WAŻNE
TERAZ

Ujawnili dane o zdrowiu Cenckiewicza. Jest ruch prokuratury

Z zapomnianych owoców przygotuj sok. Działa jak ochronny parasol przed chorobami

W piwniczkach i spiżarniach naszych babć znaleźć można było nie tylko smaczne dodatki do obiadów i słodkie kompoty, ale również naturalne suplementy diety. Przed laty sok z tego owocu cieszył się ogromną popularnością, jednak z biegiem czasu odszedł nieco w zapomnienie. To jednak najwyższa pora, by przywrócić mu dawną świetność - wyjdzie nam to na zdrowie.

Sok z pigwy - PysznościSok z pigwy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pigwa dziś jest nieco zapomnianym owocem, ale przed laty królowała w polskich sadach i spiżarniach. Wygląda jak gruszka, ale w smaku zdecydowanie bliżej jej do cytryny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty w postaci świeżo ukrojonych plasterków lub pysznego soku. To domowej roboty suplement, wspierający organizm z walce z jesienną niepogodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Pigwa a pigwowiec

Nazwy mogą być mylące, bo chociaż brzmią podobnie, to są to dwa różne produkty. , różnią się zarówno pod względem botanicznym, jak i użytkowym. Sok z pigwy jest bardziej delikatny w smaku i ma szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Pigwowiec ze względu na swoją kwaśność, wymaga więcej cukru i najczęściej jest używany do produkcji konfitur lub nalewek.

Pigwa  - Pyszności
Pigwa - Pyszności © Canva | CactuSoup

Na co pomaga sok z pigwy?

Sok z pigwy to doskonały dodatek do herbaty, szczególnie zimą. Można go również wykorzystać do przygotowania domowych syropów, konfitur lub nalewek. Warto pamiętać, że świeżo wyciśnięty sok z pigwy jest bardzo cierpki, dlatego warto go rozcieńczyć wodą lub dodać trochę miodu. Kilka łyżek soku z pigwy sprawi, że herbata będzie bardziej aromatyczna i zdrowa.

Sok z pigwy
Sok z pigwy © Adobe Stock | Elena Zakharova

Sok z pigwy ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest to doskonały środek na poprawę odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C sok z pigwy może pomóc w zwalczaniu przeziębień i infekcji. Garbniki zawarte w pigwie działają ściągająco na błony śluzowe, łagodząc dolegliwości żołądkowe, takie jak biegunka czy niestrawność.

Przepis na sok z pigwy

Sok z pigwy możesz przygotować bez większego problemu w swojej własnej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy (około 5 sztuk),
  • 1 kg cukru lub 600 g stewii,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj pigwy pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zabrudzenia.
  2. Pokrój owoce na ćwiartki i usuń gniazda nasienne oraz twarde części.
  3. Zetrzyj przygotowane kawałki pigwy na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu sok szybciej się wyciśnie, a miąższ będzie bardziej soczysty.
  4. Na dno wyparzonego i osuszonego słoika wsyp pierwszą warstwę startej pigwy.
  5. Zasyp pierwszą warstwę pigwy cukrem lub stewią. Powtarzaj warstwy, aż cały słoik będzie wypełniony. Pamiętaj, aby ostatnia warstwa była z cukru lub stewii.
  6. Przykryj słoik gazą lub czystą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką.
  7. Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce (np. spiżarnia).
  8. Codziennie przez kilka dni delikatnie mieszaj zawartość słoika, aby cukier lub stewia się rozpuściły i równomiernie połączyły się z owocami.

Jeśli chcesz, aby sok z pigwy dłużej się przechowywał, koniecznie go zapasteryzuj. Gotuj słoiki przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Dodawaj do jesiennej i zimowej herbaty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀