WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Wygląda jak pietruszka, ale smakuje podobnie do ostrygi. Bez problemu wyhodujesz w ogródku

Salsefia, dzięki swoim wartościom odżywczym i wszechstronnemu zastosowaniu, jest cennym dodatkiem do diety i może stanowić interesujący element domowego ogrodu. Jej uprawa nie jest skomplikowana, a korzyści płynące z jej spożycia są nieocenione.

SalsefiaSalsefia
Źródło zdjęć: © Getty Images | BruceBlock

Salsefia, znana również jako kozibród porolistny lub szparagami dla biedaków, to warzywo korzeniowe należące do rodziny astrowatych, które naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego i było znane już w starożytności. W Europie rozpowszechniła się w XVI wieku, zdobywając popularność dzięki swoim wartościom odżywczym i smakowym. Uprawiano ją również w Polsce, jednakże została wyparta przez skorzonerę i podobnie jak ona należy do warzyw zapomnianych. Dzisiaj salsefia uprawiana jest wyłącznie amatorsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Salsefia - właściwości zdrowotne rośliny

W medycynie ludowej salsefia była wykorzystywana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Uważano, że działa oczyszczająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także posiada działanie napotne i moczopędne. Stosowano ją w leczeniu miażdżycy, wrzodów oraz nadciśnienia.

Dzisiaj wiadomo, że salsefia jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zawiera również składniki aktywne o silnym działaniu przeciwutleniającym, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i działać ochronnie wobec chorób układu krążenia i nowotworów. Regularne spożycie salsefii może również przyczynić się do poprawy parametrów profilu lipidowego oraz zwiększenia uczucia sytości.

Kwiaty salsefii są jadalne
Kwiaty salsefii są jadalne © Pixabay

Jak smakuje salsefia? Zastosowanie salsefii w kuchni

Korzeń salsefii z wyglądu przypomina pietruszkę o białym miąższu z wyczuwalnymi na języku nutami typowymi dla pietruszki i orzechów, chociaż niektórzy odnajdują w niej smak ostryg (dlatego nazywana jest również ostrygową rośliną).

Salsefia jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Może być gotowana, duszona, pieczona lub smażona. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek, gulaszów, zapiekanek, a także jako składnik zdrowych frytek. Jadalne są również jej niebiesko-fioletowe kwiaty, które mogą być dekoracyjnym elementem świeżych sałatek i kanapek.

Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę
Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę © Adobe Stock

Gdzie kupić salsefię?

Salsefię można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z żywnością ekologiczną lub od rolników, którzy zajmują się hodowlą zapomnianych warzyw. Wato jednak wiedzieć, że salsefię bezproblemu można hodować w przydomowym ogródku, gdyż warzywo to dobrze odnajduje się w naszym klimacie.

Salsefia jest rośliną dwuletnią, mrozoodporną, preferującą umiarkowanie wilgotne, średnio zwięzłe i zasobne w próchnicę gleby o odczynie pH 6,4-7,5. Nasiona salsefii wysiewa się wiosną, najlepiej na glebach wzbogaconych w poprzednim sezonie obornikiem lub kompostem. Ważne jest, aby roślina była dobrze nawodniona i uprawiana w luźnej, bogatej glebie. Zbiór salsefii zwykle zaczyna się w październiku, a kończy w grudniu (jeśli gleba nie jest jeszcze zmarznięta).

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟