PoradyJak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni? Przestrzegaj prostych zasad

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni? Przestrzegaj prostych zasad

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
24.06.2022 14:40, aktualizacja: 24.06.2022 15:01

Wątróbka to wyjątkowe danie, które rewelacyjnie smakuje z cebulką. Jednak często podczas smażenia mięsa, tłuszcz pryska na wszystkie strony. W konsekwencji na skórze mamy oparzenia, a na ścianie pojawiają się brudne plamy. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się jak usmażyć wątróbkę, żeby nie pryskała na patelni?

Wątróbka - zdrowa i smaczna potrawa

Danie z wątróbką - Pyszności; Foto: Canva.com
Danie z wątróbką - Pyszności; Foto: Canva.com

Wątróbka drobiowa to nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe mięso. Jest bogatym źródłem żelaza, witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Oprócz tego wspaniale smakuje z dodatkiem smażonej cebulki, czy jabłka. W związku z tym warto ją włączyć do swojego jadłospisu.

Zazwyczaj smażymy wątróbkę na oleju. Zdarza się, że podczas obróbki termicznej mięsa, tłuszcz pryska na wszystkie strony. Co możemy zrobić, żeby tego uniknąć?

Jak usmażyć wątróbkę?

Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Okazuje się, że jest to dziecinnie proste. Poniżej przedstawiamy kilka prostych trików, dzięki którym z łatwością przygotujesz mięso.

  • Osusz mięso

Przed smażeniem wątróbki, osusz ją. Najlepiej użyj do tego ręczników papierowych. W ten sposób usuniesz z niej nadmiar wody. Dzięki temu, podczas smażenia, mięso nie będzie pryskać na patelni.

  • Nie nakłuwaj mięsa

Pamiętaj, aby w żadnym wypadku nie nakłuwać wątróbki. W przeciwnym razie uwolnisz z niej cenne soki. W konsekwencji będzie pryskać podczas smażenia. Poza tym gotowa potrawa będzie sucha i niesmaczna.

  • Nie obracaj mięsa za często

Podczas smażenia nie obracaj za często wątróbki. Odczekaj kilka minut. W ten sposób mięso nie będzie pryskać na patelni. Dodatkowo dokładnie usmaży się z każdej strony.

Pamiętaj, aby smażyć wątróbkę na wysokim ogniu. Czas obróbki termicznej mięsa powinien być krótki. W przeciwnym wypadku nasze danie będzie twarde i suche.

Jak uzyskać pyszną wątróbkę?

Warto wiedzieć również, jak możemy uzyskać wyjątkowo soczystą i smaczną wątróbkę. W takiej sytuacji pamiętajmy, aby przed smażeniem mięsa, wymoczyć je w mleku. Dzięki temu nasza potrawa nie będzie gorzka. Oprócz tego należy solić mięso po obróbce termicznej. W przeciwnym razie nasze danie będzie wyjątkowo suche.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron z wołowiną i warzywami krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także