Zajadali się nimi biedni rybacy. Dziś to przysmak dla koneserów

Dziś są raczej kulinarną ciekawostką dla poszukiwaczy nietypowych smaków. Dawniej częściej gościły na stołach, w szczególności tych biedniejszych. Zastąpią chipsy, urozmaicą przystawki i zaskoczą głębokim smakiem.

Suszone rybySuszone ryby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Przez stulecia, w czasach gdy lodówki były luksusem lub jeszcze o nich nie myślano, a transport świeżej żywności wyzwaniem, suszenie ryb było jednym z najlepszych sposobów na konserwację. Dzięki temu zapasy z ciepłych dni można było wykorzystać również w czasie zimowej posuchy. Dziś próżno szukać ich na stołach, ale czasem trafić można na nie w wyspecjalizowanych sklepach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Przysmak dla ubogich

Dostęp do jezior był powszechny i darmowy, więc mieszkańcy okolicznych wsi często korzystali z dobrodziejstw pobliskich wód. Łowili tam raki i ryby, a część okazów suszono i przechowywano na trudne czasy. Każdy, bez względu na zasobność portfela, mógł zrobić zapasy na zimę. Dobrze oprawione ryby mogły być przechowywane miesiącami. Często obficie je solono, by dodatkowo zakonserwować mięso i podkręcić smak. Dawniej suszono je naturalnie. Ryby zostawiano na słońcu i wietrze i pozwalano działać naturze. Dziś częściej wykorzystuje się specjalne suszarnie.

Suszenie ryb na słońcu i wietrze
Suszenie ryb na słońcu i wietrze © Pixabay

Jedzenie suszonych ryb nie było tylko domeną Polaków, bo w krajach skandynawskich czy na wschodzie Europy były naprawdę popularne. Nie da się również nie wspomnieć o południowej Europie, gdzie suszone sardynki były przysmakiem rybaków i mieszkańców nadmorskich osad. Płatki suszonego tuńczyka bonito do dziś pojawiają się w wielu daniach kuchni azjatyckiej, w szczególności koreańskiej.

Dziś suszone ryby przeżywają swój renesans. Nie są już przekąską dla ubogich, awansowały do rangi kulinarnej ciekawostki, docenianej przez szefów kuchni i smakoszy na całym świecie.

Jak smakują suszone ryby?

Proces suszenia wydobywa z ryb smak umami, dodatkowo mocniej koncentrując go w każdym kawałku. W zależności od metody suszenia, ryby mogą mieć różnorodną teksturę – od twardej i ciągnącej się po delikatną i kruchą. Zajadać się nimi można w formie przekąski, chrupiąc cienkie filety z dorsza lub mintaja zamiast chipsów. W niektórych krajach suszone ryby podaje się jako zakąskę do piwa lub innych alkoholi. Sprawdzą się również jako jeden ze składników bardziej złożonych dań. Suszoną rybę można kupić również w formie płatków lub sproszkowanej i wykorzystać jako wykończenie i przyprawienie przekąsek.

Suszone ryby mogą być ciekawą przekąską
Suszone ryby mogą być ciekawą przekąską © Adobe Stock | Sklayrov Roman

Suszone ryby nie są jednak dla każdego, głównie ze względu na wysoką zawartość sodu. Nadmierne spożycie sodu jest powiązane z podwyższonym ciśnieniem krwi i obciążeniem nerek, dlatego osoby z nadciśnieniem lub problemami z nerkami powinny zachować szczególną ostrożność.

Wybrane dla Ciebie
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie