Podają ją na Pomorzu Zachodnim. Sprawdzi się podczas upałów

Planujesz urlop na Pomorzu Zachodnim? Będąc na miejscu, koniecznie spróbuj herbatki rekowskiej, którą podaje się w okolicznych agroturystykach i restauracjach. Sprawdzi się podczas upałów, jak i chłodnych, deszczowych dni.

Jak przygotować herbatkę rekowską?Jak przygotować herbatkę rekowską?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FotoHelin

Polanów znajduje się we wschodniej części województwa zachodniopomorskiego. To niewielkie, malownicze i górzyste miasto, które otoczone jest przez piękne i czyste jeziora. W lokalnej kuchni nie brakuje ryb, ale też świeżych ziół.

W sezonie wykorzystuje się je do przygotowania herbatki rekowskiej, która bazuje na własnoręcznie wyhodowanych i zebranych ziołach. Napar podawany jest w lokalnych restauracjach i agroturystykach. Jednak z łatwością przygotujesz go też w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak smakuje Pomorze Zachodnie?

Pomorze Zachodnie to malowniczy region z dostępem do morza i wielu jezior. Nic więc dziwnego, że w sezonie jest tak chętnie oblegany przez turystów spragnionych kontaktu z naturą. Stolicą województwa jest Szczecin, który słynie z bogatej historii oraz kilku lokalnych specjałów, takich jak paprykarz czy pasztecik szczeciński.

W pozostałych miastach serwuje się przede wszystkim ryby w każdej możliwej postaci — pieczonej, smażonej czy wędzonej. Mieszkańcy regionu specjalizują się też w produkcji nabiału oraz kiszonek. Ogórek kołobrzeski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. A co z napojami? Zachodniopomorskie słynie z pysznych nalewek i ziołowych naparów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje tu herbatka rekowska, która podawana jest w agroturystykach i restauracjach.

To prosty, ziołowy napar przygotowywany na bazie własnoręcznie wyhodowanych i zebranych ziół, takich jak melisa cytrynowa, dziurawiec czy nagietek. Po zaparzeniu dodaje się do nich soku z cytryny i miodu z lokalnej pasieki. Dzięki temu herbata zyskuje ciekawego, intensywnie cytrynowego aromatu. Napój sprawdzi się zarówno podczas ciepłych, jak i chłodnych dni. Z łatwością przygotujesz go w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zioła. Mogą być suszone, choć najlepsze są świeże.

Herbatka rekowska — przepis

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego ziela dziurawca,
  • 2 łyżki płatków nagietka,
  • kilkanaście listków melisy lekarskiej,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dzbanek. Umieść w nim dziurawiec i nagietek, a także umyte i osuszone liście melisy. Zalej je 2 litrami wrzątku i parz je przez kwadrans.
  2. Po 15 minutach dodaj sok z cytryny oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość. Napar smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu