Flądra, dorsz, a może coś innego? Żona rybaka szczerze o rybach z Bałtyku

Żona rybaka, Sylwia Olewicz, opowiada o trudnej codzienności życia rybackiej rodziny nad Bałtykiem. Zwraca uwagę na pogarszające się warunki pogodowe, drastyczny spadek liczby ryb, zwłaszcza dorsza, oraz skutki zakazu jego połowu, obowiązującego już od kilku lat. Choć niewielkie ilości dorsza trafiają do przyłowu flądry, to rybacy nie mogą na nim oprzeć swojego utrzymania. Przez dużą część roku łodzie stoją w portach, a kobiety z rybackich rodzin szukają pracy poza rybołówstwem. Mimo to mąż Sylwii nie chce porzucić zawodu – rybołówstwo to jego pasja i rodzinna tradycja.
Więcej wideo
Jak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmakiJak smakują kozie sery prosto z Kaszub? Jędrek NieNaŻarty ocenia regionalne przysmaki
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotowaćPapryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babciGulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Puszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścieraniaPuszyste pancakes z jabłkiem. Szybki przepis na słodkości bez krojenia w kostkę i ścierania
Owocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastkaOwocowe kieszonki na 3 sposoby. Wyglądają jak naleśniki, smakują jak ciastka
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwaZupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Podaj z dodatkiem z dzieciństwa
Bigos, flaki czy dziczyzna? Juror "MasterChefa" o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchniBigos, flaki czy dziczyzna? Juror "MasterChefa" o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Zamiast kupować i piec, wrzucam do garnka. Jest miękki, wilgotny i rozpływa się w ustach
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu