Zobaczyłam ten przepis na kiwi i zaniemówiłam. Po spróbowaniu pobiegłam kupić słoiki

Kiszenie to metoda konserwacji znana i ceniona od wieków. Kiszone ogórki, kapusta czy buraki to klasyki, ale kiwi? Choć może brzmieć nieco egzotycznie, kiszone kiwi zaskakuje smakiem i staje się prawdziwym hitem. Spróbuj tego nietypowego przepisu i przekonaj się, że kiszonki mogą być nie tylko zdrowe, ale i oryginalne.

Kiszone kiwi to świetny sposób na wykorzystanie tego owocuKiszone kiwi to świetny sposób na wykorzystanie tego owocu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kto powiedział, że kiszonki muszą być tradycyjne? Kiwi, słodko-kwaśny owoc, idealnie nadaje się do kiszenia, tworząc wyjątkową przekąskę, która sprawdzi się jako dodatek do dań lub przekąska sama w sobie. Kiszone kiwi ma zaskakujący, orzeźwiający smak z lekką nutą kwaśności i słodyczy, a do tego jest bogate w probiotyki, które wspierają naszą odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Przepis na kiszone kiwi

Kiszone kiwi to prawdziwa niespodzianka w świecie kiszonek – oryginalna, smaczna i pełna zdrowych bakterii. Ten nietypowy dodatek wzbogaci twoją kuchnię i zaskoczy gości. Warto spróbować i przekonać się, że kiszonki mogą być nie tylko zdrowe, ale także egzotyczne i pełne nowych smaków.

Składniki:

  • 6 dojrzałych kiwi (ale nie przejrzałych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • plasterek świeżego imbiru lub liść laurowy dla aromatu (opcjonalnie).

Kiszone kiwi nie tylko zaskakuje smakiem, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki procesowi fermentacji staje się bogate w naturalne probiotyki, które wspomagają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Dodatek kiwi do diety to świetny sposób na urozmaicenie posiłków i dodanie im oryginalności. Kiszone kiwi świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek, a także jako nietypowy element na desce serów.

Przygotowanie:

  1. Kiwi obieram i kroję na połówki lub grube plastry (w zależności od preferencji). W słoiku układam plastry kiwi, dodaję ząbki czosnku, pieprz oraz ewentualnie plasterek imbiru i liść laurowy.
  2. W oddzielnym naczyniu mieszam wodę z solą, aż sól całkowicie się rozpuści. Zalewam kiwi przygotowaną solanką, tak aby owoce były całkowicie zanurzone.
  3. Zakręcam słoik i odstawiam na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie próbuję, a jeśli smak jest odpowiedni, przekładam słoik do lodówki, by zatrzymać fermentację.

Dodatkowe wskazówki:

  • kiszone kiwi przechowuj w lodówce i spożywaj w ciągu kilku tygodni. Smak może delikatnie ewoluować, dlatego warto próbować po kilku dniach, by znaleźć idealny moment na degustację,
  • jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, przed zamknięciem słoika możesz dodać do kiszonki odrobinę chili lub kilka plasterków cebuli.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce