WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier

Rodzaj pszenicy, z której powstaje kasza, był znany już w średniowieczu. Obecnie wraca do łask dzięki większej świadomości konsumentów. Ale nadal mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w 100 g nasion tej kaszy znajduje się aż 14,5 g białka. Dietetycy zwracają uwagę również na wysoką zawartość błonnika, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych.

Sprawdzi się do gulaszu, sałatki lub na śniadanie z owocamiSprawdzi się do gulaszu, sałatki lub na śniadanie z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kasza orkiszowa to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Nie tylko ilość białka zasługuje na uwagę osób dbających o zdrową dietę. Orkisz jest również bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Zwłaszcza ten ostatni pierwiastek ma w kaszy dobrą reprezentację, dbając o młody wygląd skóry, a także kondycję włosów i paznokci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Historia orkiszu i zastosowanie

Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to stanowił podstawę diety mieszkańców Imperium Rzymskiego. Święta Hildegarda z Bingen, średniowieczna mistyczka, uznawała orkisz za najbardziej wartościowe zboże, które ogrzewa, odżywia i wzmacnia organizm.

Współcześnie kasza ze starej odmiany pszenicy coraz częściej pojawia się w obiegu zainteresowań osób, które – z poradą dietetyków lub na własną rękę – poszukują produktów o wysokiej wartości odżywczej.

Dodatkową zaletą ziaren jest ich wszechstronne zastosowanie. Kaszę możesz podać na obiad zamiast ziemniaków. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i duszonych warzyw – zrobisz z niej zarówno pyszne kaszotto, jak farsz do krokietów. Sprawdzi się również jako baza do sałatek lub dodatek do zup.

Jak kasza orkiszowa wpływa na organizm?

Jest spożywanie 2 razy w tygodniu przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Kasza orkiszowa nie tylko stanowi konkretne źródło węglowodanów i białka, które jest podstawowym budulcem mięśni, ale także obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.

Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę. Co więcej, zawarty w niej błonnik spowalnia wchłanianie cukrów z innych produktów spożywczych.

Doskonała na śniadanie i pożywny deser

Z taką kaszą możesz przygotować nie tylko wytrawne dania, ale także śniadania na słodko i desery. Ugotuj ją na mleku i podaj zamiast owsianki, na przykład z suszonymi owocami, orzechami i syropem klonowym. Wymieszaj z bananem i usmaż z niej placuszki – idealne na ciepłą kolację. Ugotowaną kaszę możesz wykorzystać także w pożywnych koktajlach lub jako składnik domowych batonów energetycznych.

Jak gotować kaszę gryczaną?

Przygotowanie kaszy orkiszowej jest proste – trzeba ją namoczyć, a następnie gotować w garnku z wodą przez około 15-20 minut. Jeśli chcesz, aby była zrobiona na sypko, zastosuj proporcję: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.

Do śniadania w stylu owsianki sprawdzi się bardziej kleista kasza, więc w tym przypadku możesz dodać 1 szklankę wody więcej. Podczas gotowania możesz dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, a będzie idealnym dodatkiem do kolorowych sałatek.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze