PrzepisCiasto tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka. Idealne do popołudniowej kawy

Ciasto tak pyszne, że zniknie do ostatniego okruszka. Idealne do popołudniowej kawy

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika
12.03.2023 08:58, aktualizacja: 18.09.2023 11:15

Ciasto miodownik to ciasto na bazie miodu, które idealnie nada się zarówno na Święta, jak i pieczone bez okazji. Poniżej przedstawiamy przepis na miodownik, który zawsze wychodzi!

Jak zrobić szybkie i smaczne ciasto miodownik?

Kluczem do przygotowania pysznego miodownika jest dobór odpowiednich składników i wykorzystanie ich we właściwych proporcjach. Głównym składnikiem ciasta jest bowiem dobrej jakości miód, który nadaje ciastu odpowiedniego smaku i konsystencji — miękkości. Miodownik tradycyjny możemy zrobić na kilka sposobów — niektórzy przekładają go masą budyniową, niektórzy masą z kaszy manny oraz oczywiście powidłami śliwkowymi, które doskonale pasują do obu mas.

Nie możemy także zapomnieć o wierzchu ciasta, które powinna pokrywać miodowo-orzechowa polewa, na którą również podamy przepis.

Kluczem do tego, by miodownik był pyszny, jest jedna ważna kwestia! Całe ciasto powinno leżakować ok. 2-3 dni w chłodnym miejscu lub w lodówce. Po tym czasie blaty miodowe zmiękną, a całe ciasto będzie smakować wyśmienicie.

Przepis na miodownik

Składniki na blaty miodowe: 

  • 500 gram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 120-150 gramów cukru (w zależności, czy lubimy bardzo słodkie ciasta)
  • 3 łyżki dobrej jakości miodu
  • 200 gram masła

Składniki na masę:

  • 8 czubatych łyżek kaszy manny
  • 200 gram masła
  • 0,5 szklanki cukru lub innego słodzidła, np. erytrolu, ksylitolu
  • 700 ml mleka
  • Do masy będziemy także potrzebować słoik powideł śliwkowych

Składniki na polewę do ciasta:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 60 gram cukru>
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki dobrej jakości miodu

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i cukrem. Następnie dodajemy posiekane masło, wbijamy jajka, dodajemy płynny miód i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia. Dwa blaty pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, a trzeci zostawiamy. W międzyczasie przygotowujemy masę orzechową, którą wyłożymy trzeci surowy blat.

Do przygotowania polewy na miodownik potrzebujemy roztopić masło z miodem oraz cukrem, a następnie dodać posiekane orzechy włoskie i smażyć całość przez ok. 5 minut. Gorącą masę wykładamy na trzeci surowy blat i pieczemy przez 15 minut.

W międzyczasie możemy przygotować masę grysikową. Mleko wlewamy do garnka i dodajemy do niego 8 łyżek kaszy manny. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, pozostawiamy ją do wystudzenia. Następnie ucieramy masło z cukrem i dodajemy je stopniowo do wystudzonej masy grysikowej, wszystko miksując. Uzyskana masa powinna mieć gładką konsystencję.

Na tym etapie możemy przystąpić do przekładania blatów miodowych. Każdy blat przekładamy najpierw masą grysikową, a później powidłami. Miodownik odkładamy w chłodne miejsce na 2-3 dni i po tym czasie cieszymy się pysznym miodownikiem!

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a'la carbonara:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także