Żyje w cieniu dorsza, ale czas zaprosić ją na stół. To jedna z najzdrowszych ryb

Ryby zdecydowanie częściej powinny gościć na naszych talerzach. Największą popularnością cieszy się łosoś oraz dorsz, jednak warto postawić też na inny, łatwo dostępny i niedrogi gatunek.

Smażona miruna - PysznościSmażona miruna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | robert6666
Ewa Malinowska

Miruna to ryba oceaniczna, która żyje w najczystszych wodach oceanicznych. Jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa i niskokaloryczna. Jej mięso jest białe, soczyste i kruche, a dodatkowo nie zawiera za dużo ości. Co więcej, jest to ryba, która nie chłonie rtęci, co czyni ją bezpieczną dla spożycia, nawet dla kobiet w ciąży. Jej cena jest również atrakcyjna i nie powinna spowodować zawrotu głowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zdrowa ryba na obiad

Miruna to ryba, która z pewnością zaskoczy nie tylko swoją przystępną ceną, ale również wyjątkowym smakiem. Jest to ryba, która zalicza się do tzw. chudych ryb, ale mimo to jest sycąca. Porcja miruny o wadze 150 g zawiera tylko 150 kcal, co czyni ją idealnym wyborem dla osób na diecie odchudzającej.

Miruna - Pyszności
Miruna - Pyszności © Licencjodawca | terrasprite

Miruna jest bogata w witaminy i minerały. Jest źródłem witamin z grupy B, A i D3, a także selenu, jodu, fosforu, sodu, potasu i żelaza. Zawiera również kwasy omega-3, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie miruny sprzyja prawidłowej pracy mózgu i serca, a także zapobiega chorobom układu krążenia. Miruna ma również pozytywny wpływ na urodę - poprawia kondycję włosów i paznokci.

Najlepsza ryba na obiad

W porównaniu z dorszem miruna jest bogatsza w składniki odżywcze i mniej kaloryczna. Zawiera więcej białka, a jej cena jest znacznie niższa. W Polsce miruna jest dostępna w sklepach w formie mrożonych filetów, które po odpowiednim przyrządzeniu zaskakują swoim pysznym smakiem.

Surowa miruna - Pyszności
Surowa miruna - Pyszności © Canva | vladimir-mironov

Jest wiele sposobów na jej przygotowanie. Można ją piec, dusić i smażyć. Na diecie sprawdzi się miruna na parze. Przyrządzenie tej morskiej ryby nie jest skomplikowane. Robi się ją dość szybko i bez przykrych niespodzianek. Najpopularniejszą firmą podania jest smażony filet w panierce. W połączeniu z frytkami i kiszoną kapustą będzie pysznym, piątkowym obiadem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj  jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaj jedną saszetkę. Suszone grzyby nie spleśnieją
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Dodaję do ciasta. Naleśniki wychodzą delikatne, mięciutkie i żaden się nie rwie
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Ta sałatka to bomba żelaza i witamin. Skarb nie tylko dla anemików
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Potrawa znana z dzieciństwa. O dziwo wzmacnia organizm i dobrze wpływa na jelita
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Te roladki z tortilli to hit każdego spotkania. Każdy będzie chciał przepis
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Najlepsza kruszonka do szarlotki. Z nią nie ma mowy, aby deser się nie udał
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz