Zobaczyłam ten przepis na kiwi i zaniemówiłam. Po spróbowaniu pobiegłam kupić słoiki

Kiszenie to metoda konserwacji znana i ceniona od wieków. Kiszone ogórki, kapusta czy buraki to klasyki, ale kiwi? Choć może brzmieć nieco egzotycznie, kiszone kiwi zaskakuje smakiem i staje się prawdziwym hitem. Spróbuj tego nietypowego przepisu i przekonaj się, że kiszonki mogą być nie tylko zdrowe, ale i oryginalne.

Kiszone kiwi to świetny sposób na wykorzystanie tego owocuKiszone kiwi to świetny sposób na wykorzystanie tego owocu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kto powiedział, że kiszonki muszą być tradycyjne? Kiwi, słodko-kwaśny owoc, idealnie nadaje się do kiszenia, tworząc wyjątkową przekąskę, która sprawdzi się jako dodatek do dań lub przekąska sama w sobie. Kiszone kiwi ma zaskakujący, orzeźwiający smak z lekką nutą kwaśności i słodyczy, a do tego jest bogate w probiotyki, które wspierają naszą odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Przepis na kiszone kiwi

Kiszone kiwi to prawdziwa niespodzianka w świecie kiszonek – oryginalna, smaczna i pełna zdrowych bakterii. Ten nietypowy dodatek wzbogaci twoją kuchnię i zaskoczy gości. Warto spróbować i przekonać się, że kiszonki mogą być nie tylko zdrowe, ale także egzotyczne i pełne nowych smaków.

Składniki:

  • 6 dojrzałych kiwi (ale nie przejrzałych),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • plasterek świeżego imbiru lub liść laurowy dla aromatu (opcjonalnie).

Kiszone kiwi nie tylko zaskakuje smakiem, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dzięki procesowi fermentacji staje się bogate w naturalne probiotyki, które wspomagają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy. Dodatek kiwi do diety to świetny sposób na urozmaicenie posiłków i dodanie im oryginalności. Kiszone kiwi świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek, a także jako nietypowy element na desce serów.

Przygotowanie:

  1. Kiwi obieram i kroję na połówki lub grube plastry (w zależności od preferencji). W słoiku układam plastry kiwi, dodaję ząbki czosnku, pieprz oraz ewentualnie plasterek imbiru i liść laurowy.
  2. W oddzielnym naczyniu mieszam wodę z solą, aż sól całkowicie się rozpuści. Zalewam kiwi przygotowaną solanką, tak aby owoce były całkowicie zanurzone.
  3. Zakręcam słoik i odstawiam na 3-4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie próbuję, a jeśli smak jest odpowiedni, przekładam słoik do lodówki, by zatrzymać fermentację.

Dodatkowe wskazówki:

  • kiszone kiwi przechowuj w lodówce i spożywaj w ciągu kilku tygodni. Smak może delikatnie ewoluować, dlatego warto próbować po kilku dniach, by znaleźć idealny moment na degustację,
  • jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, przed zamknięciem słoika możesz dodać do kiszonki odrobinę chili lub kilka plasterków cebuli.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇