PoradyChcesz, by ulubiony twarożek pozostawiony w lodówce był długo świeży? Sposób na to jest banalny

Chcesz, by ulubiony twarożek pozostawiony w lodówce był długo świeży? Sposób na to jest banalny

Pexels/Pixabay
Pexels/Pixabay
04.01.2023 07:00, aktualizacja: 04.01.2023 11:52

Na śniadanie, do pierogów lub do ciasta - jak widać, twaróg możemy wykorzystać na wiele wyjątkowych możliwości. W związku z tym, że nie jesteśmy w stanie spożyć go w całości, to bardzo często pojawiają się wątpliwości odnośnie tego, jak przechowywać twaróg w lodówce. Kwestia wydaje się prosta, ale nie do końca tak jest.

Jak przechowywać twaróg w lodówce? Dzięki temu zachowasz jego świeżość na dłużej!

Twaróg to produkt mleczny, który stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Jest w nim też trochę magnezu i cennych witamin. Często nie jesteśmy w stanie zjeść go od razu w całości, bo do przygotowania twarożku lub na kanapkę, zużywamy tylko jego część. Dlatego tak ważne jest jego odpowiednie przechowywanie - tak, by wyróżniał się smakiem i właściwościami możliwie jak najdłużej. I w takim przypadku, warto jest ustawić go w lodówce wierzchem do dołu (w przypadku plastikowych opakowań). Dzięki temu zachowa świeżość na dłużej.

Twaróg - Pyszności; Foto Canva.com
Twaróg - Pyszności; Foto Canva.com

A jak przechowywać twaróg w przypadku innych opakowań? Tak się składa, że niezależnie od opakowania, najlepiej jest przechowywać go w lodówce. Dłużej świeżość zachowa taki twaróg, który był poddany termizacji, w hermetycznych opakowaniach, czy pakowane aseptycznie. Jeśli rozpakowaliśmy taki ser, to najlepiej jest przełożyć go do plastikowego lub szklanego naczynia z przykrywką lub po prostu zawinąć w pergamin - dzięki temu zachowa świeżość, nawet do 48 godzin.

Jaki twaróg wybrać i czym kierować się przy jego zakupie?

Jeśli już wiemy, jak przechowywać twaróg, to dobrze jest również zastanowić się nad tym, jak wybrać najlepszy i czym kierować się przy zakupie tego produktu. Wszyscy dobrze wiemy, że dostępne są twarogi chude, półtłuste i tłuste. Osoby, będące na diecie powinny wybrać twaróg chudy, a najlepszą opcją dla każdego będzie bez wątpienia twaróg półtłusty, który zawiera odpowiednią ilość kalorii. Warto jest unikać kupowania twarogu z dodatkami - z powodzeniem można je dodać samemu w domu. Dzięki temu będzie zdecydowanie zdrowiej.

Twarożek - Pyszności; Foto Canva.com
Twarożek - Pyszności; Foto Canva.com

Kupując twaróg, najlepiej jest udać się do miejsca z chłodniami. Dzięki temu mamy pewność, że się nie zatrujemy. Przed zakupem należy sprawdzać datę ważności produktu oraz zwrócić uwagę, czy na etykiecie znajduje się odpowiedni znak weterynaryjny (oznaczenie PL lub WE) i numer identyfikacyjny, który świadczy, że dany produkt powstał w zakładzie, który podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kupując twaróg na targu, musimy zachować ostrożność, bo tak naprawdę nie wiemy, w jakich warunkach ten produkt powstał i był przechowywany.

Lubisz szybkie i proste przekąski? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na zapiekany camembert z pomidorkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także