Podają ją na Pomorzu Zachodnim. Sprawdzi się podczas upałów

Planujesz urlop na Pomorzu Zachodnim? Będąc na miejscu, koniecznie spróbuj herbatki rekowskiej, którą podaje się w okolicznych agroturystykach i restauracjach. Sprawdzi się podczas upałów, jak i chłodnych, deszczowych dni.

Jak przygotować herbatkę rekowską?Jak przygotować herbatkę rekowską?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FotoHelin

Polanów znajduje się we wschodniej części województwa zachodniopomorskiego. To niewielkie, malownicze i górzyste miasto, które otoczone jest przez piękne i czyste jeziora. W lokalnej kuchni nie brakuje ryb, ale też świeżych ziół.

W sezonie wykorzystuje się je do przygotowania herbatki rekowskiej, która bazuje na własnoręcznie wyhodowanych i zebranych ziołach. Napar podawany jest w lokalnych restauracjach i agroturystykach. Jednak z łatwością przygotujesz go też w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak smakuje Pomorze Zachodnie?

Pomorze Zachodnie to malowniczy region z dostępem do morza i wielu jezior. Nic więc dziwnego, że w sezonie jest tak chętnie oblegany przez turystów spragnionych kontaktu z naturą. Stolicą województwa jest Szczecin, który słynie z bogatej historii oraz kilku lokalnych specjałów, takich jak paprykarz czy pasztecik szczeciński.

W pozostałych miastach serwuje się przede wszystkim ryby w każdej możliwej postaci — pieczonej, smażonej czy wędzonej. Mieszkańcy regionu specjalizują się też w produkcji nabiału oraz kiszonek. Ogórek kołobrzeski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. A co z napojami? Zachodniopomorskie słynie z pysznych nalewek i ziołowych naparów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje tu herbatka rekowska, która podawana jest w agroturystykach i restauracjach.

To prosty, ziołowy napar przygotowywany na bazie własnoręcznie wyhodowanych i zebranych ziół, takich jak melisa cytrynowa, dziurawiec czy nagietek. Po zaparzeniu dodaje się do nich soku z cytryny i miodu z lokalnej pasieki. Dzięki temu herbata zyskuje ciekawego, intensywnie cytrynowego aromatu. Napój sprawdzi się zarówno podczas ciepłych, jak i chłodnych dni. Z łatwością przygotujesz go w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zioła. Mogą być suszone, choć najlepsze są świeże.

Herbatka rekowska — przepis

Składniki:

  • 2 łyżki suszonego ziela dziurawca,
  • 2 łyżki płatków nagietka,
  • kilkanaście listków melisy lekarskiej,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dzbanek. Umieść w nim dziurawiec i nagietek, a także umyte i osuszone liście melisy. Zalej je 2 litrami wrzątku i parz je przez kwadrans.
  2. Po 15 minutach dodaj sok z cytryny oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość. Napar smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu