WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dawniej gościła w wielu restauracjach. Dziś dla większości to synonim luksusu

To zapomniana polska zupa, która dziś kojarzyć się może z wizytami w luksusowych restauracjach. Kiedyś często pojawiała się jednak w dolnośląskiej kuchni czy warszawskich lokalach, serwujących dania obiadowe.

Zupa rakowa dawniej często gościła na stołachZupa rakowa dawniej często gościła na stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska


O ile krewetki i homary to dla wielu egzotyka, to raki jadano niemal na kilogramy. Pojawiały się nie tylko na stołach najbogatszych, ale również na talerzach tych biedniejszych mieszkańców wsi i miast — wszak można było łowić je samemu. Raki serwowano w śmietanie, dodawano do jajecznicy lub przygotowywano z nich pyszną, aromatyczną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Polska kuchnia przed II wojną światową mogła śmiało konkurować z europejskimi metropoliami kulinarnymi. Na stołach królowały dania, które dziś są rarytasami w ekskluzywnych restauracjach.

Raki w Polsce

Podobno raki gościły w polskim jadłospisie już od średniowiecza. Dziś leżą na półce koło innych owoców morza, ale dawniej hodowano je u nas na ogromną skalę. Sięgano po nie często w szczególności w okresie postu, zwłaszcza na Kresach Wschodnich. W kuchni staropolskiej raki stanowiły bazę dla trzech dań: turbana, zupy oraz raków gotowanych w różnych sosach.

Raki często gościły w polskiej kuchni
Raki często gościły w polskiej kuchni © Pixabay

Zupa rakowa

Przygotowanie zupy rakowej jest naprawdę proste, o ile uda ci się znaleźć świeże lub mrożone raki. Gdy dostrzeżesz je w sklepie, bez wahania dodaj do koszyka. Delikatne, miękkie mięso o lekkiej nucie orzechowej i subtelnym rybim aromacie, szybko podbije kubki smakowe.

Kremowa zupa rakowa
Kremowa zupa rakowa © Adobe Stock | f8grapher

Zupę można przygotować na rosole, zastępując w ten sposób starą, dobrą pomidorową. Jeśli jesteś fanem kremowych zup, możesz zabielić zupę rakową śmietanką. Jeśli używasz świeżych raków, zacznij od porządnego, mocnego wyszorowania ich pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 10 mrożonych raków,
  • 1 litr bulionu,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • koperek,
  • grzanki,
  • 30 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującego się bulionu wrzuć mrożone raki.
  2. Gotuj przez 10 minut i zostaw w bulionie, aż wystygną.
  3. Wyjmij raki. Z szyjek i szczypców wyciągnij mięso i przełóż do miski.
  4. Zalej bulionem, aby nie wyschło.
  5. Skorupki raków bardzo drobno zmiel lub roztłucz tłuczkiem do mięsa i podsmaż na maśle, aż będzie pomarańczowe.
  6. Masło rakowe dodaj do garnka z bulionem i gotuj przez 5 minut.
  7. Zupę przecedź.
  8. Odlej do miski chochlę zupy, dodaj trochę zimnej wody, żółtka oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie.
  9. Jajeczną zaprawę wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  11. Zabiel śmietanką (opcjonalnie) i dorzuć posiekany koperek.

Zupę serwuj z przygotowanym wcześniej mięsem raków oraz z grzankami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze