PoradyWygląda niepozornie, ale to prawdziwy leśny skarb. Dodaj do twarożku albo zaparz jak herbatę

Wygląda niepozornie, ale to prawdziwy leśny skarb. Dodaj do twarożku albo zaparz jak herbatę

Patrz pod nogi na spacerze!
Patrz pod nogi na spacerze!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kichigin_S

02.05.2024 08:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wystarczy jeden spacer, by wrócić ze zbiorami. Tę niepozorną roślinkę spotkasz nie tylko w lasach, ale i na łąkach i w parkach. Początek sezonu przypada właśnie teraz i potrawa do jesieni. Lepiej jednak nie czekać i spróbować jej jak najszybciej. Jej smak może cię zaskoczyć.

Bywa nazywany "leśną koniczynką". Listki szczawika zajęczego rzeczywiście przypominają listki kończyny, ale już jego kwiaty są zupełnie inne. Szczawik zajęczy wygląda uroczo, ale to też jadalna roślina o ciekawym smaku. W kuchni można wykorzystać zarówno liście, jak i kwiaty.

Ach, ten smak!

Już po samej nazwie, szczawik zajęczy, pewnie się domyślasz, jakiego smaku się spodziewać. Podobnie jak szczaw, smakuje kwaskowato i orzeźwiająco. Jak go wykorzystać do potraw? Pierwszy pomysł to oczywiście jako jadalną dekorację. Nadaje się też do sałatek, kanapek, past. Można go użyć do zupy zamiast natki czy koperku. Będzie idealnym dodatkiem do wiosennego twarożku z rzodkiewką i ogórkiem. Pasuje do omletów i jajecznicy. Ze szczawiku warto też przygotować napar. Wystarczy zalać gorącą wodą świeże listki, a potem odstawić na około pół godziny pod przykryciem. Potem można go odcedzić i pić po rozcieńczeniu ciepłą wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Coś dla zdrowia

Szczawik to przede wszystkim dobre źródło witaminy C, której teraz jest wyjątkowo potrzebna. Szczawik ma też działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera też cenną dla naczyń krwionośnych rutynę. Listki szczawiku mogą pomóc zwalczać objawy zatrucia pokarmowego i pomóc szybciej wyleczyć przeziębienie, bo mają właściwości przeciwgorączkowe.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
roślinynaparzioła