PrzepisWięcej nie zamówisz nuggetsów w restauracji, bezmięsna wersja jest o niebo lepsza. Główny składnik kosztuje teraz grosze

Więcej nie zamówisz nuggetsów w restauracji, bezmięsna wersja jest o niebo lepsza. Główny składnik kosztuje teraz grosze

Więcej nie zamówisz nuggetsów w restauracji, bezmięsna wersja jest o niebo lepsza. Główny składnik kosztuje teraz grosze
Ewa
02.09.2022 15:13, aktualizacja: 18.09.2023 11:22

Nuggetsy nieodzownie kojarzą nam się z kąskami kurczaka w panierce. Jeśli jednak szukasz pysznej i zdrowej odmiany w kuchni, to chrupiące plasterki cukinii sprawdzą się idealnie.

Wegetariańskie nuggetsy w zdrowym wydaniu

Przekąski w panierce nie zawsze muszą być ciężkie i mało zdrowe. Wystarczy kilka zmian, żeby stworzyć lżejsze danie dla wszystkich Twoich domowników i gości. To również świetna okazja, żeby przemycić do swojej diety dodatkową porcję warzyw. W 100 g piersi z kurczaka jest 239 kalorii. W 100 g cukinii znajdziesz ich zaledwie 17. Ta duża różnica sprawi, że mimo panierki i parmezanu nuggetsy z cukinii są lekkie i dietetyczne. Dodatkowo po posypaniu plasterków kultową przyprawą do pieczonego kurczaka, będą bardzo przypominać jego smak.

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to lekkie warzywo o niedużej zawartości kalorii. Jej miąższ skrywa za to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i witamin z grupy B oraz witaminy A, C i K. Cukinia zaliczana jest do tak zwanych warzyw ekologicznych, niekumulujących metali ciężkich ani azotanów. Jest także bogata w żelazo, potas i magnez.

Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukinia - Pyszności; Foto: Canva.com

Nuggetsy z cukinii w parmezanowej panierce

Składniki:

  • dwie duże cukinie
  • pół łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 12 łyżek tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • kilka szczypt przyprawy do kurczaka
  • bułka tarta
  • mąka
  • woda
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie umyj oraz osusz. Nie musisz jej obierać ze skórki. Pokrój warzywo w niezbyt grube plasterki. Możesz to zrobić na specjalnej mandolinie, przy pomocy robota kuchennego lub po prostu nożem.

Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Canva
Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Canva

W misce wymieszaj wodę i mąkę tak, aby powstała masa o konsystencji nieco gęstszej niż na naleśniki. Do ciasta dodaj przyprawy. Nie bój się mocno przyprawić masy- możesz użyć tutaj swoich ulubionych przypraw. To właśnie one nadadzą smak naszym nuggetsom. W osobnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą ze startym parmezanem. Plasterki cukinii zanurz w cieście, a następnie obtocz w bułce tartej z parmezanem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220°C przez około 10-15 minut, aby stały się chrupiące.

Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Instagram
Nuggetsy z cukinii- Pyszności/ Instagram

Jeśli pokroisz plasterki cukinii grubo- wydłuż czas ich pieczenia. Serwuj z ulubionym dipem. Świetnie pasować będzie tutaj grecki sos tzatziki lub klasyczny sos jogurtowo-czosnkowy. Wskazówka: plastry cukinii zanurzaj w cieście pojedynczo, aby mieć pewność, że każdy jest równomiernie nim oblepiony.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne dania z cukinią w roli głównej- zerknij na nasz kanał na Youtube

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także