Cwibak wszystkim zakręci w głowie. Wyrośnie nawet bez proszku do pieczenia

Zanim na stoły wkroczyły baskijskie serniki i francuskie tarty, w czasie Świąt królował cwibak. Rośnie pięknie i zachwyca puszystością. Zapomniany przedwojenny przepis warto przywrócić na świąteczny stół.

Przedwojenne świąteczne ciasto cwibakPrzedwojenne świąteczne ciasto cwibak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cwibak to puszyste ciasto, które na pierwszy rzut oka można pomylić z keksem. To jednak nieco inny, jeszcze smaczniejszy wypiek, wypełniony bakaliami, puszysty i delikatny. Dawniej częściej gościł na stołach, ale po czasu został wygryziony przez inne wypieki. Warto przywrócić mu dawny blask i zaserwować w czasie tegorocznych Świąt. Szybko się w nim zakochasz, a i goście nie odmówią sobie dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Przedwojenny cwibak z bakaliami

To ciasto wręcz stworzone dla miłośników bakalii. Osoby, które z sernika wydłubują rodzynki, zdecydowanie będą niepocieszone. W miękkim cieście skrywa się bowiem cała masa suszonych owoców oraz orzechów.

Cwibak na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie
Cwibak na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie © Adobe Stock

Cwibak, w przeciwieństwie do keksu, jest wypiekiem lekkim i puszystym, przygotowanym bez dodatku masła czy oleju. Na dodatek nie dodaje się również proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Tłuszcz w keksach nadaje im bardziej wilgotną i zwartą konsystencję. Smak cwibaka jest delikatniejszy i bardziej wyrazisty dzięki obecności dużej ilości bakalii.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 białka,
  • 1 całe jajko,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • bakalie,
  • lukier.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Żółtka ubij wraz z cukrem na kogel-mogel.
  3. Do żółtek wbij jedno całe jajko, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Bakalie obtocz w mące i dorzuć do jajecznej masy. Możesz użyć tutaj dowolnych proporcji - dobierz je do własnych preferencji. Sprawdzi się tutaj skórka pomarańczowa, posiekane w paski migdały i suszone owoce.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, do połączenia się składników.
  6. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Sprawdzi się tutaj zarówno lukier królewski, jak i ten przygotowywany z dodatkiem cytryny. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem, aby nie wyschło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀