Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz

Barszcz czerwony to jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Jest wyrazisty w smaku i ma piękny kolor. Niestety, zdarza się, że podczas gotowania barszcz traci swoją intensywną czerwień. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?

Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz.Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wbrew pozorom, przygotowanie perfekcyjnego barszczu czerwonego to zadanie wymagające. Smakuje wyjątkowo, gdy utrzymany jest w intensywnej czerwonej barwie, ale niestety, podczas gotowania może stracić swój kolor. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Odkryjmy proste sposoby na to, by zachować głęboką czerwień w barszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczaki w ciekawym wydaniu

Co sprawia, że barszcz traci kolor?

Za głęboki, ciemnobordowy kolor barszczu odpowiada betaina, czyli substancja obecna w burakach. Betaina jest jednak dość nietrwała i pod wpływem różnych czynników, w tym m.in. temperatury, szybko ulega rozkładowi. To właśnie jedna z przyczyn tego, że zupa może stracić swoją głębię.

Innymi czynnikami, które mogą powodować, że barszcz traci kolor, są:

  • zbyt długi czas gotowania,
  • zbyt wysoka temperatura,
  • zbyt duża ilość buraków,
  • zbyt duża ilość zakwasu buraczanego lub wody spod grzybów.

Jak przywrócić utracony kolor barszczu?

Jeśli zauważysz, że barszcz podczas gotowania traci kolor, nie panikuj. Możesz jeszcze go uratować. W przypadku, gdy barszcz jest zbyt jasny, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu. Składniki te wzmocnią pożądany kolor. Możesz też dodać do zupy kolejnego buraka, pokrojonego w kostkę lub utartego. Warzywo puści soki, które na nowo zabarwią danie.

Jeśli z kolei barszcz jest zbyt ciemny, możesz dodać do niego odrobinę wody lub śmietany. Wówczas nieco go rozrzedzisz i rozjaśnisz.

Jak uniknąć utraty koloru barszczu?

Aby uniknąć utraty koloru barszczu, podczas jego gotowania przestrzegaj następujących zasad:

  • Gotuj barszcz na małym ogniu, tylko do miękkości warzyw.
  • Nie doprowadzaj barszczu do wrzenia.
  • Dodawaj buraki do zupy dopiero pod koniec gotowania.
  • Dodawaj zakwas buraczany i wodę z grzybów w niewielkich ilościach.

Stosując się do tych wskazówek, przygotujesz pyszny i aromatyczny barszcz o intensywnie czerwonym kolorze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟