PrzepisWlał Coca-Colę do mąki i drożdży. Ludzie są zdumieni, widząc efekt

Wlał Coca-Colę do mąki i drożdży. Ludzie są zdumieni, widząc efekt

coca cola do mąki - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Ekmek
coca cola do mąki - Pyszności; foto: Canva oraz kadr z materiału na kanale YouTube: Ekmek
12.01.2023 09:00, aktualizacja: 12.01.2023 09:23

Wraz ze wzrostem zainteresowania kulinariami, w Internecie pojawiają się coraz to ciekawsze przepisy autorstwa kucharzy - amatorów. Niektóre receptury są naprawdę szalone, ale tkwi w nich metoda. Coca-cola do ciasta drożdżowego? Żaden problem! Zobacz, co ciekawego wyszło z tego połączenia.

Czasem nachodzi nas wrażenie, że kuchnię można porównać do laboratorium. Mieszanie składników, reakcje i efekt końcowy - to wspólne elementy tych dwóch miejsc. Zwłaszcza wtedy, gdy kucharz ma naprawdę wystrzałową wyobraźnię. A takiej nie można odebrać pewnemu tureckiemu blogerowi kulinarnemu prowadzącemu kanał na YouTube o nazwie ,,Ekmek".

Jak sam o sobie pisze ów youtuber, nie ma wykształcenia gastronomicznego, ale uwielbia gotować i ,,rozpieszczać bliskich pysznym domowym ciastem". Jego specjalnością jest chleb i to do jego stworzenia Ekmek użył właśnie... coca coli. Jesteś ciekaw, jak wygląda przepis na taki wypiek? Oto on.

coca cola do mąki - Pyszności; foto: Canva
coca cola do mąki - Pyszności; foto: Canva

Coca-cola do ciasta drożdżowego, czyli chałka Ekmeka

Składniki:

  • 400 gramów mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 gramów suszonych drożdży
  • 200 ml coca-coli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól, cukier i 8 gramów drożdży typu ,,instant". Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj.

Następnym krokiem jest dodanie bohatera tego odcinka, czyli coca-coli. Wlej ją do zmieszanych w misce składników. Uważaj, by się za bardzo nie ,,spieniła", bo wszystkie składniki uciekną wraz z nią na blat.

coca cola do mąki - Pyszności; foto: Canva
coca cola do mąki - Pyszności; foto: Canva

Do tej samej miski dodaj jeszcze 3 łyżki oleju roślinnego i zacznij mieszać. Najpierw możesz użyć do tego łyżki, a kiedy składniki się już trochę połączą, zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Gdy konsystencja stanie się już w miarę jednolita, wyłóż masę na blat i wyrabiaj, aż ciasto przestanie lepić się do rąk.

Kiedy tak się stanie, nasmaruj miskę olejem i przełóż do niej wyrobione ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć, podziel na trzy części i uformuj z nich wałki. Spleć je ze sobą w warkocz, a końcówki zlep. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na kolejne pół godziny.

Po tym czasie rozbełtaj jajko i nasmaruj nim chałkę. Piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Po więcej ciekawych przepisów zajrzyj na nasz kanał na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także