W sezonie zajadamy się na potęgę. Mało kto wie, jakie są skutki dla organizmu

Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Kupując te owoce, zwracajmy uwagę na to, by produkt pochodził z Polski - wtedy mamy pewność, że nie pokonał tysięcy kilometrów w transporcie. Świeże, słodkie i soczyste morele to doskonały składnik uwielbianych knedli, ale warto spożywać je również solo. Wtedy czerpiemy z nich najwięcej. A jest z czego czerpać.

Morele są pełne zdrowiaMorele są pełne zdrowia
Źródło zdjęć: © Canva | Svetlana_nsk

Morele są one pełne witamin i składników mineralnych, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już cztery tysiące lat temu. Należą do tej samej rodziny, co ich bardziej popularne "kuzynki" - brzoskwinie i śliwki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Dlaczego warto jeść morele?

Morele zawdzięczają swoją słoneczną barwę beta-karotenowi. Składnik ten jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ zapobiega chorobom serca, korzystnie wpływa na wzrok oraz stanowi tarczę ochronną dla skóry, jeżeli chodzi o szkodliwe działanie promieni UV. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę beta-karotenu. Ponadto morele są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, wobec czego spożywanie ich może korzystnie wpłynąć na pracę naszego układu pokarmowego.

Morele są bogate w potas, który jest odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie nerek. Znajdują się w nich również takie składniki, jak: żelazo, wapń, fosfor. Są one również źródłem witamin PP, B i C. Witamina C zmniejsza ryzyko przeziębień i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz chroni nas przed miażdżycą. Jednak pamiętajmy, że jak w każdym przypadku, również tutaj kluczowy jest umiar. Nie powinniśmy spożywać moreli w nadmiernych ilościach, ponieważ mogą one mieć działanie przeczyszczające.

Morele
Morele © Canva | RitaE

Jakie morele wybrać: świeże czy suszone?

W sezonie najlepiej jest sięgać po morele świeże, jednak również morele suszone są warte uwzględnienia. Morele suszone są aż pięć razy bardziej zasobne w beta-karoten i witaminę C w porównaniu z owocami świeżymi. Zawierają też więcej wapnia, potasu, magnezu czy błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać o umiarze, ponieważ suszone owoce zawierają więcej kalorii niż świeże oraz mogą obciążać układ pokarmowy.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇