×

Wegański bekon ze skórki banana? Ten przepis to istne szaleństwo, weganie go uwielbiają

Wegański bekon ze skórki banana to coś, co kochają weganie mieszkający za granicą. W Polsce nie jest jeszcze tak popularny, ale patrząc na rosnące zainteresowanie dietą wegańską, to ten trend wkrótce dojdzie też do nas.

stacycphotos

Zacznij od dokładnego umycia

Banan zjedzony? Wstrzymaj się chwilę i nie wyrzucaj skórki od razu do kosza! Dokładnie ją umyj i zamień w wegański, chrupiący bekon. Ot, taka przekąska w duchu zero waste.

Podstawą jest odpowiednia marynata

Na marynatę do dwóch skórek po banach potrzebujesz:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego (możesz zamiast tego użyć również miodu)
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki proszku czosnkowego
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie jest banalnie proste

Pamiętaj, żeby do tego przepisu wykorzystać jedynie skórkę z mocno dojrzałych bananów. Zielona będzie najzwyczajniej w świecie niedobra i może sprawić, że zniechęcisz się do kuchennych eksperymentów.

kmoztar

Usuń skórki z bananów i rozerwij na około 4 paski. Łyżką delikatnie zeskrob wewnętrzną część skórki od banana, pozostawiając tylko skórkę. Przygotuj marynatę, mieszając wszystkie składniki dokładnie ze sobą. Do marynaty włóż skórki tak, żeby równomiernie je przykryła. Marynuj min. 10 minut, ale zdecydowanie lepiej potrzymać je w marynacie przez kilka godzin.

Zamarynowane skórki smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsącz na ręczniku papierowym.
Gdy trochę wystygną- staną się bardziej chrupiące!
UWAGA– może się trochę zadymić, ponieważ cukry się spalą, więc pamiętaj, aby włączyć okap.

ashleyrosemak

Jeśli zastanawiasz się, który bekon z naszej miniaturki jest „prawdziwy”…

… to odpowiedź jest prosta: z prawej strony jest prawdziwy bekon, z lewej roślinny zamiennik 😉

 

Wybrane dla Ciebie

Wegański tuńczyk na liście największych innowacji. Ma zmienić świat!

Wegańskie zamienniki budzą wiele kontrowersji. Są jednak dużym odkryciem i przełomowym krokiem w żywieniu. Potwierdza to fakt, że zostały umieszczone na liście 100 najciekawszych wynalazków 2021 r. Wegański tuńcztk ma zmienić świat. Wegańskie zamienniki coraz popularniejsze Dlaczego ludzie sięgają po wegańskie zamienniki? Najczęściej chcą urozmaicić swoją dietę, wiele osób robi to z troski o środowisko, […]

Po wegańskich stekach przyszedł czas na bezrybną rybę. Szykuje się prawdziwa rewolucja

Alternatywy dla mięsa stają się coraz bardziej popularne. Nie da się jednak ukryć, że wciąż budzą sporo kontrowersji. Jest jednak spore zainteresowanie, co prowadzi do tego, że powstają coraz to nowsze rozwiązania dla osób na diecie roślinnej. Pionierzy na rynku roślinnym Kiedy w 2016 roku start-up Impossible Foods wprowadził na rynek swój pierwszy produkt, Impossible […]

Mleko z ziemniaka podbije rynek? Kolejna alternatywa dla nabiału na rynku!

Roślinne zamienniki nabiału zyskują coraz bardziej na popularności. Do oferty napojów roślinnych dołączyło mleko z ziemniaka! Coraz większe zapotrzebowanie Asortyment wegańskich zamienników nabiału coraz bardziej się rozszerza. Świadczy to o jednym: zdecydowanie jest na to popyt!Dzięki temu osoby na diecie wegańskiej lub osoby z nietolerancjami pokarmowymi (na przykład na laktozę) mogą bilansować swoje diety i […]

Wegańskie jajko na twardo trafiło do sprzedaży. Szykuje się roślinna rewolucja?

Oferta roślinnych zamienników mięsa i nabiału coraz bardziej się poszerza. To świadczy o tym, że wegańskie wynalazki mają swoich zwolenników. Absolutną nowością jest wegańskie jajko na twardo, które trafi już wkrótce do sklepów. Dlaczego powstają roślinne zamienniki? Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą […]

UE odrzuciła poprawkę dotyczącą wegańskiej żywności. Uznano, że nazewnictwo nie wprowadza w błąd

Od lat toczy się dyskusja na temat nazewnictwa wegańskich produktów. Pojawia się ich na rynku coraz więcej, więc i szuka się odpowiedniego sposobu, żeby podkreślić ich charakter. Poprawka została odrzucona W październiku 2020 zgłoszono poprawkę do rozporządzenia, która dotyczyła terminologii nazywania wegańskich zamienników nabiału. Miała ona wyregulować nazewnictwo, które mogło wprowadzać w błąd. . Zabronione […]

Wegańskie jajka już wkrótce w naszych sklepach. Producent zapowiada globalną ekspansję

Rynek coraz bardziej wzbogaca się w produkty wegańskie. Osoby, które rezygnują z mięsa mogą znaleźć coraz więcej roślinnych alternatyw na półkach. Już wkrótce do sklepów trafi nowy produkt. Zamiennik jajek Firma Eat Just specjalizuje się w produkcji roślinnych zamienników znanych produktów. Jednym z najpopularniejszych produktów jest „Just Egg” czyli roślinny zamiennik jajka. Dostępne są w […]

zamknij