PoradyWłóż między zęby w trakcie krojenia cebuli. Nie uronisz już ani jednej łzy

Włóż między zęby w trakcie krojenia cebuli. Nie uronisz już ani jednej łzy

Jest nieodzownym składnikiem wielu potraw, ale potrafi przysporzyć sporo łez. Zamiast jednak płakać przy krojeniu cebuli, skorzystać z prostego patentu.

Sposób na krojenie cebuli
Sposób na krojenie cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapach smażącej się cebuli wystarczy, by wywołać w wielu brzuchach odgłos burczenia. Trafia do jajecznicy, gulaszów i sosów, dorzuca do pieczonych mięs czy duszonej kaszanki. Ma jednak sporą wadę - podczas krojenia powoduje, że do oczu napływają łzy. Wystarczy jednak chwycić w zęby jedną rzeczy, by nawet robienie zupy cebulowej przestało być straszne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

Każdy, kto choć raz kroił cebulę, wie, że to zadanie może być prawdziwym wyzwaniem. Nie tylko ze względu na ostry smak, ale przede wszystkim z powodu łez, które nieuchronnie pojawiają się w naszych oczach. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź na to pytanie kryje się w unikalnej budowie i składzie chemicznym tego warzywa.

Związki siarki w cebuli wywołują łzawienie oczu
Związki siarki w cebuli wywołują łzawienie oczu© Adobe Stock

Podczas krojenia cebuli organizm człowieka reaguje na jej zapach dzięki komórkom chemosensorycznym znajdującym się w nosie, drogach oddechowych i przewodzie pokarmowym. Komórki te wykrywają cząsteczki zapachowe, które w wysokim stężeniu postrzegane są przez zakończenia nerwu trójdzielnego jako zagrożenie.

W odpowiedzi na to postrzegane zagrożenie, organizm uruchamia mechanizmy obronne. Cebula, ze swoimi intensywnymi aromatami, jest interpretowana jako intruz wymagający odpowiedzi ochronnej. Mechanizmy obronne obejmują kichanie, kaszel i produkcję łez – te ostatnie mają na celu rozcieńczenie i usunięcie kwasu siarkowego, który powstaje podczas krojenia cebuli.

Krojenie cebuli bez łez

Najprościej jest oddelegować to zadanie komuś innemu, ale jeśli to na ciebie wypadło, sięgnij po cytrynę. Trzymając kawałek cytryny w ustach podczas krojenia cebuli, częściowo neutralizujemy uciążliwe substancje lotne, które powodują łzawienie oczu. Kwas cytrynowy reaguje z niektórymi związkami zawartymi w cebuli, zmniejszając ich drażniące działanie.

Sposoby na krojenie cebuli
Sposoby na krojenie cebuli© Adobe Stock | bravissimos

Innym ciekawym trikiem jest zapalenie zapałki i trzymanie jej blisko miejsca, gdzie kroimy cebulę. Płonąca zapałka wytwarza ciepło, które przyspiesza parowanie lotnych związków siarki, sprawiając, że mniej ich dostaje się do naszych oczu.

Zadbaj również o odpowiednią wentylację. Krojenie cebuli pod wyciągiem lub przy otwartym oknie może zmniejszyć stężenie drażniących substancji w powietrzu. Dobrze jest również wrzucić wcześniej cebulę do lodówki lub na chwilę do zamrażarki. Schłodzenie może zmniejszyć ilość uwalnianych lotnych związków.

poradykrojenie cebulicebula

Wybrane dla Ciebie