PrzepisZakochasz się w tych bułeczkach. Farsz to prawdziwa petarda!

Zakochasz się w tych bułeczkach. Farsz to prawdziwa petarda!

Pyszności - Fot. Moniki smakołyki
Pyszności - Fot. Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta
05.04.2023 06:33

Wytrawne drożdżowe bułeczki z serem feta, posmakują nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Są miękkie i pulchne, w sam raz na śniadanie, kolację albo lunch do pracy. Można jeść je solo lub podać jako dodatek do sałatek albo dań z grilla.

Pulchne i aromatyczne bułki to podstawa niejednego śniadania lub propozycja na przekąskę. Niestety, produkty na sklepowych półkach nierzadko zawierają niepotrzebne spulchniacze i konserwanty. Zdrowszym i smaczniejszym pomysłem będzie zrobienie ich samodzielnie. Wbrew pozorom to naprawdę łatwe! Bułeczki z serem feta są bardzo pulchne, mięciutkie, delikatne i słone. Ser feta jest wyrazisty w smaku, a bułeczki idealnie pasują do domowych past, suszonych wędlin i lekkich sałatek. Są też genialne bez dodatków jako smaczna przekąska. Wypróbujcie przepis z bloga Moniki smakołyki.

Bułeczki z serem feta - przepis

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 420 g mąki pszennej na pizzę typ 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Ponadto:

  • 150 g sera feta lub startego żółtego sera mozzarella
  • pieprz do smaku
  • mąka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić bułeczki z serem feta? Przygotuj zaczyn. Do dużej miski wlej wodę, dodaj rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki i dokładnie wymieszaj. Przykryj workiem foliowym, pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 min.
  2. Do zaczynu dodaj oliwę, mąkę wymieszaną z solą i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Uformuj kulę, pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 min. Ser rozdrobnij za pomocą widelca, wymieszaj z pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, zagnieć, podziel na 16 porcji. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz, na środek nałóż małą łyżeczkę sera i przykryj ciastem. Sklej jak sakiewkę. Uformuj kulkę, połóż stroną łączenia i delikatnie rozwałkuj na płaski krążek o średnicy ok. 5-6 cm.
  4. Przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz na patelni bez tłuszczu pod pokrywą po ok. 3 min z każdej strony.

Zobacz także przepis na sałatkę śledziową z orzechami włoskimi i burakami. Więcej podobnych przepisów znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także