PoradyBarszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz

Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz

Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz.
Barszcz stracił kolor? Tak najszybciej go uratujesz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.12.2023 15:48

Barszcz czerwony to jedno z najbardziej popularnych dań wigilijnych. Jest wyrazisty w smaku i ma piękny kolor. Niestety, zdarza się, że podczas gotowania barszcz traci swoją intensywną czerwień. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?

Wbrew pozorom, przygotowanie perfekcyjnego barszczu czerwonego to zadanie wymagające. Smakuje wyjątkowo, gdy utrzymany jest w intensywnej czerwonej barwie, ale niestety, podczas gotowania może stracić swój kolor. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić? Odkryjmy proste sposoby na to, by zachować głęboką czerwień w barszczu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co sprawia, że barszcz traci kolor?

Za głęboki, ciemnobordowy kolor barszczu odpowiada betaina, czyli substancja obecna w burakach. Betaina jest jednak dość nietrwała i pod wpływem różnych czynników, w tym m.in. temperatury, szybko ulega rozkładowi. To właśnie jedna z przyczyn tego, że zupa może stracić swoją głębię.

Innymi czynnikami, które mogą powodować, że barszcz traci kolor, są:

  • zbyt długi czas gotowania,
  • zbyt wysoka temperatura,
  • zbyt duża ilość buraków,
  • zbyt duża ilość zakwasu buraczanego lub wody spod grzybów.

Jak przywrócić utracony kolor barszczu?

Jeśli zauważysz, że barszcz podczas gotowania traci kolor, nie panikuj. Możesz jeszcze go uratować. W przypadku, gdy barszcz jest zbyt jasny, możesz dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub octu. Składniki te wzmocnią pożądany kolor. Możesz też dodać do zupy kolejnego buraka, pokrojonego w kostkę lub utartego. Warzywo puści soki, które na nowo zabarwią danie.

Jeśli z kolei barszcz jest zbyt ciemny, możesz dodać do niego odrobinę wody lub śmietany. Wówczas nieco go rozrzedzisz i rozjaśnisz.

Jak uniknąć utraty koloru barszczu?

Aby uniknąć utraty koloru barszczu, podczas jego gotowania przestrzegaj następujących zasad:

  • Gotuj barszcz na małym ogniu, tylko do miękkości warzyw.
  • Nie doprowadzaj barszczu do wrzenia.
  • Dodawaj buraki do zupy dopiero pod koniec gotowania.
  • Dodawaj zakwas buraczany i wodę z grzybów w niewielkich ilościach.

Stosując się do tych wskazówek, przygotujesz pyszny i aromatyczny barszcz o intensywnie czerwonym kolorze.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także