PrzepisDaria Ładocha spadła z krzesła, gdy spróbowała tego dania. Ma boski smak

Daria Ładocha spadła z krzesła, gdy spróbowała tego dania. Ma boski smak

Daria Ładocha spadła z krzesła, gdy spróbowała tego dania. Ma boski smak
Joanna Bogiel-Jażdżyk
28.04.2023 17:50

Daria Ładocha znana jest miłośnikom kulinariów z programów "Patenciary", kącika kulinarnego "DDTVN" a także jako gospodyni "Doradcy smaku". Dziennikarka i autorka książek kulinarnych wielokrotnie podkreślała, że jest ogromną fanką tajskich smaków. Ostatnio wyznała skąd, wzięła się ta miłość.

Tej fascynacji Daria Ładocha wierna jest od wielu lat. Jako fanka zdrowego jedzenia i zbilansowanej diety, przekonuje, że tajska kuchnia jest pod tym względem kuchnią idealną. Co ciekawe, wcześniej była miłośniczką naszych, rodzimych i prostych dań. Jednak jedno doświadczenie sprzed lat sprawiło, że zupełnie straciła głowę dla orientalnych smaków.

- Swoją pierwszą podróż do Tajlandii odbyłam w 2005. Pamiętam dokładnie pierwszy posiłek na ulicy. Było to zielone curry z bakłażanem tajskim. Zamówiłam je w ulicznej knajpce. Było tak ostre, że z wrażenia odchyliłam się do tyłu na  chybotliwym plastikowym krzesełku i ono się połamało. Upadłam na ziemię, uderzyłam się w głowę i oświeciło mnie: tak właśnie chce gotować! - wspomina Daria Ładocha.

Od tego czasu Daria Ładocha regularnie wraca do Tajlandii. Obecna gospodyni "Doradcy smaku" została poproszona przez Ambasadora Tajlandii do udziału w programie promującym ten kraj. Jak podkreśla, jest przekonana, że różnorodnością smaków i wyjątkowością produktów kuchnia tego kraju oczaruje każdego. Co więcej, jej magię można poczuć, nie opuszczając Polski. Mając odpowiednie składniki nawet największy kulinarny ignorant przygotuje tajskie curry według przepisu Darii Ładochy. Jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Gotowi? Podejmijcie wyzwanie!

Sprawdź też: Pad thai z grilla

Tajskie zielone curry z kurczakiem - Pyszności; źródło: Adobe
Tajskie zielone curry z kurczakiem - Pyszności; źródło: Adobe

Zielone curry z kurczakiem i tajskim bakłażanem

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 200 g kurczaka pokrojonego na małe kawałki
  • 4 świeże liście limonki kaffir
  • pół szklanki małych tajskich bakłażanów, pokrojonych lub pół cukinii pokrojonej w cienkie plastry
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • garść listków tajskiej bazylii
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • miseczka ryżu jaśminowego, już ugotowanego

Sposób przygotowania:

  1. W woku (lub głębokiej patelni o grubym dnie) podgrzej olej i przysmaż na nim pastę curry.
  2. Wlej 3 łyżki mleka kokosowego i wymieszaj z pastą. Następnie dodaj resztę mleka i liście kaffiru. Całość zagotuj i wrzuć bakłażana
  3. Pogotuj chwilę i dodać pokrojonego na kawałki kurczaka. Kiedy mięso stanie się białe, dopraw curry sosem rybnym i cukrem. Na koniec dodaj tajską bazylię. Podawaj w miseczce z ryżem.

Sprawdź też nasz przepis na zieloną szakszukę:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także