Bomba dobroci z twojego ogrodu. Te owoce nie są trujące, choć nadal wiele osób tak uważa

Wiele osób uważa, że owoce mahonii nie są jadalne. To być może przez podobieństwo rośliny do ostrokrzewu kolczastego, który rzeczywiście jest trujący. Owoce mahonii zwykle jadają ptaki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je we własnej kuchni. Więcej: to prawdziwa bomba zdrowia.

Owoce mahonii Owoce mahonii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mahonia pięknie prezentuje się w przydomowych ogrodach, a ze względu na wysoką tolerancję na zanieczyszczenia jest stałym elementem miejskich parków. Jej owoce mają granatowy kolor i pokryte są woskową warstwą. Zwykle stanowią pożywienie dla ptaków, jednak warto wiedzieć, że z owoców mahonii można przygotować dżemy, galaretki, a nawet nalewkę zbijającą cholesterol.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słupiański siekaniec dworski jest wyborny. Teraz nie musisz jechać do Słupi, by go spróbować

Mahonia: ozdoba ogrodu i pełna zdrowia roślina

Mahonia pospolita (ościał) to roślina z rodziny berberysowatych. Ma ciemnozielone, błyszczące liście, które jesienią zmieniają barwę na czerwonobrunatną. Mahonia kwitnie wiosną na jasnożółto, z kolei latem, najczęściej w sierpniu, pojawiają się ciemnogranatowe, jadalne owoce. Można zbierać je aż do października.

Mahonia bywa mylona z ostrokrzewem kolczastym, zwłaszcza że obie rośliny mają podobne liście. Trzeba jednak być niezwykle uważnym i ostrożnym, ponieważ owoce mahonii są jadalne, podczas gdy wszystkie elementy ostrokrzewu kolczastego są trujące i mogą powodować zatrucia. Owoce mahonii mają granatowy kolor, można je jeść po usunięciu pestek (substancje w nich zawarte mogą być szkodliwe dla zdrowia). Z kolei owoce ostrokrzewu kolczastego są czerwone.

Owoce mahonii są bardzo zdrowe
Owoce mahonii są bardzo zdrowe © Adobe Stock

Na co dobre są owoce mahonii? Właściwości zdrowotne

W owocach mahonii można znaleźć wiele cennych składników, takich jak witamina C, kwas chlorogenowy i berberyna. Dzięki bogactwu tych składników owoce mahonii wykazują wiele korzystnych dla zdrowia właściwości: są antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwpasożytnicze, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.

Jednym z najważniejszych składników obecnych w owocach mahonii jest berberyna. Substancja ta ma zdolność do obniżania stężenia cukru i zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu w krwiobiegu. Ponadto berberyna reguluje ciśnienie tętnicze, wspomaga proces odchudzania, usprawnia proces przemiany materii i poprawia samopoczucie. Berberyna jest również skuteczna w leczeniu niektórych chorób skórnych, takich jak łuszczyca i atopowe zapalenie skóry.

Owoce mahonii mają lekko kwaśny i cierpki smak. Można jeść je na surowo, suszyć, a także wykorzystywać do przeróżnych przetworów. W USA z mahonii robi się dżemy i galaretki, natomiast w Niemczech wino. W Polsce popularna jest nalewka z mahonii, najczęściej stosowana na obniżenie cholesterolu.

Nalewka z mahonii. Przepis

Składniki:

  • 750 g owoców mahonii,
  • 200 g miodu dobrej jakości,
  • alkohol 40 proc. (do dopełnienia litrowego słoika).

Przygotowanie:

  1. Owoce mahonii najpierw dobrze jest przemrozić. Dzięki temu będą mniej cierpkie.
  2. Przemrożone owoce odstaw, by się rozmroziły. Następnie delikatnie je rozgnieć.
  3. Wypełnij litrowy słoik tak przygotowanymi owocami do 2/3 wysokości.
  4. 100 g miodu lekko podgrzej, by nabrał płynnej konsystencji (maks. do 40 st. C).
  5. Wlej miód do owoców, zalej alkoholem i wymieszaj.
  6. Dobrze zakręcony słój odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
  7. Po tym czasie zlej nalewkę i dodaj do niej drugą porcję miodu.
  8. Po kolejnym tygodniu przelej mahoniówkę przez gazę i odstaw na kolejnych kilka tygodni. Im będzie starsza, tym nabierze lepszego smaku.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo