WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Wygląda niepozornie, ale to prawdziwy leśny skarb. Dodaj do twarożku albo zaparz jak herbatę

Wystarczy jeden spacer, by wrócić ze zbiorami. Tę niepozorną roślinkę spotkasz nie tylko w lasach, ale i na łąkach i w parkach. Początek sezonu przypada właśnie teraz i potrawa do jesieni. Lepiej jednak nie czekać i spróbować jej jak najszybciej. Jej smak może cię zaskoczyć.

Patrz pod nogi na spacerze!Patrz pod nogi na spacerze!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kichigin_S
Dorota Gepert

Bywa nazywany "leśną koniczynką". Listki szczawika zajęczego rzeczywiście przypominają listki kończyny, ale już jego kwiaty są zupełnie inne. Szczawik zajęczy wygląda uroczo, ale to też jadalna roślina o ciekawym smaku. W kuchni można wykorzystać zarówno liście, jak i kwiaty.

Ach, ten smak!

Już po samej nazwie, szczawik zajęczy, pewnie się domyślasz, jakiego smaku się spodziewać. Podobnie jak szczaw, smakuje kwaskowato i orzeźwiająco. Jak go wykorzystać do potraw? Pierwszy pomysł to oczywiście jako jadalną dekorację. Nadaje się też do sałatek, kanapek, past. Można go użyć do zupy zamiast natki czy koperku. Będzie idealnym dodatkiem do wiosennego twarożku z rzodkiewką i ogórkiem. Pasuje do omletów i jajecznicy. Ze szczawiku warto też przygotować napar. Wystarczy zalać gorącą wodą świeże listki, a potem odstawić na około pół godziny pod przykryciem. Potem można go odcedzić i pić po rozcieńczeniu ciepłą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Coś dla zdrowia

Szczawik to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, której teraz jest wyjątkowo potrzebna. Szczawik ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera też cenną dla naczyń krwionośnych rutynę. Listki szczawiku mogą pomóc zwalczać objawy zatrucia pokarmowego i pomóc szybciej wyleczyć przeziębienie, bo mają właściwości przeciwgorączkowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat