×

Żywność ekologiczna- czy warto kupować? Odpowiedź może być zaskakująca

Żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza. W większości sklepów można znaleźć całkiem spory asortyment eko produktów. Czy warto do nich dopłacać, czy jest to tylko marketingowy chwyt?

Żywność ekologiczna- czym jest?

Certyfikowana żywność powoli wypełnia sklepowe półki. Czym różni się od tej, bez oznaczeń? Przede wszystkim: pochodzi z upraw i gospodarstw, w których produkcja odbywa się z poszanowaniem środowiska naturalnego. Oczywiście, niemożliwym jest, żeby nie wywierała żadnego wpływu na nie: po prostu takie uprawy starają się ograniczyć ingerencję w naturę.

W przypadku hodowli zwierząt pasza dla nich jest ekologiczna, a krowy wypasane są na pastwiskach. Nie mogą być karmione hormonami ani antybiotykami.
Czy w uprawie roślin używa się „chemii”? Sama wydajność takiego rolnictwa jest niższa, a bez środków ochrony roślin byłaby jeszcze niższa. Preferowane są oczywiście naturalne nawozy, wypalanie traw (żeby zniszczyć chwasty) i naturalne pestycydy.

ourplanet_eu

Ekologiczna nie znaczy zdrowsza

Jak już wiemy, hodowle ekologiczne lepiej wpływają na otaczające nas środowisko. Czy idzie za tym coś więcej, na przykład smak, właściwości i ilość składników odżywczych?
Badania wykazują, że nie. Smak zależy od stopnia dojrzałości owocu. W niektórych badaniach pokazano nieznacznie większą ilość witamin czy minerałów. Ta różnica nie ma jednak większego znaczenia w przypadku ludzkiego zdrowia. Nie ma twardych, niezbitych dowodów na to, że żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa niż konwencjonalna.
No i należy pamiętać, że ekologiczne słodycze, chipsy i inne przekąski przez przedrostek „eko” nie stają się zdrowe.

Parszywa dwunastka

Jest jednak lista 12 produktów, które jak gąbka chłoną pestycydy. W tym przypadku o wiele lepszym wyborem będzie ich ekologiczna wersja.
Są to:
1. Truskawki
2. Szpinak
3. Jarmuż
4. Nektarynki
5. Jabłka
6. Winogrona
7. Brzoskwinie
8. Wiśnie
9. Gruszki
10. Pomidory
11. Seler naciowy
12. Ziemniaki

W tym przypadku żywność ekologiczna „wygrywa” z tradycyjnym rolnictwem.

Dla równowagi podawane jest 15 najczystszych warzyw i owoców, w przypadku których nie ma takiego problemu. Jest to między innymi ananas, cebula, kalafior, szparagi, biała kapusta czy awokado.

Znaczek to nie wszystko

Okazuje się, że zielone oznaczenie nie jest żadną gwarancją. Żeby odpowiednio wybrać eko produkt- zerknij na firmę. Wiele koncernów kupuje jedynie znaczek, którego ważność nikt nie sprawdza.
. Gwarancją pochodzenia produktu z rolnictwa ekologicznego jest umieszczone na etykiecie logo rolnictwa ekologicznego tzw. Euroliść czyli zielony listek wraz z numerem jednostki certyfikującej np. PL-EKO-09. To właśnie takie oznaczenie jest najlepszym wyborem w przypadku żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna- czy warto?

Odpowiedź nie jest tutaj tak naprawdę jednoznaczna. Rolnictwo konwencjonalne przez większą wydajność może ograniczyć swoją powierzchnię, co ogranicza wycinkę lasów. Z drugiej strony, rolnictwo ekologiczne jest mocniej kontrolowane pod kątem używania pestycydów, antybiotyków i hormonów.
Ogromnym minusem ekologicznej żywności jest cena- czasami nawet kilkukrotnie większa niż konwencjonalnego jedzenia.
Dopóki to się nie zmieni, to ciężko mówić o tym, żeby rolnictwo ekologiczne mogło zacząć konkurować z tradycyjnym.

 
zamknij