Ciasto mandarynkowe z patelni. Błyskawiczny deser bez foremki i piekarnika

Ciasto mandarynkowe- Pyszności

Ciasto mandarynkowe to idealny przepis dla osób, które nie mają piekarnika. Mało tego- do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet żadnej foremki. Wystarczy zwykła patelnia aby stworzyć pyszne i delikatne ciasto z owocami.

Przepisów na słodkości nie brakuje- ciasta, ciasteczka, torty… jest w czym wybierać. Większość z nich wymaga jednak użycia piekarnika. Chociaż mogłoby się wydawać, że jest to podstawowy sprzęt w kuchni, to nie każdy ma zawsze do niego dostęp lub chęci, aby go odpalać. Przepis na ciasto mandarynkowe powstał podczas jednego z naszych wypadów wakacyjnych. Wieczorem naszła nas ochota na pyszne ciasto, ale w wakacyjnym wyposażeniu nie było piekarnika. W ten sposób stworzyliśmy ciasto, które w całości przygotujesz na patelni. Pyszny deser zrobisz w mniej niż 30 minut.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube: 

Ciasto mandarynkowe- składniki

1 jajko
⅓ szkl. cukru
¼ szkl. oleju roślinnego
⅓ szkl. mleka
2 łyżki mąki tortowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 mandarynki

Przepis na ciasto bez piekarnika

Zacznij od przygotowania masy. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem aż powstanie jednolita, jaśniejsza masa.

Ciasto mandarynkowe z patelni – Pyszności

Następnie dolej olej roślinny i mleko. Wymieszaj całość. Partiami dodawaj przesianą wcześniej mąkę, cały czas mieszając. Dzięki temu unikniesz grudek w cieście. Na koniec dosyp proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Będzie to baza na nasze ciasto mandarynkowe.

Ciasto mandarynkowe z patelni – Pyszności

Na patelni rozgrzej masło i dodaj cukier. Pamiętaj, żeby robić to na małym ogniu- dzięki temu nie spalisz całości. Całość wymieszaj. Mandarynki obierz ze skóry i pokrój w plastry. Plastry wyłóż na patelnię z cukrem. Dzięki temu pysznie się skarmelizują i powstanie chrupiąca, słodka skorupka.

Ciasto mandarynkowe z patelni – Pyszności

Na przygotowane owoce wylej ciasto i rozprowadź po całej powierzchni przy pomocy łyżki lub szpatułki. Przykryj patelnię pokrywką i piecz na małym ogniu przez ok. 20-25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe.

Ciasto mandarynkowe z patelni

Ciasto mandarynkowe z patelni – Pyszności

Po tym czasie przekręć ciasto tak, aby owoce znajdowały się na górze. Udekoruj całość cukrem pudrem po wystudzeniu. Ciasto mandarynkowe nie dość, że prezentuje się znakomicie, to na dodatek jest słodkie i pyszne. Smacznego!

Ciasto mandarynkowe z patelni – Pyszności

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×