Wołowina tak miękka, że aż rozpada się pod widelcem. Oto sztuczki szefów kuchni

Mięso wołowe to podstawa wielu pysznych dań, ale jego smak i konsystencja zależą od tego, jaki kawałek wybierzemy i jak go przygotujemy. Wykorzystaj patenty szefów kuchni.

Należy przestrzegać kilku zasad, aby uzyskać idealną wołowinęNależy przestrzegać kilku zasad, aby uzyskać idealną wołowinę
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock | OlgaKriger

Na rynku dostępnych jest wiele różnych części wołowiny — od delikatnej polędwicy po bardziej wymagające łopatki i każda z nich wymaga innego podejścia w kuchni. Wołowina nie jest też najtańszym mięsem, a dla niektórych to produkt zarezerwowany tylko na specjalne okazje, dlatego byłoby szkoda ją zepsuć. Warto podejść do niej z szacunkiem i delikatnością, by wydobyć z niej najlepszy smak i teksturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Wybór idealnego kawałka wołowiny

Wołowina składa się z wielu różnych kawałków, które różnią się nie tylko smakiem, ale także sposobem przygotowania. Niektóre części, takie jak polędwica czy antrykot, są łatwe do przyrządzenia i świetnie nadają się do szybkiego smażenia lub grillowania.

Z kolei inne, jak łopatka czy mostek, wymagają dłuższej obróbki i większej uwagi, by prawidłowo je przygotować i uzyskać miękkość oraz pełnię smaku. Warto znać te różnice, by wybrać kawałek odpowiedni do swoich kulinarnych umiejętności.

Marynata do miękkiej wołowiny

Marynowanie to klucz do smaku wielu potraw, także wołowiny. Jest dość twardym mięsem, dlatego potrzebuje trochę czasu w marynacie, by skruszeć i zmięknąć. Aby dobrze ją skomponować, warto sięgnąć po trzy rodzaje produktów — kwas, tłuszcz i dodatki do smaku. Dobrym przykładem jest połączenie ze sobą czerwonego

wina, dobrej jakości z oliwy z oliwek i czosnek lub tymianek. Możesz również sięgnąć przykładowo po ocet winny czy cebulę. Po marynowaniu szybkie obsmażenie na mocno rozgrzanej patelni zamknie soki w środku, dzięki czemu mięso pozostanie soczyste i aromatyczne.

Smażenie i duszenie wołowiny

Gdy już wybierzemy idealny kawałek wołowiny i odpowiednio go zamarynujemy, czas na właściwe przygotowanie – to bardzo ważne, bo niestety, ale łatwo możesz zmarnować dobre mięso. Duszenie w temperaturze około 150 stopni Celsjusza, przez 2-3 godziny, pozwala rozpuścić kolagen, dzięki czemu mięso staje się miękkie i rozpływa się w ustach. Pamiętaj, by po obróbce zawsze kroić mięso w poprzek włókien – to sprawi, że będzie łatwiejsze do gryzienia i smaczniejsze.

Błędy przy smażeniu wołowiny

Oczywiście, każdemu zdarzają się błędy w kuchni, ale warto wiedzieć, że łatwo ich uniknąć i nie skończyć z twardą, niemal niejadalną wołowiną. Poza wyżej wymienionymi poradami, ważne jest, by nie smażyć mięsa zbyt szybko ani w zbyt wysokiej temperaturze, bo wtedy łatwo je wysuszyć. Również odpoczynek po smażeniu czy pieczeniu jest kluczowy — wtedy soki równomiernie rozchodzą się w mięsie, a ono pozostaje soczyste. Stosując się do tych prostych zasad, przygotujesz wołowinę, która na długo zostanie twojej w pamięci.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Dodaj zamiast powideł. Świąteczny piernik oczaruje nawet teściową
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Koreańczyk zjadł polską zalewajkę. Gdy zobaczysz nagranie, wybuchniesz śmiechem
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Przygotuj buteleczkę. Skórka kurczaka zachrupie tak, że aż obudzi sąsiadów
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Posmaruj łyżeczką tego tłuszczu. Schab nie wyschnie i będzie niesamowicie kruchy
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Są chrupiące z zewnątrz i mają kremowy środek. Konkurencja dla zwykłych krokietów
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Do barszczu piekę bułeczki z kaszą gryczaną. Sprawdzają się lepiej niż paszteciki
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Nie używaj tak papieru do pieczenia. Może wtedy zacząć wydzielać toksyczne substancje
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Hiszpanie serwują jako tapas. Na sam widok wielu poczuje dreszcze
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Ta ryba nie śmierdzi mułem. Jest smaczna, wspiera pracę serca i odchudzanie
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Surówka z marchewki, którą zrobisz w kilka minut. Potrzebujesz tylko 3 składników
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Żadne śledzie czy karp. W Chorwacji na świąteczny obiad robią dorsza na biało
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟