Wybierasz się na grzyby? Spójrz w górę, a wrócisz do domu z pełnym koszem

Jesienne spacery po lasach to nie tylko okazja do zbierania popularnych grzybów, ale także do odkrywania mniej znanych, a równie ciekawych gatunków. Jednym z takich tajemniczych leśnych skarbów jest bagniak, który często bywa mylony z innymi gatunkami.

Maślak pstryMaślak pstry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wśród popularnych gatunków grzybów, takich jak kurki, podgrzybki czy prawdziwki, spotkać można również maślaka pstrego, zwanego też bagniakiem lub jakubem. Choć jest on jadalny, to przez wielu grzybiarzy jest omijany ze względu na specyficzny zapach i smak. Niesłusznie! Bagniak jest jadalny i ma wiele cennych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Bagniak - wygląd i występowanie

Maślak pstry to grzyb jadalny, ale dość rzadko spotykany. Występuje głównie w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami. Można go również znaleźć na bagnach, stąd też jedna z jego potocznych nazw.

Kapelusz maślaka pstrego jest żółty, o średnicy 5-15 cm. Ma nierówną, kosmkowato-filcowatą powierzchnię. Rurki są początkowo białe, później żółte, a w końcu brązowe. Trzon jest krótki i gruby, o barwie żółtej lub pomarańczowej. Miąższ jest twardy, o barwie pomarańczowej lub żółtej.

Jak rozpoznać bagniaka?

Bagniaka można pomylić z maślakiem sitarzem, który jest również jadalny. Aby je odróżnić, należy zwrócić uwagę na zapach. Maślak pstry ma charakterystyczny, kwaskowaty zapach, który może być dla niektórych osób nieprzyjemny. Maślak sitarz ma natomiast zapach przyjemny, mączny.

Czy warto zbierać bagniaka?

Bagniak jest jadalny, ale jego smak i zapach nie są tak cenione, jak w przypadku innych gatunków maślaków. Niektórzy grzybiarze uważają, że bagniak jest mdły i niezbyt smaczny. Inni przekonują jednak, że warto go zbierać i wykorzystać do przygotowania różnych potraw, takich jak zupy, sosy czy marynaty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku