Wybierasz się na grzyby? Spójrz w górę, a wrócisz do domu z pełnym koszem

Jesienne spacery po lasach to nie tylko okazja do zbierania popularnych grzybów, ale także do odkrywania mniej znanych, a równie ciekawych gatunków. Jednym z takich tajemniczych leśnych skarbów jest bagniak, który często bywa mylony z innymi gatunkami.

Maślak pstryMaślak pstry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wśród popularnych gatunków grzybów, takich jak kurki, podgrzybki czy prawdziwki, spotkać można również maślaka pstrego, zwanego też bagniakiem lub jakubem. Choć jest on jadalny, to przez wielu grzybiarzy jest omijany ze względu na specyficzny zapach i smak. Niesłusznie! Bagniak jest jadalny i ma wiele cennych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Bagniak - wygląd i występowanie

Maślak pstry to grzyb jadalny, ale dość rzadko spotykany. Występuje głównie w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami. Można go również znaleźć na bagnach, stąd też jedna z jego potocznych nazw.

Kapelusz maślaka pstrego jest żółty, o średnicy 5-15 cm. Ma nierówną, kosmkowato-filcowatą powierzchnię. Rurki są początkowo białe, później żółte, a w końcu brązowe. Trzon jest krótki i gruby, o barwie żółtej lub pomarańczowej. Miąższ jest twardy, o barwie pomarańczowej lub żółtej.

Jak rozpoznać bagniaka?

Bagniaka można pomylić z maślakiem sitarzem, który jest również jadalny. Aby je odróżnić, należy zwrócić uwagę na zapach. Maślak pstry ma charakterystyczny, kwaskowaty zapach, który może być dla niektórych osób nieprzyjemny. Maślak sitarz ma natomiast zapach przyjemny, mączny.

Czy warto zbierać bagniaka?

Bagniak jest jadalny, ale jego smak i zapach nie są tak cenione, jak w przypadku innych gatunków maślaków. Niektórzy grzybiarze uważają, że bagniak jest mdły i niezbyt smaczny. Inni przekonują jednak, że warto go zbierać i wykorzystać do przygotowania różnych potraw, takich jak zupy, sosy czy marynaty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥