Takimi ziemniakami z pewnością zaskoczysz swoją rodzinę przy następnym obiedzie. Są naprawdę pyszne!

Ziemniaki są bardzo popularne w naszym kraju. Jemy je jako dodatek do prawie każdego obiadu. Niektórzy uważają, że ziemniaki są wysokokaloryczne. Ale to nie prawda. W rzeczywistości mają mało kalorii, są bogate w witaminę C, beta-karoten, fosfor i potas. Samo zdrowie! Jeżeli znudziły ci się ziemniaki przyrządzane w klasyczny sposób, dzisiaj zaproponuję ci je w nieco innej postaci. Będą to ziemniaki Hasselback. Nazwa pochodzi od restauracji w Sztokholmie („Hasselbacken”). To właśnie tam podano je po raz pierwszy. Ziemniaki przyrządzone w ten sposób są delikatne i miękkie w środku, a kruche na zewnątrz. Dodatkowo wyglądają naprawdę nietuzinkowo, a do tego są tak pyszne…

Ziemniaki Hasselback – przepis:

Składniki:

  • 4 średnie słodkie ziemniaki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych liści tymianku
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sólo i pieprz do smaku
  • 1/3 szklanki jogurtu typu greckiego
  • 1 posiekana cebula szczypiorkowa (zarówno białe jak i zielone części)

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i rozłóż na blaszce folię aluminiową.

2. Każdego ziemniaka ponacinaj w ten sam sposób jak na zdjęciu.

cut-potatoes

3. Wyjmij miskę i włóż do niej roztopione masło, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, posiekany tymianek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dokładnie wszystko wymieszaj.

4. Natrzyj ziemniaki przyprawami z miski, także pomiędzy wyciętymi plastrami.

5. Włóż ziemniaki na blaszce z folią aluminiową i piecz przez ok 50-60 minut. (Po około 30 minutach, wyjmij na chwilę ziemniaki i za pomocą widelca porozdzielaj od siebie plastry, ponieważ mogły się ze sobą posklejać)

6. W czasie pieczenia się ziemniaków, wymieszaj jogurt z posiekanymi zielonymi i białymi częściami cebuli szczypiorkowej oraz szczyptą soli i pieprzu. Gotowe ziemniaki będziesz podawać z właśnie tym sosem.

Smacznego!

CC_HASSELBACK-SWEET-POTATOES_s4x3.jpg.rend.sni18col-2


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×