Chrupiące frytki z tysiącami warstw. Przepis na chipsy ziemniaczane
Chrupiące frytki złożone z kilku warstw to pyszna i domowa alternatywa dla chipsów. Potrzebujesz jedynie ziemniaków i kilku podstawowych przypraw.
Przepis na przekąskę z ziemniaków
Śmiało i głośno to powiemy: ziemniaki to jedne z naszych ulubionych warzyw. Są nie tylko popularnym dodatkiem do kotletów, ale również ważnym składnikiem wielu innych przepisów. Faszerowane, pieczone, grillowane, smażone- wersji jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nasz dzisiejszy przepis to domowa alternatywa dla przekąsek ze sklepu. Podane w ten sposób ziemniaki to połączenie chipsów i frytek, obok którego nie można przejść obojętne. Świetne na przekąskę do filmu czy imprezową przystawkę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Chrupiące frytki z tysiącami warstw
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i umyj. Postaraj się wybrać bulwy o zbliżonym do siebie rozmiarze. Następnie przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego pokrój je w cieniutkie plasterki. Dodaj do nich suszony czosnek, słodką paprykę oraz sól i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz ostre smaki, to część słodkiej papryki możesz zastąpić papryką ostrą.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jej wnętrze wypełnij pokrojonymi ziemniakami, układając wiele ścisłych warstw. Przykryj na górze papierem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę.
Po upieczeniu przestudź zapiekane ziemniaki i wstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyjmij zawartość foremki i pokrój w niezbyt cienkie plastry. Powstałe kształty wrzucaj po kolei do rozgrzanego oleju i smaż przez 15 minut.
Po usmażeniu odsącz frytki na kawałku ręcznika papierowego, dzięki czemu będą mniej tłuste. Wyłóż na talerz i udekoruj posiekanym szczypiorkiem i gotowe. Opcjonalnie możesz podać do nich prosty sos majonezowy, czosnkowy lub tysiąca wysp. Najlepiej smakują na ciepło, więc nie zwlekaj z jedzeniem.
Smacznego!