Wygląda jak pietruszka, ale smakuje podobnie do ostrygi. Bez problemu wyhodujesz w ogródku

Salsefia, dzięki swoim wartościom odżywczym i wszechstronnemu zastosowaniu, jest cennym dodatkiem do diety i może stanowić interesujący element domowego ogrodu. Jej uprawa nie jest skomplikowana, a korzyści płynące z jej spożycia są nieocenione.

SalsefiaSalsefia
Źródło zdjęć: © Getty Images | BruceBlock

Salsefia, znana również jako kozibród porolistny lub szparagami dla biedaków, to warzywo korzeniowe należące do rodziny astrowatych, które naturalnie występuje w basenie Morza Śródziemnego i było znane już w starożytności. W Europie rozpowszechniła się w XVI wieku, zdobywając popularność dzięki swoim wartościom odżywczym i smakowym. Uprawiano ją również w Polsce, jednakże została wyparta przez skorzonerę i podobnie jak ona należy do warzyw zapomnianych. Dzisiaj salsefia uprawiana jest wyłącznie amatorsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kilka składników i stwórz w mgnieniu oka prawdziwą ucztę dla podniebienia

Salsefia - właściwości zdrowotne rośliny

W medycynie ludowej salsefia była wykorzystywana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Uważano, że działa oczyszczająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy, a także posiada działanie napotne i moczopędne. Stosowano ją w leczeniu miażdżycy, wrzodów oraz nadciśnienia.

Dzisiaj wiadomo, że salsefia jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zawiera również składniki aktywne o silnym działaniu przeciwutleniającym, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i działać ochronnie wobec chorób układu krążenia i nowotworów. Regularne spożycie salsefii może również przyczynić się do poprawy parametrów profilu lipidowego oraz zwiększenia uczucia sytości.

Kwiaty salsefii są jadalne
Kwiaty salsefii są jadalne © Pixabay

Jak smakuje salsefia? Zastosowanie salsefii w kuchni

Korzeń salsefii z wyglądu przypomina pietruszkę o białym miąższu z wyczuwalnymi na języku nutami typowymi dla pietruszki i orzechów, chociaż niektórzy odnajdują w niej smak ostryg (dlatego nazywana jest również ostrygową rośliną).

Salsefia jest niezwykle wszechstronna w kuchni. Może być gotowana, duszona, pieczona lub smażona. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek, gulaszów, zapiekanek, a także jako składnik zdrowych frytek. Jadalne są również jej niebiesko-fioletowe kwiaty, które mogą być dekoracyjnym elementem świeżych sałatek i kanapek.

Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę
Salsefia przypomina z wyglądu pietruszkę © Adobe Stock

Gdzie kupić salsefię?

Salsefię można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z żywnością ekologiczną lub od rolników, którzy zajmują się hodowlą zapomnianych warzyw. Wato jednak wiedzieć, że salsefię bezproblemu można hodować w przydomowym ogródku, gdyż warzywo to dobrze odnajduje się w naszym klimacie.

Salsefia jest rośliną dwuletnią, mrozoodporną, preferującą umiarkowanie wilgotne, średnio zwięzłe i zasobne w próchnicę gleby o odczynie pH 6,4-7,5. Nasiona salsefii wysiewa się wiosną, najlepiej na glebach wzbogaconych w poprzednim sezonie obornikiem lub kompostem. Ważne jest, aby roślina była dobrze nawodniona i uprawiana w luźnej, bogatej glebie. Zbiór salsefii zwykle zaczyna się w październiku, a kończy w grudniu (jeśli gleba nie jest jeszcze zmarznięta).

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze