Wygląda niepozornie, ale to prawdziwy leśny skarb. Dodaj do twarożku albo zaparz jak herbatę

Wystarczy jeden spacer, by wrócić ze zbiorami. Tę niepozorną roślinkę spotkasz nie tylko w lasach, ale i na łąkach i w parkach. Początek sezonu przypada właśnie teraz i potrawa do jesieni. Lepiej jednak nie czekać i spróbować jej jak najszybciej. Jej smak może cię zaskoczyć.

Patrz pod nogi na spacerze!Patrz pod nogi na spacerze!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kichigin_S
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Bywa nazywany "leśną koniczynką". Listki szczawika zajęczego rzeczywiście przypominają listki kończyny, ale już jego kwiaty są zupełnie inne. Szczawik zajęczy wygląda uroczo, ale to też jadalna roślina o ciekawym smaku. W kuchni można wykorzystać zarówno liście, jak i kwiaty.

Ach, ten smak!

Już po samej nazwie, szczawik zajęczy, pewnie się domyślasz, jakiego smaku się spodziewać. Podobnie jak szczaw, smakuje kwaskowato i orzeźwiająco. Jak go wykorzystać do potraw? Pierwszy pomysł to oczywiście jako jadalną dekorację. Nadaje się też do sałatek, kanapek, past. Można go użyć do zupy zamiast natki czy koperku. Będzie idealnym dodatkiem do wiosennego twarożku z rzodkiewką i ogórkiem. Pasuje do omletów i jajecznicy. Ze szczawiku warto też przygotować napar. Wystarczy zalać gorącą wodą świeże listki, a potem odstawić na około pół godziny pod przykryciem. Potem można go odcedzić i pić po rozcieńczeniu ciepłą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Coś dla zdrowia

Szczawik to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, której teraz jest wyjątkowo potrzebna. Szczawik ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera też cenną dla naczyń krwionośnych rutynę. Listki szczawiku mogą pomóc zwalczać objawy zatrucia pokarmowego i pomóc szybciej wyleczyć przeziębienie, bo mają właściwości przeciwgorączkowe.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy