Wielu zapomina podczas mycia lodówki. To błąd, który może cię sporo kosztować

Jak często myjesz lodówkę? Czy pamiętasz o każdym zakamarku? To naprawdę ważne pytania. Tylko kiedy to urządzenie jest czyste, nadaje się do przechowywania żywności. Dzięki temu tez nie psuje się ona za szybko.

Lodówkę trzeba myć systematycznie. Lodówkę trzeba myć systematycznie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podczas sprzątania kuchni zazwyczaj skupiamy się na myciu zewnętrznej części lodówki. Jednak mycie jej wewnątrz jest jeszcze ważniejsze. W końcu to miejsce, w którym przechowujemy żywności. Powinna być jak najbardziej higieniczna i czysta. Warto wiedzieć, jak dbać o lodówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Nie rzadziej niż raz w miesiącu

Lodówki są szczególnie podatne na zbieranie się bakterii i szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Najczęściej gromadzą się one na półkach oraz w dolnych szufladach, gdzie trzymamy wędliny, owoce i warzywa. Zazwyczaj myjemy lodówki raz w miesiącu, i lepiej nie robić tego rzadziej.

Regularne i dokładne porządkowanie wnętrza może uchronić żywność przed pleśnią, a także ma pozytywny wpływ na sprawność techniczną lodówki. Dodatkowo częste sprzątanie pomaga zniwelować nieprzyjemne zapachy, które mogą się tworzyć, np. od wędzonych ryb czy sera pleśniowego. Warto pamiętać, że używanie chemicznych środków do mycia może być szkodliwe dla zdrowia i przechowywanej żywności.

To jest ważne podczas mycia lodówki

Do czyszczenia lodówki będą przydatne: miękka szmatka, patyczki lub wykałaczki, soda oczyszczona, ocet, sól oraz sok z cytryny.

Najpierw należy opróżnić lodówkę oraz wyjąć wszystkie półki i szuflady, które warto włożyć na chwilę do ciepłej wody, po czym umyć octem. Na tym etapie dobrze jest wyrzucić przeterminowane produkty. Dla gruntownego czyszczenia można odłączyć lodówkę od zasilania i usunąć pleśń z uszczelek i odpływów za pomocą patyczków i mieszanki wody z octem. Następnie uzupełniamy sprzątanie, myjąc ścianki wewnętrzne roztworem z sody oczyszczonej, soku z cytryny, soli lub octu.

Nie wolno zapominać o pojemniku na wodę, ukrytym za lodówką. Możemy go przepłukać wodą z octem, a w razie potrzeby udrożnić wężykiem. Zabrudzenia w zakamarkach również można usunąć za pomocą patyczka nasączonego octem i sodą.

Aby utrzymać w lodówce świeżość, można użyć mieszanki kawy i sody oczyszczonej, umieszczonej w woreczku bawełnianym lub małej miseczce. Jest to skuteczne rozwiązanie, które neutralizuje nieprzyjemne zapachy i dodaje przyjemną woń.

Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯