Zapomniane polskie warzywo. Czyści jelita ze złogów jak odkurzacz

Przed laty w Polsce cieszyła się większą popularnością, ale dziś mylą ten korzeń z pietruszką. Skorzonera, znana również jako wężymord, w staropolskiej kuchni pojawiała się często. Warto przywrócić jej dawny blask i zaprosić do kuchni.

SkorzoneraSkorzonera
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Michael Heim

Kiedyś wierzono, że działa jako antidotum na jad węża. Jej włoska nazwa pochodzi właśnie od tego przekonania. Choć jako antidotum nie spełniła swojego zadania, skorzonera jest znakomitym warzywem, które zdecydowanie warto częściej wykorzystywać w kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze ciasteczka brzoskwinie. Skosztuj, a ich wnętrze cię oczaruje

Przysmak z klasztornych ogrodów

W Polsce skorzonera była znana jako wężymord, czarne korzonki lub zimowe szparagi, ponieważ smakiem przypomina to ostatnie i jest odporna na mróz. Pochodzi z Kaukazu, ale rośnie dziko również w południowej Europie, gdzie jest bardzo popularna.

Skorzonera- Pyszności
Skorzonera- Pyszności © Canva

Skorzonera rozprzestrzeniła się głównie dzięki klasztornym ogrodom warzywnym. Początkowo stosowana była jako środek leczniczy, ale od XVI i XVII w. zyskała popularność w kuchni, szczególnie we Francji za czasów Ludwika XVI, kiedy to używano jej nawet jako słodzika do kawy

Skorzonera w Polsce

w Polsce powstały większe plantacje skorzonery, ale warzywo to nie zdobyło tu większej popularności. W Polsce skorzonera była uprawiana już od XVI wieku. Jej słodkawy smak i chrupiąca konsystencja szybko zdobyły uznanie. Niestety, z czasem została wyparta przez inne, bardziej popularne warzywa.

Dziś wężymord jest raczej tajemniczy i egzotyczny, choć jego walory smakowe i wartości odżywcze zasługują na znacznie większą uwagę.

Zdrowotna bomba dla organizmu

Skorzonera jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł inuliny, silnego prebiotyku, który wspiera działanie dobroczynnych bakterii jelitowych. Inulina pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego i poprawia przyswajalność minerałów, odgrywając także istotną rolę w profilaktyce chorób.

Skorzonera to zapomniane warzywo
Skorzonera to zapomniane warzywo © Adobe Stock

Skorzonera jest bogata w witaminy B1, B2, C oraz łatwo przyswajalne minerały. Potas pomaga regulować ciśnienie tętnicze i gospodarkę wodno-elektrolitową, a żelazo wspiera transport tlenu we krwi. Skorzonera jest niskokaloryczna, a jej indeks glikemiczny sprawia, że jest świetnym warzywem dla diabetyków.

Jak jeść skorzonerę?

Tajemnicze warzywo może budzić wiele pytań i wątpliwości - jak właściwie się za nie zabrać? Pod ciemnobrunatną skórką kryje się biały miąższ, bogaty w kanaliki mleczne. Skorzonera ma ciemną skórkę, którą należy obrać. Przy obieraniu warto użyć rękawiczek, ponieważ wydziela ona ciemny sok, który może zabarwić skórę.

Skorzonera - Pyszności
Skorzonera - Pyszności © Canva

Najpopularniejszym sposobem przygotowania skorzonery jest gotowanie. Korzenie można gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, do miękkości. Gotowa skorzonera ma delikatny, słodkawy smak. Po ugotowaniu skorzonera jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Jej delikatny, słodkawy smak i chrupiąca konsystencja sprawiają, że może być ciekawym urozmaiceniem codziennej diety.

Można ją serwować z masłem, oliwą z oliwek, sosem holenderskim czy beszamelem. Sprawdza się także jako składnik sałatek, zup, jajecznicy czy omletów. Skorzonera pokrojona w cienkie paski i usmażona stanowi zdrowszą alternatywę dla chipsów.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯