Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Rodzaj pszenicy, z której powstaje kasza, był znany już w średniowieczu. Obecnie wraca do łask dzięki większej świadomości konsumentów. Ale nadal mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że w 100 g nasion tej kaszy znajduje się aż 14,5 g białka. Dietetycy zwracają uwagę również na wysoką zawartość błonnika, który nie tylko zapewnia uczucie sytości, ale także zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych.
Kasza orkiszowa to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Nie tylko ilość białka zasługuje na uwagę osób dbających o zdrową dietę. Orkisz jest również bogaty w witaminy z grupy B oraz minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Zwłaszcza ten ostatni pierwiastek ma w kaszy dobrą reprezentację, dbając o młody wygląd skóry, a także kondycję włosów i paznokci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka z piekarnika
Historia orkiszu i zastosowanie
Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Jego historia sięga czasów starożytnych, kiedy to stanowił podstawę diety mieszkańców Imperium Rzymskiego. Święta Hildegarda z Bingen, średniowieczna mistyczka, uznawała orkisz za najbardziej wartościowe zboże, które ogrzewa, odżywia i wzmacnia organizm.
Współcześnie kasza ze starej odmiany pszenicy coraz częściej pojawia się w obiegu zainteresowań osób, które – z poradą dietetyków lub na własną rękę – poszukują produktów o wysokiej wartości odżywczej.
Dodatkową zaletą ziaren jest ich wszechstronne zastosowanie. Kaszę możesz podać na obiad zamiast ziemniaków. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs i duszonych warzyw – zrobisz z niej zarówno pyszne kaszotto, jak farsz do krokietów. Sprawdzi się również jako baza do sałatek lub dodatek do zup.
Jak kasza orkiszowa wpływa na organizm?
Jest spożywanie 2 razy w tygodniu przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Kasza orkiszowa nie tylko stanowi konkretne źródło węglowodanów i białka, które jest podstawowym budulcem mięśni, ale także obniża poziom cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co jest istotne dla osób chorujących na cukrzycę. Co więcej, zawarty w niej błonnik spowalnia wchłanianie cukrów z innych produktów spożywczych.
Doskonała na śniadanie i pożywny deser
Z taką kaszą możesz przygotować nie tylko wytrawne dania, ale także śniadania na słodko i desery. Ugotuj ją na mleku i podaj zamiast owsianki, na przykład z suszonymi owocami, orzechami i syropem klonowym. Wymieszaj z bananem i usmaż z niej placuszki – idealne na ciepłą kolację. Ugotowaną kaszę możesz wykorzystać także w pożywnych koktajlach lub jako składnik domowych batonów energetycznych.
Jak gotować kaszę gryczaną?
Przygotowanie kaszy orkiszowej jest proste – trzeba ją namoczyć, a następnie gotować w garnku z wodą przez około 15-20 minut. Jeśli chcesz, aby była zrobiona na sypko, zastosuj proporcję: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
Do śniadania w stylu owsianki sprawdzi się bardziej kleista kasza, więc w tym przypadku możesz dodać 1 szklankę wody więcej. Podczas gotowania możesz dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego, a będzie idealnym dodatkiem do kolorowych sałatek.