WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Ekspresowa sałatka z jajkami i miodem. Robię ją zawsze na 1 listopada

Sałatka jajeczno-miodowa to proste i szybkie danie, które doskonale nadaje się na rodzinne spotkania. Połączenie delikatnych jajek z dodatkiem miodu sprawia, że sałatka jest lekką i smaczną opcją na 1 listopada. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zawsze zadowala domowników.

Sałatka piwowara podbije podniebienia gościSałatka z jajkiem i miodem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Sałatki jajeczne są popularne w polskiej kuchni, ale w tej wersji, oprócz klasycznych składników, pojawia się miód, który dodaje całości lekkiej słodyczy. To sprawia, że sałatka zyskuje delikatny charakter, a jednocześnie pozostaje prostym i szybkim daniem do przygotowania. Jest to propozycja na Wszystkich Świętych, ale sprawdzi się także na inne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem serwuję na imprezach. Miska zawsze wraca pusta

Przepis na sałatkę z jajkami i miodem

Ekspresowa sałatka jajeczno-miodowa to prosty i szybki przepis na lekkie danie, które idealnie pasuje na rodzinne spotkania. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, a delikatna słodycz miodu nadaje jajkom ciekawego smaku.

Składniki:

  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo,
  • duży por,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Sałatka jajeczno-miodowa jest szybka w przygotowaniu i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych sałatek jajecznych. Miód łagodzi smak musztardy, co sprawia, że całość jest delikatniejsza. Dzięki wartościowym składnikom, takim jak jajka i miód, sałatka dostarcza nie tylko białka i tłuszczów, ale także naturalnych antyoksydantów i witamin.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotowane na twardo obieram i kroję w drobną kostkę.
  2. Białą część pora szatkuję, przelewam wrzątkiem i odcedzam.
  3. Kukurydzę z puszki również odsączam.
  4. W miseczce mieszam majonez, jogurt, musztardę oraz miód, tworząc sos.
  5. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.
  6. Następnie pokrojone jajka, por i kukurydzę dodaję do sosu i delikatnie mieszam, aby wszystkie składniki się połączyły.
  7. Sałatkę podaję schłodzoną, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Dodatkowe wskazówki:

  • można dodać do sałatki pokrojone ogórki konserwowe lub rzodkiewkę, aby nadać jej więcej chrupkości,
  • jeśli chcesz, by smak był bardziej wyrazisty, możesz zwiększyć ilość musztardy lub dodać odrobinę czosnku do sosu,
  • musztardę i miód można zastąpić w sałatce miodową musztardą.

Dlaczego warto przygotować tę sałatkę? Właściwości miodu i jajek

Jajka to świetne źródło pełnowartościowego białka oraz witamin, takich jak witamina A, D, E i B12. Są one również bogate w zdrowe tłuszcze, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Z kolei miód jest naturalnym produktem o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, a także stanowi doskonałe źródło energii. Zawiera antyoksydanty oraz enzymy, które wspomagają odporność i wspierają układ trawienny. Dzięki tym składnikom sałatka nie tylko smakuje dobrze, ale ma także wartości odżywcze korzystne dla zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze