Wyjdą pulchne i miękkie. Tak zrobisz w domu najlepsze pączki
Pączki to wyjątkowy przysmak, który można przygotować w zaciszu własnej kuchni. Poznaj różne metody i przepisy, które zapewnią doskonałe rezultaty każdemu miłośnikowi słodkości.
By pączki były puszyste i miękkie, warto postawić na klasyczny przepis z ciastem drożdżowym. Klucz to dobrze wyrobione ciasto, które należy pozostawić do wyrośnięcia. Najważniejsze składniki to mąka, świeże drożdże, ciepłe mleko, masło oraz jajka. Drożdże rozpuszcza się w mleku z cukrem, po czym dodaje do mąki wraz z resztą składników. Po wyrośnięciu ciasta formujemy pączki z nadzieniem, a następnie smażymy w gorącym oleju, na złoty kolor. Aby ciasto się nie kleiło, można je delikatnie podsypywać mąką, jednak z umiarem.
Gluten jest jednym z najważniejszych składników, który decyduje o puszystości ciasta. Wybierając mąkę bogatą w gluten, można być pewnym, że pączki wyrosną, jak należy.
Nie należy rezygnować z dodatku alkoholu, takiego jak spirytus, rum czy zwykły ocet. Choć wydaje się to nietypowe, zapobiega on nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez pączki i chroni je przed przypaleniem. Dobrze też pamiętać, że taki dodatek nie zmienia smaku gotowego pączka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dubajskie pączki zachwycają nadzieniem. Duża konkurencja dla marmolady i powideł
O tym pamiętaj:
- Produkty używane do ciasta, jak jajka i mleko, powinny być w temperaturze pokojowej, ponieważ drożdżowe ciasto nie nadaje się do zimnych składników.
- Dwa etapy wyrastania są istotne: najpierw w misie, a następnie na stolnicy, gdy pączki już uformowane czekają na smażenie.
Jak smażyć pączki?
Nie wszystkie pączki powinny trafić do garnka jednocześnie. Aby ciasto miało miejsce na swobodne unoszenie się w tłuszczu, produkty należy smażyć w odpowiednim do garnka rytmie.
Podczas przenoszenia pączka do gorącego oleju, warto wrzucić go stroną spodnią do góry, co zapewnia atrakcyjny kształt. Po usmażeniu, pączki najlepiej odsączyć na papierowym ręczniku.
Pączki nie będą się przypalać
Przygotowując stanowisko pracy, unikaj zbytniego podsypywania stolicy mąką, bo jej nadmiar może spowodować, że pączki będą się przypalać, a po usmażeniu będą twarde. Zredukowanie ilości cukru w cieście to dodatkowy środek ostrożności, ponieważ to on odpowiada za szybsze przypalanie się powierzchni.
Olej do smażenia powinien mieć wysoką temperaturę dymienia, co zapobiegnie jego palności i ochroni smak pączków.
Praktyczne wskazówki dotyczące smażenia:
- Nadzienie lepiej dodać po usmażeniu, aby uniknąć wycieków podczas procesu.
- Idealna temperatura to 175-180 stopni Celsjusza. Aby sprawdzić ciepło oleju bez termometru, można wrzucić mały kawałek ciasta – powinien szybko zbrązowieć i wypłynąć.
- Wrzucenie kawałka ziemniaka raz na jakiś czas pomoże ustabilizować temperaturę i zminimalizować ryzyko przypalenia.