Podają ją na Pomorzu Zachodnim. Sprawdzi się podczas upałów
Planujesz urlop na Pomorzu Zachodnim? Będąc na miejscu, koniecznie spróbuj herbatki rekowskiej, którą podaje się w okolicznych agroturystykach i restauracjach. Sprawdzi się podczas upałów, jak i chłodnych, deszczowych dni.
06.07.2024 | aktual.: 31.08.2024 18:00
Polanów znajduje się we wschodniej części województwa zachodniopomorskiego. To niewielkie, malownicze i górzyste miasto, które otoczone jest przez piękne i czyste jeziora. W lokalnej kuchni nie brakuje ryb, ale też świeżych ziół.
W sezonie wykorzystuje się je do przygotowania herbatki rekowskiej, która bazuje na własnoręcznie wyhodowanych i zebranych ziołach. Napar podawany jest w lokalnych restauracjach i agroturystykach. Jednak z łatwością przygotujesz go też w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak smakuje Pomorze Zachodnie?
Pomorze Zachodnie to malowniczy region z dostępem do morza i wielu jezior. Nic więc dziwnego, że w sezonie jest tak chętnie oblegany przez turystów spragnionych kontaktu z naturą. Stolicą województwa jest Szczecin, który słynie z bogatej historii oraz kilku lokalnych specjałów, takich jak paprykarz czy pasztecik szczeciński.
W pozostałych miastach serwuje się przede wszystkim ryby w każdej możliwej postaci — pieczonej, smażonej czy wędzonej. Mieszkańcy regionu specjalizują się też w produkcji nabiału oraztarget="_blank"> kiszonek. Ogórek kołobrzeski został wpisany na listę produktów tradycyjnych. A co z napojami? Zachodniopomorskie słynie z pysznych nalewek i ziołowych naparów. Na szczególne wyróżnienie zasługuje tu herbatka rekowska, która podawana jest w agroturystykach i restauracjach.
To prosty, ziołowy napar przygotowywany na bazie własnoręcznie wyhodowanych i zebranych ziół, takich jak melisa cytrynowa, dziurawiec czy nagietek. Po zaparzeniu dodaje się do nich soku z cytryny i miodu z lokalnej pasieki. Dzięki temu herbata zyskuje ciekawego, intensywnie cytrynowego aromatu. Napój sprawdzi się zarówno podczas ciepłych, jak i chłodnych dni. Z łatwością przygotujesz go w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w zioła. Mogą być suszone, choć najlepsze są świeże.
Herbatka rekowska — przepis
Składniki:
- 2 łyżki suszonego ziela dziurawca,
- 2 łyżki płatków nagietka,
- kilkanaście listków melisy lekarskiej,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Wyjmij dzbanek. Umieść w nim dziurawiec i nagietek, a także umyte i osuszone liście melisy. Zalej je 2 litrami wrzątku i parz je przez kwadrans.
- Po 15 minutach dodaj sok z cytryny oraz miód. Dokładnie wymieszaj całość. Napar smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.