PrzepisKuchnia polskaCwibak wszystkim zakręci w głowie. Wyrośnie nawet bez proszku do pieczenia

Cwibak wszystkim zakręci w głowie. Wyrośnie nawet bez proszku do pieczenia

Zanim na stoły wkroczyły baskijskie serniki i francuskie tarty, w czasie Świąt królował cwibak. Rośnie pięknie i zachwyca puszystością. Zapomniany przedwojenny przepis warto przywrócić na świąteczny stół.

Przedwojenne świąteczne ciasto cwibak
Przedwojenne świąteczne ciasto cwibak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cwibak to puszyste ciasto, które na pierwszy rzut oka można pomylić z keksem. To jednak nieco inny, jeszcze smaczniejszy wypiek, wypełniony bakaliami, puszysty i delikatny. Dawniej częściej gościł na stołach, ale po czasu został wygryziony przez inne wypieki. Warto przywrócić mu dawny blask i zaserwować w czasie tegorocznych Świąt. Szybko się w nim zakochasz, a i goście nie odmówią sobie dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przedwojenny cwibak z bakaliami

To ciasto wręcz stworzone dla miłośników bakalii. Osoby, które z sernika wydłubują rodzynki, zdecydowanie będą niepocieszone. W miękkim cieście skrywa się bowiem cała masa suszonych owoców oraz orzechów.

Cwibak na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie
Cwibak na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie© Adobe Stock

Cwibak, w przeciwieństwie do keksu, jest wypiekiem lekkim i puszystym, przygotowanym bez dodatku masła czy oleju. Na dodatek nie dodaje się również proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Tłuszcz w keksach nadaje im bardziej wilgotną i zwartą konsystencję. Smak cwibaka jest delikatniejszy i bardziej wyrazisty dzięki obecności dużej ilości bakalii.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 białka,
  • 1 całe jajko,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • bakalie,
  • lukier.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Żółtka ubij wraz z cukrem na kogel-mogel.
  3. Do żółtek wbij jedno całe jajko, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Bakalie obtocz w mące i dorzuć do jajecznej masy. Możesz użyć tutaj dowolnych proporcji - dobierz je do własnych preferencji. Sprawdzi się tutaj skórka pomarańczowa, posiekane w paski migdały i suszone owoce.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, do połączenia się składników.
  6. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Sprawdzi się tutaj zarówno lukier królewski, jak i ten przygotowywany z dodatkiem cytryny. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem, aby nie wyschło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie