Wygląda jak pietruszka, ale smakuje podobnie do ostrygi. Bez problemu wyhodujesz w ogródku

Salsefia, dzięki swoim wartościom odżywczym i wszechstronnemu zastosowaniu, jest cennym dodatkiem do diety i może stanowić interesujący element domowego ogrodu. Jej uprawa nie jest skomplikowana, a korzyści płynące z jej spożycia są nieocenione.

Salsefia
Salsefia
Źródło zdjęć: © Getty Images | BruceBlock

24.05.2024 09:03

Salsefia, znana również jako kozibród porolistny lub szparagami dla biedaków, to warzywo korzeniowe należące do rodziny astrowatych, które naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego i było znane już w starożytności. W Europie rozpowszechniła się w XVI wieku, zdobywając popularność dzięki swoim wartościom odżywczym i smakowym. Uprawiano ją również w Polsce, jednakże została wyparta przez skorzonerę i podobnie jak ona należy do warzyw zapomnianych. Dzisiaj salsefia uprawiana jest wyłącznie amatorsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Salsefia - właściwości zdrowotne rośliny

W medycynie ludowej salsefia była wykorzystywana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Uważano, że działa oczyszczająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także posiada działanie napotne i moczopędne. Stosowano ją w leczeniu miażdżycy, wrzodów oraz nadciśnienia.

Dzisiaj wiadomo, że salsefia jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zawiera również składniki aktywne o silnym działaniu przeciwutleniającym, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i działać ochronnie wobec chorób układu krążenia i nowotworów. Regularne spożycie salsefii może również przyczynić się do poprawy parametrów profilu lipidowego oraz zwiększenia uczucia sytości.

Kwiaty salsefii są jadalne
Kwiaty salsefii są jadalne © Pixabay

Jak smakuje salsefia? Zastosowanie salsefii w kuchni

Korzeń salsefii z wyglądu przypomina pietruszkę o białym miąższu z wyczuwalnymi na języku nutami typowymi dla pietruszki i orzechów, chociaż niektórzy odnajdują w niej smak ostryg (dlatego nazywana jest również ostrygową rośliną).

Salsefia jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Może być gotowana, duszona, pieczona lub smażona. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek, gulaszów, zapiekanek, a także jako składnik zdrowych frytek. Jadalne są również jej niebiesko-fioletowe kwiaty, które mogą być dekoracyjnym elementem świeżych sałatek i kanapek.

Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę
Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę © Adobe Stock

Gdzie kupić salsefię?

Salsefię można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z żywnością ekologiczną lub od rolników, którzy zajmują się hodowlą zapomnianych warzyw. Wato jednak wiedzieć, że salsefię bezproblemu można hodować w przydomowym ogródku, gdyż warzywo to dobrze odnajduje się w naszym klimacie.

Salsefia jest rośliną dwuletnią, mrozoodporną, preferującą umiarkowanie wilgotne, średnio zwięzłe i zasobne w próchnicę gleby o odczynie pH 6,4-7,5. Nasiona salsefii wysiewa się wiosną, najlepiej na glebach wzbogaconych w poprzednim sezonie obornikiem lub kompostem. Ważne jest, aby roślina była dobrze nawodniona i uprawiana w luźnej, bogatej glebie. Zbiór salsefii zwykle zaczyna się w październiku, a kończy w grudniu (jeśli gleba nie jest jeszcze zmarznięta).

Wybrane dla Ciebie