Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Jest wyrazisty w smaku i ma piękny kolor. Niestety, zdarza się, że podczas gotowania barszcz traci swoją intensywną czerwień. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
23.12.2023 15:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wbrew pozorom, przygotowanie perfekcyjnego barszczu czerwonego to zadanie wymagające. Smakuje wyjątkowo, gdy utrzymany jest w intensywnej czerwonej barwie, ale niestety, podczas gotowania może stracić swój kolor. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Odkryjmy proste sposoby na to, by zachować głęboką czerwień w barszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co sprawia, że barszcz traci kolor?
Za głęboki, ciemnobordowy kolor barszczu odpowiada betaina, czyli substancja obecna w burakach. Betaina jest jednak dość nietrwała i pod wpływem różnych czynników, w tym m.in. temperatury, szybko ulega rozkładowi. To właśnie jedna z przyczyn tego, że zupa może stracić swoją głębię.
Innymi czynnikami, które mogą powodować, że barszcz traci kolor, są:
- zbyt długi czas gotowania,
- zbyt wysoka temperatura,
- zbyt duża ilość buraków,
- zbyt duża ilość zakwasu buraczanego lub wody spod grzybów.
Jak przywrócić utracony kolor barszczu?
Jeśli zauważysz, że barszcz podczas gotowania traci kolor, nie panikuj. Możesz jeszcze go uratować. W przypadku, gdy barszcz jest zbyt jasny, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu. Składniki te wzmocnią pożądany kolor. Możesz też dodać do zupy kolejnego buraka, pokrojonego w kostkę lub utartego. Warzywo puści soki, które na nowo zabarwią danie.
Jeśli z kolei barszcz jest zbyt ciemny, możesz dodać do niego odrobinę wody lub śmietany. Wówczas nieco go rozrzedzisz i rozjaśnisz.
Jak uniknąć utraty koloru barszczu?
Aby uniknąć utraty koloru barszczu, podczas jego gotowania przestrzegaj następujących zasad:
- Gotuj barszcz na małym ogniu, tylko do miękkości warzyw.
- Nie doprowadzaj barszczu do wrzenia.
- Dodawaj buraki do zupy dopiero pod koniec gotowania.
- Dodawaj zakwas buraczany i wodę z grzybów w niewielkich ilościach.
Stosując się do tych wskazówek, przygotujesz pyszny i aromatyczny barszcz o intensywnie czerwonym kolorze.