PrzepisCiasto czekoladowe, w którym nie ma ani grama masła, jajek czy mleka. Bazę stanowią pyszne powidła

Ciasto czekoladowe, w którym nie ma ani grama masła, jajek czy mleka. Bazę stanowią pyszne powidła

Ciasto czekoladowe, w którym nie ma ani grama masła, jajek czy mleka. Bazę stanowią pyszne powidła
Agnieszka
04.09.2022 07:38, aktualizacja: 04.09.2022 07:51

Wilgotne, intensywne w smaku i pięknie pachnące ciasto czekoladowe jest marzeniem niejednego fana słodyczy. Nie każdy jednak może cieszyć się z jedzenia jajek, mleka czy masła — szczególne problemy mogą mieć alergicy. Dlatego opracowaliśmy przepis na ten klasyczny wypiek bez powyższych składników. Od razu upiecz dwie blachy, ponieważ jedna może nie wystarczyć. 

Ciasto czekoladowe kojarzy się głównie z wilgotnym wnętrzem, dużą puszystością i bardzo mocnym smakiem. Większość przepisów na ten przysmak zawiera jednak składniki, które mogą wywoływać poważne alergie. Zdecydowaliśmy się więc zaprezentować sposób na upieczenie ciasta bez mleka, masła, a nawet jajek. Jest tak dobre, że nie zauważysz żadnej różnicy.

Obraz

Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem, polać je polewą z białej czekolady, czy przeciąć je na pół i przełożyć puszystym kremem. W przypadku ostatniej propozycji radzimy zaczekać, aż zawartość blachy całkowicie ostygnie. Ciepły deser będzie rozpadał się podczas krojenia i straci swoje walory estetyczne. 

Ciasto czekoladowe bez masła, mleka i jajek

Składniki: 

  • 400 ml wody
  • 115 ml oleju
  • 70 g powideł
  • 1,5 łyżki octu
  • 350 g mąki pszennej
  • 225 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Pamiętaj, aby wszystkie składniki użyte w przepisie miały temperaturę pokojową. Przed zabraniem się do pracy rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, aby zaoszczędzić swój czas. 

Do jednej miski przesiej mąkę wraz z kakao, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Wsyp do niej cukier oraz sól i delikatnie przemieszaj. Do drugiej miski wlej wszystkie płynne składniki i również je wymieszaj. Następnie połącz zawartość obu naczyń, miksując całość mikserem na średnich obrotach.

Obraz

Ciasto będzie miało stosunkowo rzadką konsystencję. Przelej je do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 40 minut. W celu sprawdzenia, czy wypiek jest gotowy, należy wbić w niego drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu jest suchy, wyjmij ciasto do wystudzenia. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także