Dawniej gościła w wielu restauracjach. Dziś dla większości to synonim luksusu

To zapomniana polska zupa, która dziś kojarzyć się może z wizytami w luksusowych restauracjach. Kiedyś często pojawiała się jednak w dolnośląskiej kuchni czy warszawskich lokalach, serwujących dania obiadowe.

Zupa rakowa dawniej często gościła na stołachZupa rakowa dawniej często gościła na stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska


O ile krewetki i homary to dla wielu egzotyka, to raki jadano niemal na kilogramy. Pojawiały się nie tylko na stołach najbogatszych, ale również na talerzach tych biedniejszych mieszkańców wsi i miast — wszak można było łowić je samemu. Raki serwowano w śmietanie, dodawano do jajecznicy lub przygotowywano z nich pyszną, aromatyczną zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Polska kuchnia przed II wojną światową mogła śmiało konkurować z europejskimi metropoliami kulinarnymi. Na stołach królowały dania, które dziś są rarytasami w ekskluzywnych restauracjach.

Raki w Polsce

Podobno raki gościły w polskim jadłospisie już od średniowiecza. Dziś leżą na półce koło innych owoców morza, ale dawniej hodowano je u nas na ogromną skalę. Sięgano po nie często w szczególności w okresie postu, zwłaszcza na Kresach Wschodnich. W kuchni staropolskiej raki stanowiły bazę dla trzech dań: turbana, zupy oraz raków gotowanych w różnych sosach.

Raki często gościły w polskiej kuchni
Raki często gościły w polskiej kuchni © Pixabay

Zupa rakowa

Przygotowanie zupy rakowej jest naprawdę proste, o ile uda ci się znaleźć świeże lub mrożone raki. Gdy dostrzeżesz je w sklepie, bez wahania dodaj do koszyka. Delikatne, miękkie mięso o lekkiej nucie orzechowej i subtelnym rybim aromacie, szybko podbije kubki smakowe.

Kremowa zupa rakowa
Kremowa zupa rakowa © Adobe Stock | f8grapher

Zupę można przygotować na rosole, zastępując w ten sposób starą, dobrą pomidorową. Jeśli jesteś fanem kremowych zup, możesz zabielić zupę rakową śmietanką. Jeśli używasz świeżych raków, zacznij od porządnego, mocnego wyszorowania ich pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • 10 mrożonych raków,
  • 1 litr bulionu,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • koperek,
  • grzanki,
  • 30 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Do gotującego się bulionu wrzuć mrożone raki.
  2. Gotuj przez 10 minut i zostaw w bulionie, aż wystygną.
  3. Wyjmij raki. Z szyjek i szczypców wyciągnij mięso i przełóż do miski.
  4. Zalej bulionem, aby nie wyschło.
  5. Skorupki raków bardzo drobno zmiel lub roztłucz tłuczkiem do mięsa i podsmaż na maśle, aż będzie pomarańczowe.
  6. Masło rakowe dodaj do garnka z bulionem i gotuj przez 5 minut.
  7. Zupę przecedź.
  8. Odlej do miski chochlę zupy, dodaj trochę zimnej wody, żółtka oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie.
  9. Jajeczną zaprawę wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
  10. Dopraw całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  11. Zabiel śmietanką (opcjonalnie) i dorzuć posiekany koperek.

Zupę serwuj z przygotowanym wcześniej mięsem raków oraz z grzankami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe