy uwagę na to, by produkt pochodził z Polski - wtedy mamy pewność, że nie pokonał tysięcy kilometrów w transporcie. Świeże, słodkie i soczyste morele to doskonały składnik uwielbianych knedli, ale warto spożywać je również solo. Wtedy czerpiemy z nich najwięcej. A jest z czego czerpać.

Morele są pełne zdrowiaMorele są pełne zdrowia
Źródło zdjęć: © Canva | Svetlana_nsk

Morele są one pełne witamin i składników mineralnych, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już cztery tysiące lat temu. Należą do tej samej rodziny, co ich bardziej popularne "kuzynki" - brzoskwinie i śliwki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Dlaczego warto jeść morele?

Morele zawdzięczają swoją słoneczną barwę beta-karotenowi. Składnik ten jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ zapobiega chorobom serca, korzystnie wpływa na wzrok oraz stanowi tarczę ochronną dla skóry, jeżeli chodzi o szkodliwe działanie promieni UV. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę beta-karotenu. Ponadto morele są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, wobec czego spożywanie ich może korzystnie wpłynąć na pracę naszego układu pokarmowego.

Morele są bogate w potas, który jest odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie nerek. Znajdują się w nich również takie składniki, jak: żelazo, wapń, fosfor. Są one również źródłem witamin PP, B i C. Witamina C zmniejsza ryzyko przeziębień i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz chroni nas przed miażdżycą. Jednak pamiętajmy, że jak w każdym przypadku, również tutaj kluczowy jest umiar. Nie powinniśmy spożywać moreli w nadmiernych ilościach, ponieważ mogą one mieć działanie przeczyszczające.

Morele
Morele © Canva | RitaE

Jakie morele wybrać: świeże czy suszone?

W sezonie najlepiej jest sięgać po morele świeże, jednak również morele suszone są warte uwzględnienia. Morele suszone są aż pięć razy bardziej zasobne w beta-karoten i witaminę C w porównaniu z owocami świeżymi. Zawierają też więcej wapnia, potasu, magnezu czy błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać o umiarze, ponieważ suszone owoce zawierają więcej kalorii niż świeże oraz mogą obciążać układ pokarmowy.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥