PrzepisFaszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców

Faszerowane pieczarki na grilla. Świetny pomysł nie tylko dla roślinożerców

Faszerowane pieczarki - Pyszności
Faszerowane pieczarki - Pyszności
Ewa
29.04.2023 16:00, aktualizacja: 29.04.2023 16:35

Pieczarki faszerowane mozzarellą i pomidorami to pyszny przepis na wegetariańskie danie na grilla. Pokochają je nie tylko roślinożercy.

Chociaż grillowanie kojarzy się przede wszystkim z kiełbasą, karkówką, boczkiem i kurczakiem, to nie brakuje też warzywnych alternatyw. Moi bliscy przepadają za tymi pieczarkami. Grillowane kapelusze mają niesamowity smak i aromat, a pomidor i mozzarella to połączenie, które sprawdza się po prostu zawsze. Taka przystawka to miła odskocznia od tłustych mięs, która pomoże żołądkowi nieco odpocząć. Uwielbiam wegetariańską kuchnię i przemycam jej smaki do codziennej diety. Te pieczarki sprawiają, że nawet najbardziej zagorzali mięsożercy zawsze proszą o dokładkę.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz poniżej:

Faszerowane pieczarki na grilla

Składniki:

  • 5 dużych pieczarek
  • 5 łyżeczek oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Farsz

  • 200 g sera mozzarella
  • 1 pomidor
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól/pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlewam olej i mieszam go ze słodką papryką. Opcjonalnie możesz sięgnąć też po paprykę ostrą lub nawet chilli, jeśli lubisz wyraziste smaki.

2. Powstałą mieszanką smaruję kapelusze pieczarek. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy pędzelka.

Faszerowane pieczarki- Pyszności
Faszerowane pieczarki- Pyszności

3. Mozzarellę kroję w drobną kostkę, dodaję do niej pokrojony pomidor oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszam i doprawiam solą oraz pieprzem. To połączenie jest jednocześnie tak proste i pyszne, że aż ciężko powstrzymać się od podjadania.

Faszerowane pieczarki- Pyszności
Faszerowane pieczarki- Pyszności

4. Pieczarki grilluję, zaczynając od góry kapelusza. Następnie obracam i wypełniam wnętrze przygotowaną sałatką. Trzymam chwilę na ogniu, aż ser delikatnie się roztopi.

Faszerowane pieczarki- Pyszności
Faszerowane pieczarki- Pyszności

5. Gotowe pieczarki przekładam na talerz. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż sprawdzą się też jako zimna przekąska. Smacznego!

Faszerowane pieczarki- Pyszności
Faszerowane pieczarki- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także