Z zapomnianych owoców przygotuj sok. Działa jak ochronny parasol przed chorobami

W piwniczkach i spiżarniach naszych babć znaleźć można było nie tylko smaczne dodatki do obiadów i słodkie kompoty, ale również naturalne suplementy diety. Przed laty sok z tego owocu cieszył się ogromną popularnością, jednak z biegiem czasu odszedł nieco w zapomnienie. To jednak najwyższa pora, by przywrócić mu dawną świetność - wyjdzie nam to na zdrowie.

Sok z pigwy - PysznościSok z pigwy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pigwa dziś jest nieco zapomnianym owocem, ale przed laty królowała w polskich sadach i spiżarniach. Wygląda jak gruszka, ale w smaku zdecydowanie bliżej jej do cytryny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty w postaci świeżo ukrojonych plasterków lub pysznego soku. To domowej roboty suplement, wspierający organizm z walce z jesienną niepogodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Pigwa a pigwowiec

Nazwy mogą być mylące, bo chociaż brzmią podobnie, to są to dwa różne produkty. , różnią się zarówno pod względem botanicznym, jak i użytkowym. Sok z pigwy jest bardziej delikatny w smaku i ma szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie naturalnej. Pigwowiec ze względu na swoją kwaśność, wymaga więcej cukru i najczęściej jest używany do produkcji konfitur lub nalewek.

Pigwa  - Pyszności
Pigwa - Pyszności © Canva | CactuSoup

Na co pomaga sok z pigwy?

Sok z pigwy to doskonały dodatek do herbaty, szczególnie zimą. Można go również wykorzystać do przygotowania domowych syropów, konfitur lub nalewek. Warto pamiętać, że świeżo wyciśnięty sok z pigwy jest bardzo cierpki, dlatego warto go rozcieńczyć wodą lub dodać trochę miodu. Kilka łyżek soku z pigwy sprawi, że herbata będzie bardziej aromatyczna i zdrowa.

Sok z pigwy
Sok z pigwy © Adobe Stock | Elena Zakharova

Sok z pigwy ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest to doskonały środek na poprawę odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C sok z pigwy może pomóc w zwalczaniu przeziębień i infekcji. Garbniki zawarte w pigwie działają ściągająco na błony śluzowe, łagodząc dolegliwości żołądkowe, takie jak biegunka czy niestrawność.

Przepis na sok z pigwy

Sok z pigwy możesz przygotować bez większego problemu w swojej własnej kuchni.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy (około 5 sztuk),
  • 1 kg cukru lub 600 g stewii,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj pigwy pod bieżącą wodą, usuwając wszelkie zabrudzenia.
  2. Pokrój owoce na ćwiartki i usuń gniazda nasienne oraz twarde części.
  3. Zetrzyj przygotowane kawałki pigwy na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu sok szybciej się wyciśnie, a miąższ będzie bardziej soczysty.
  4. Na dno wyparzonego i osuszonego słoika wsyp pierwszą warstwę startej pigwy.
  5. Zasyp pierwszą warstwę pigwy cukrem lub stewią. Powtarzaj warstwy, aż cały słoik będzie wypełniony. Pamiętaj, aby ostatnia warstwa była z cukru lub stewii.
  6. Przykryj słoik gazą lub czystą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką.
  7. Odstaw słoik w ciepłe i ciemne miejsce (np. spiżarnia).
  8. Codziennie przez kilka dni delikatnie mieszaj zawartość słoika, aby cukier lub stewia się rozpuściły i równomiernie połączyły się z owocami.

Jeśli chcesz, aby sok z pigwy dłużej się przechowywał, koniecznie go zapasteryzuj. Gotuj słoiki przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Dodawaj do jesiennej i zimowej herbaty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu