PrzepisDietaBlenduję i dodaję do kefiru. Piję codziennie i mam krępujący problem z głowy

Blenduję i dodaję do kefiru. Piję codziennie i mam krępujący problem z głowy

Zaparcia dotykają wiele osób, a jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań jest posiłkowanie się farmaceutykami. To jednak nie pomoże pozbyć się problemu, a zadziała jedynie doraźnie. Dlatego warto skupić się na diecie i wprowadzić do niej więcej produktów, które mogłyby usprawnić pracę jelit. Doskonałym sposobem na przemycenie do diety takich specyfików jest regularne spożywanie domowej roboty koktajlu.

Koktajl domowej roboty pomoże na zaparcia
Koktajl domowej roboty pomoże na zaparcia
Źródło zdjęć: © Canva | alpaksoy

01.09.2024 11:18

Dzięki łagodnym właściwościom przeczyszczającym domowe preparaty przynoszą ulgę przy zaparciach. Codzienne ich stosowanie (z umiarem) poprawia rytm wypróżnień, dbając przy tym o zdrowie jelit. Warto jednak pamiętać, że przy stosowaniu mikstur bazujących na produktach bogatych w błonnik niezbędne jest spożywanie co najmniej dwóch litrów niegazowanej wody dziennie. To bardzo ważne, ponieważ błonnik pęcznieje w jelitach, wchłaniając wodę. Jeśli więc nie dostarczymy jej w odpowiedniej ilości, stolec będzie twardy i gesty, to zaś może powodować zaparcia, czyli efekt odwrotny do zamierzonego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe sposoby na zaparcia. Zblenduj kefir i suszone śliwki

Picie szklanki kefiru z dodatkiem suszonych śliwek każdego ranka może pomóc w zwalczaniu zaparć i ureguluje rytm wypróżnień. Kefir bogaty jest w probiotyki, takie jak bakterie kwasu mlekowego i drożdże, i korzystnie wpływa na zdrowie jelit. Dzięki obecności peptydów mlecznych wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi i hamuje głód. Jest źródłem białka i ma niską wartość kaloryczną. Z kolei suszone śliwki, bogate w błonnik, są niezbędne dla zdrowego układu pokarmowego. Zawierają również związki fenolowe, które spowalniają wchłanianie glukozy do krwiobiegu. Ponadto pektyna obecna w rozpuszczalnym błonniku wspomaga kontrolę poziomu cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko insulinooporności.

Taką domową miksturę na zaparcia warto wzbogacić o dwa produkty korzystne dla zdrowia jelit: siemię lniane i otręby pszenne. Siemię lniane jes bogate w błonnik rozpuszczalny, pomaga więc regulować poziom cukru we krwi i poprawia trawienie. Działa jako prebiotyk, wspomagając zdrową florę bakteryjną w jelitach. Ponadto zawiera kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały, takie jak magnez, fosfor i witamina B1. Otręby pszenne zaś są jednym z najlepszych źródeł błonnika rozpuszczalnego.

Suszone śliwki są pomocne w przypadku zaparć
Suszone śliwki są pomocne w przypadku zaparć© Canva | HandmadePictures

Jak przyrządzić domowy koktajl na zaparcia?

Chcąc przygotować domowej roboty miksturę na zaparcia, wystarczy zmielić 10 gramów siemienia lnianego i połączyć z jedną szklanką kefiru (250 ml), następnie dodać dwie namoczone suszone śliwki (z wodą). Zamiast siemienia do kefiru dodać możesz 5 gramów otrębów pszennych. Całość dokładnie zblenduj i pij codziennie rano przez co najmniej dwa tygodnie lub do momentu odczucia poprawy. Po 14 dniach kurację można kontynuować lub stosować tylko w przypadku powrotu problemu zaparć.

Warto pamiętać, że zmielone siemię lniane jest lepiej przyswajalne, ale należy je zmielić tuż przed przygotowaniem mikstury. By czerpać korzyści zdrowotne, zaleca się spożywanie 10 gramów siemienia lnianego dziennie. Z kolei w przypadku otrębów pszennych nie powinno się spożywać więcej niż 2-3 łyżki dziennie (w porcjach rozłożonych na cały dzień), pamiętając o zwiększeniu spożycia wody.

Wybrane dla Ciebie