W sezonie zajadamy się na potęgę. Mało kto wie, jakie są skutki dla organizmu

Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Kupując te owoce, zwracajmy uwagę na to, by produkt pochodził z Polski - wtedy mamy pewność, że nie pokonał tysięcy kilometrów w transporcie. Świeże, słodkie i soczyste morele to doskonały składnik uwielbianych knedli, ale warto spożywać je również solo. Wtedy czerpiemy z nich najwięcej. A jest z czego czerpać.

Morele są pełne zdrowiaMorele są pełne zdrowia
Źródło zdjęć: © Canva | Svetlana_nsk

Morele są one pełne witamin i składników mineralnych, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Pochodzą z Chin, gdzie były uprawiane już cztery tysiące lat temu. Należą do tej samej rodziny, co ich bardziej popularne "kuzynki" - brzoskwinie i śliwki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to hit każdej imprezy. Sekretny dressing robi furorę

Dlaczego warto jeść morele?

Morele zawdzięczają swoją słoneczną barwę beta-karotenowi. Składnik ten jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia, ponieważ zapobiega chorobom serca, korzystnie wpływa na wzrok oraz stanowi tarczę ochronną dla skóry, jeżeli chodzi o szkodliwe działanie promieni UV. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią dawkę beta-karotenu. Ponadto morele są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, wobec czego spożywanie ich może korzystnie wpłynąć na pracę naszego układu pokarmowego.

Morele są bogate w potas, który jest odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi i prawidłowe funkcjonowanie nerek. Znajdują się w nich również takie składniki, jak: żelazo, wapń, fosfor. Są one również źródłem witamin PP, B i C. Witamina C zmniejsza ryzyko przeziębień i wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz chroni nas przed miażdżycą. Jednak pamiętajmy, że jak w każdym przypadku, również tutaj kluczowy jest umiar. Nie powinniśmy spożywać moreli w nadmiernych ilościach, ponieważ mogą one mieć działanie przeczyszczające.

Morele
Morele © Canva | RitaE

Jakie morele wybrać: świeże czy suszone?

W sezonie najlepiej jest sięgać po morele świeże, jednak również morele suszone są warte uwzględnienia. Morele suszone są aż pięć razy bardziej zasobne w beta-karoten i witaminę C w porównaniu z owocami świeżymi. Zawierają też więcej wapnia, potasu, magnezu czy błonnika pokarmowego. Należy jednak pamiętać o umiarze, ponieważ suszone owoce zawierają więcej kalorii niż świeże oraz mogą obciążać układ pokarmowy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej