Zapomniane polskie warzywo. Czyści jelita ze złogów jak odkurzacz

Przed laty w Polsce cieszyła się większą popularnością, ale dziś mylą ten korzeń z pietruszką. Skorzonera, znana również jako wężymord, w staropolskiej kuchni pojawiała się często. Warto przywrócić jej dawny blask i zaprosić do kuchni.

SkorzoneraSkorzonera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michael Heim

Kiedyś wierzono, że działa jako antidotum na jad węża. Jej włoska nazwa pochodzi właśnie od tego przekonania. Choć jako antidotum nie spełniła swojego zadania, skorzonera jest znakomitym warzywem, które zdecydowanie warto częściej wykorzystywać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Przysmak z klasztornych ogrodów

W Polsce skorzonera była znana jako wężymord, czarne korzonki lub zimowe szparagi, ponieważ smakiem przypomina to ostatnie i jest odporna na mróz. Pochodzi z Kaukazu, ale rośnie dziko również w południowej Europie, gdzie jest bardzo popularna.

Skorzonera- Pyszności
Skorzonera- Pyszności © Canva

Skorzonera rozprzestrzeniła się głównie dzięki klasztornym ogrodom warzywnym. Początkowo stosowana była jako środek leczniczy, ale od XVI i XVII w. zyskała popularność w kuchni, szczególnie we Francji za czasów Ludwika XVI, kiedy to używano jej nawet jako słodzika do kawy

Skorzonera w Polsce

w Polsce powstały większe plantacje skorzonery, ale warzywo to nie zdobyło tu większej popularności. W Polsce skorzonera była uprawiana już od XVI wieku. Jej słodkawy smak i chrupiąca konsystencja szybko zdobyły uznanie. Niestety, z czasem została wyparta przez inne, bardziej popularne warzywa.

Dziś wężymord jest raczej tajemniczy i egzotyczny, choć jego walory smakowe i wartości odżywcze zasługują na znacznie większą uwagę.

Zdrowotna bomba dla organizmu

Skorzonera jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł inuliny, silnego prebiotyku, który wspiera działanie dobroczynnych bakterii jelitowych. Inulina pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego i poprawia przyswajalność minerałów, odgrywając także istotną rolę w profilaktyce chorób.

Skorzonera to zapomniane warzywo
Skorzonera to zapomniane warzywo © Adobe Stock

Skorzonera jest bogata w witaminy B1, B2, C oraz łatwo przyswajalne minerały. Potas pomaga regulować ciśnienie tętnicze i gospodarkę wodno-elektrolitową, a żelazo wspiera transport tlenu we krwi. Skorzonera jest niskokaloryczna, a jej indeks glikemiczny sprawia, że jest świetnym warzywem dla diabetyków.

Jak jeść skorzonerę?

Tajemnicze warzywo może budzić wiele pytań i wątpliwości - jak właściwie się za nie zabrać? Pod ciemnobrunatną skórką kryje się biały miąższ, bogaty w kanaliki mleczne. Skorzonera ma ciemną skórkę, którą należy obrać. Przy obieraniu warto użyć rękawiczek, ponieważ wydziela ona ciemny sok, który może zabarwić skórę.

Skorzonera - Pyszności
Skorzonera - Pyszności © Canva

Najpopularniejszym sposobem przygotowania skorzonery jest gotowanie. Korzenie można gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, do miękkości. Gotowa skorzonera ma delikatny, słodkawy smak. Po ugotowaniu skorzonera jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Jej delikatny, słodkawy smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że może być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.

Można ją serwować z masłem, oliwą z oliwek, sosem holenderskim czy beszamelem. Sprawdza się także jako składnik sałatek, zup, jajecznicy czy omletów. Skorzonera pokrojona w cienkie paski i usmażona stanowi zdrowszą alternatywę dla chipsów.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe