InspiracjeJak zrobić rosół jak u mamy? Kluczową rolę odgrywa tu makaron

Jak zrobić rosół jak u mamy? Kluczową rolę odgrywa tu makaron

Jak zrobić rosół jak u mamy? Kluczową rolę odgrywa tu makaron
Pyszności
11.01.2021 12:00, aktualizacja: 12.01.2021 12:36

Rosół to najbardziej popularna zupa w Polsce, która kojarzy się nam ze szczęśliwymi latami dzieciństwa. W każdą niedzielę nasze mamy i babcie gotowały pyszną zupę z makaronem, którą zachwycała się cała rodzina. I dziś zdradzimy Ci, jak odtworzyć idealny smak domowego rosołu we własnej kuchni.

Są przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Do tego grona z pewnością należy tradycyjny rosół, który serwowany jest w każdym polskim domu. Pełnię smaku gwarantuje sprawdzony makaron jajeczny, który jak Lubella 5 jaj wałkowany jest trzy razy, tak jak to robiły nasze mamy i babcie. Rosół to wręcz symbol polskiej tradycji kulinarnej i prawdziwa klasyka wśród zup. Dlatego każdy z nas powinien mieć w swoim domu sprawdzony przepis.

Co zrobić, aby rosół wyszedł jak u mamy?

Obraz

Przygotowanie najbardzej popularnej zupy w Polsce wiąże się z przestrzeganiem istotnych szczegółów. Jeśli będziesz o nich pamiętać, już dziś możesz przygotować dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia. Przy pracy nad rosołem  należy pamiętać o:

  • mięsie dobrej jakości
  • bogatej w smaku włoszczyźnie (opalona na żywym ogniu lub na suchej patelni cebula nada zupie klarowność)
  • odpowiednich przyprawach (przed dodaniem ziela angielskiego, delikatnie je rozgnieć; aby nadać zupie złocistego koloru, dodaj szczyptę kurkumy; nie możesz zapomnieć również o ziarnistym pieprzu. Dzięki takiej kombinacji nie tylko uzyskasz idealną mieszankę smakową, ale też wspomożesz układ odpornościowy)
  • liściach białej kapusty (opcjonalnie, dzięki nim zupa będzie miała słodszy smak i charakterystyczny zapach)

Makaron to podstawa

I na koniec najważniejsze - odpowiedni makaron. Jeśli chcesz odtworzyć tradycyjny smak kultowej zupy z zeszytu mamy lub babci, postaw na dobrej jakości makaron jajeczny. I w tym miejscu polecamy makaron jajeczny Lubella 5 jaj , który jest wałkowany 3 razy - tak jak robiły to kiedyś nasze mamy i babcie.

Smakuje jak w dzieciństwie! I jest kluczem do sukcesu, aby rosół wyszedł idealny!

Lubella
Lubella

Teraz już wiesz, o czym warto pamiętać przy pracy nad rosołem. Czas więc podzielić się sprawdzoną recepturą na pyszny rosół  Jakuba Kuronia.

Składniki:

  • makaron Lubella 5 jaj (krajanka)
  • 2 udka z kaczki
  • cebula
  • kawałek pora
  • 4 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
  • 2 pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz ziarnisty
Obraz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rosół w 5-litrowym garnku. Na początek wlej do niego 3 litry zimnej wody. Następnie dodaj udka z kaczki i gotuj na wolnym ogniu 60 minut.
  2. Jako kolejne składniki dodaj opaloną cebulę oraz pora. Nie zapomnij także o pozostałych warzywach, natce pietruszki, liściach laurowych, ziarenkach ziela angielskiego, pieprzu ziarnistym oraz łyżeczce soli.
  3. Podczas gotowania zbieraj z powierzchni rosołu powstałe szumowiny. Dzięki temu rosół będzie klarowny.
  4. Gotuj rosołu przez kolejne 2 godziny. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw przy pomocy soli i pieprzu.
  5. Pod koniec gotowania, przygotuj makaron.
  6. Gotowy rosół podawaj z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa oraz natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów z wykorzystaniem makaronu Lubella znajdziesz na www.uwielbiam.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także