Zanim arbuz trafi do koszyka, zawsze delikatnie w niego stukam. Robię to w konkretnym celu

Na twojej liście z zakupami jest arbuz? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, na co należy zwracać uwagę przy wyborze konkretnego owocu. Tylko w taki sposób wrócisz do domu z idealnie słodkim, dojrzałym i świeżym przysmakiem.

Jak wybrać podczas zakupów idealnego arbuza?Jak wybrać idealnego arbuza?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Wraz z piękną pogodą w naszych kuchniach coraz częściej pojawia się arbuz. I w sumie nie ma się co dziwić, bo produkt ten nie tylko skutecznie nas nawadnia, ale też przynosi błyskawiczne orzeźwienie. Jego zastosowanie w kuchni też jest bardzo szerokie, bo w końcu możemy wykorzystać go do przygotowania owocowej sałatki, pożywnego koktajlu, czy zrobić na jego bazie domowy sorbet. Możliwości jest naprawdę cała masa.

Tym bardziej warto wiedzieć, na co zwracać uwagę przy wyborze arbuza. W końcu każdemu z nas zależy, aby wrócić ze sklepu z jak najlepszym okazem. Jak to zrobić? Już tłumaczę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Jaki arbuz jest najlepszy?

Czy wiesz, że zarówno sama wielkość owocu, jak i kolor oraz twardość jego skórki mogą sporo powiedzieć nam o jego stanie? Dlatego też, zanim włożysz arbuza do koszyka z zakupami, dokładnie go obejrzyj. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że wybrany okaz spełni wszystkie twoje wymagania. 

Przede wszystkim pamiętaj, że świeży, soczysty i smaczny arbuz powinien mieć piękną, intensywnie ciemnozieloną skórkę. A skoro już o skórce mowa, to w przypadku idealnego arbuza będzie ona jednocześnie idealnie twarda, bez widocznych wgnieceń i uszkodzeń. Warto również zwrócić uwagę na samą wielkość wybranego arbuza. Najlepiej postawić na owoce średniej wielkości. Zbyt małe mogą nie być w pełni dojrzałe. 

Ogonek, plama i dźwięk też mają znacznie

To oczywiście nie koniec przydatnych wskazówek. O stanie arbuza dużo powie nam również jego ogonek. I wbrew pozorom nie powinniśmy wybierać owoców z zieloną końcówką. Taki wariant może oznaczać, że arbuz został zabrany z pola zbyt wcześnie i nie jest w pełni dojrzały. Lepiej wybierać okazy z brązowymi, wręcz przesuszonymi ogonkami. Tylko wtedy mamy pewność, że będą idealne pod każdym względem. 

Kolejna ważna kwestia odnosi się do charakterystycznej plamy na arbuzie. To tzw. plama na spodzie, która powstaje w miejscu, gdzie arbuz miał bezpośredni kontakt z ziemią. Powinna być ona dobrze widoczna, a jej kolor im jest mocniejszy i intensywniejszy, tym lepiej. Oznacza bowiem, że owoc jest w pełni dojrzały i jak najbardziej nadaje się do spożycia. Na koniec pozostaje kwestia dźwięku. I wiem, że w pierwszej chwili może brzmieć to wręcz dziwnie, ale uwierz mi na słowo, ten patent naprawdę działa. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to wziąć arbuza do ręki i delikatnie w niego stuknąć. Jeśli usłyszysz pusty, dudniący dźwięk to dobry znak. Arbuz jest dojrzały i na pewno będzie świetnie smakował. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"