Cwibak wszystkim zakręci w głowie. Wyrośnie nawet bez proszku do pieczenia

Zanim na stoły wkroczyły baskijskie serniki i francuskie tarty, w czasie Świąt królował cwibak. Rośnie pięknie i zachwyca puszystością. Zapomniany przedwojenny przepis warto przywrócić na świąteczny stół.

Przedwojenne świąteczne ciasto cwibakPrzedwojenne świąteczne ciasto cwibak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Cwibak to puszyste ciasto, które na pierwszy rzut oka można pomylić z keksem. To jednak nieco inny, jeszcze smaczniejszy wypiek, wypełniony bakaliami, puszysty i delikatny. Dawniej częściej gościł na stołach, ale po czasu został wygryziony przez inne wypieki. Warto przywrócić mu dawny blask i zaserwować w czasie tegorocznych Świąt. Szybko się w nim zakochasz, a i goście nie odmówią sobie dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijna zupa migdałowa zachwyci gości. Do kuchni zabierzesz tylko puste talerze

Przedwojenny cwibak z bakaliami

To ciasto wręcz stworzone dla miłośników bakalii. Osoby, które z sernika wydłubują rodzynki, zdecydowanie będą niepocieszone. W miękkim cieście skrywa się bowiem cała masa suszonych owoców oraz orzechów.

Cwibak na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie
Cwibak na pierwszy rzut oka wygląda niepozornie © Adobe Stock

Cwibak, w przeciwieństwie do keksu, jest wypiekiem lekkim i puszystym, przygotowanym bez dodatku masła czy oleju. Na dodatek nie dodaje się również proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. Tłuszcz w keksach nadaje im bardziej wilgotną i zwartą konsystencję. Smak cwibaka jest delikatniejszy i bardziej wyrazisty dzięki obecności dużej ilości bakalii.

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 4 białka,
  • 1 całe jajko,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru,
  • bakalie,
  • lukier.

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Żółtka ubij wraz z cukrem na kogel-mogel.
  3. Do żółtek wbij jedno całe jajko, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj.
  4. Bakalie obtocz w mące i dorzuć do jajecznej masy. Możesz użyć tutaj dowolnych proporcji - dobierz je do własnych preferencji. Sprawdzi się tutaj skórka pomarańczowa, posiekane w paski migdały i suszone owoce.
  5. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, do połączenia się składników.
  6. Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto udekoruj lukrem. Sprawdzi się tutaj zarówno lukier królewski, jak i ten przygotowywany z dodatkiem cytryny. Gotowe ciasto przechowuj pod przykryciem, aby nie wyschło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża