PoradyJak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?

Jak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?

Jak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?
Frania
01.11.2019 12:46, aktualizacja: 02.11.2019 07:47

Jak zrobić polewę czekoladową, aby wyszła za każdym razem? Czy istnieje jedna sprawdzona receptura? A może jest kilka rozwiązań, które warto zapamiętać?

Dziś postaram się odpowiedzieć na te pytania. I jak się okazuje, mam same dobre wieści. Po pierwsze, już za moment przekonasz się, że przygotowanie perfekcyjnej polewy czekoladowej wcale nie musi być trudne. Po drugie, aby ją przygotować wcale nie potrzebujesz sporej dawki produktów.

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, warto na wstępie powiedzieć, jak powinna wyglądać i zachowywać się idealna polewa czekoladowa. Otóż musi być ona gęsta i lśniąca jednocześnie. Nie powinniśmy mieć problemu z jej rozprowadzeniem na gotowym cieście. Co więcej, po wyjęciu z lodówki z łatwością można podzielić ją na mniejsze kawałki. Koniec więc z nadłamaną polewą, a co za tym idzie, zmarnowanymi kawałkami ciasta i nadszarpniętymi nerwami.

Obraz

Jak zrobić polewę czekoladową - dwa sprawdzone przepisy

W kuchni Pyszności wykorzystujemy dwa przepisy. Pierwszy z nich jest bardzo prosty i składa się jedynie z dwóch składników. W tym przypadku mowa o czekoladzie (200-250 g) i śmietance 30% (200 ml). I tu możesz połączyć składniki w kąpieli wodnej lub po prostu podgrzać śmietankę i połączyć ją z podzieloną na kawałki czekoladą.

Druga opcja wymaga trochę więcej produktów.

Potrzebne składniki:

  • 140 g przesianego cukru pudru
  • 120 g masła
  • 70 g kakao
  • 8 łyżek mleka
Obraz

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na palniku umieść masło (podzielone na mniejsze kawałki).
  2. Do roztopionego masła dodaj cukier puder, kakao i mleko.
  3. Dokładnie wymieszaj, do chwili połączenia składników w idealną polewę czekoladową.
Obraz

I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie idealnej polewy czekoladowej wcale nie jest takie trudne. Wystarczy dobry przepis, a reszta to już bułka z masłem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także