Wybierasz się na grzyby? Spójrz w górę, a wrócisz do domu z pełnym koszem

Jesienne spacery po lasach to nie tylko okazja do zbierania popularnych grzybów, ale także do odkrywania mniej znanych, a równie ciekawych gatunków. Jednym z takich tajemniczych leśnych skarbów jest bagniak, który często bywa mylony z innymi gatunkami.

Maślak pstryMaślak pstry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wśród popularnych gatunków grzybów, takich jak kurki, podgrzybki czy prawdziwki, spotkać można również maślaka pstrego, zwanego też bagniakiem lub jakubem. Choć jest on jadalny, to przez wielu grzybiarzy jest omijany ze względu na specyficzny zapach i smak. Niesłusznie! Bagniak jest jadalny i ma wiele cennych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Bagniak - wygląd i występowanie

Maślak pstry to grzyb jadalny, ale dość rzadko spotykany. Występuje głównie w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami. Można go również znaleźć na bagnach, stąd też jedna z jego potocznych nazw.

Kapelusz maślaka pstrego jest żółty, o średnicy 5-15 cm. Ma nierówną, kosmkowato-filcowatą powierzchnię. Rurki są początkowo białe, później żółte, a w końcu brązowe. Trzon jest krótki i gruby, o barwie żółtej lub pomarańczowej. Miąższ jest twardy, o barwie pomarańczowej lub żółtej.

Jak rozpoznać bagniaka?

Bagniaka można pomylić z maślakiem sitarzem, który jest również jadalny. Aby je odróżnić, należy zwrócić uwagę na zapach. Maślak pstry ma charakterystyczny, kwaskowaty zapach, który może być dla niektórych osób nieprzyjemny. Maślak sitarz ma natomiast zapach przyjemny, mączny.

Czy warto zbierać bagniaka?

Bagniak jest jadalny, ale jego smak i zapach nie są tak cenione, jak w przypadku innych gatunków maślaków. Niektórzy grzybiarze uważają, że bagniak jest mdły i niezbyt smaczny. Inni przekonują jednak, że warto go zbierać i wykorzystać do przygotowania różnych potraw, takich jak zupy, sosy czy marynaty.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska