Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji. Pyszne ciasto na wyjątkowe okazje

Ciemny Snickers z przepisu siostry Anastazji to przepis na pyszne ciasto, które znika z talerzy w mgnieniu oka. Kakaowy biszkopt, krem orzechowy i kajmak to połączenie idealne

Ciasto siostry Anastazji

Przepisy na desery według siostry Anastazji od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Autorka bestsellerowych książek z przepisami podała recepturę na fantastyczne ciasto. Jest to Snickers w ciemnym, kakaowym wydaniu. Pyszne połączenie biszkoptu z kremem, kajmakiem i chrupiącymi orzechami sprawi, że ten przepis szybko wyląduje na liście Waszych ulubionych deserów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Zobacz również: ciasto Snickers bez pieczenia na herbatnikach

Ciasto ciemny Snickers

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g orzechów laskowych zmielonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem żółtkowy:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • 450 g masy kajmakowej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę razem z cukrem. Następnie dodaj żółtka, cały czas miksując całość, oraz porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia i ciemne kakao. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Orzechy laskowe zmiel na drobną masę. Najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego. Możesz również kupić gotowe zmielone już orzechy w sklepie. Ubij białka na bezę, dodając do nich cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz orzechy. Dobrze wymieszaj.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Powstałą bezę rozprowadź w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Przejdź do przygotowania masy z żółtek. Do garnka wlej mleko i dodaj żółtka jaj oraz cukier. Zmiksuj składniki i podgrzewaj, aż masa zacznie gęstnieć. W osobnej misce połącz miękkie masło z przestudzoną nieco masą z żółtek.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Czas złożyć nasze ciasto. W formie umieść wystudzony biszkopt (podziel go wcześniej na dwie części). Następnie wyłóż na niego część masy jajecznej i przykryj orzechową bezą  Na bezie rozsmaruj masę kajmakową.

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Ciasto ciemny Snickers- Pyszności

Kajmak przykryj drugą częścią biszkoptu i posmaruj pozostałą masą jajeczną. Posyp orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do zjedzenia.
Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×