Jeden błąd i sok na zimę wyjdzie gorzki. Sprawdź, zanim cały zapas pójdzie na marne

Już za chwilę rozpocznie się sezon na przetwory z aronii. Soki i nalewki z tych owoców są pyszne oraz zdrowe, mają więc sporo miłośników. Jednak wciąż nie wszyscy wiedzą, że zanim owoce znajdą się w cukrze, trzeba je odpowiednio przygotować. Dzięki temu przetwory nie będą gorzkie.

Sok z aronii na zimęSok z aronii na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ban Oršolić
Dorota Gepert

Aronia, znana również jako czarna jagoda, jest bardzo zdrowa. Owoce zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i są doskonałym materiałem na różnorodne przetwory.

Bogaty skład aronii

Te niepozorne owoce są źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność oraz witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Oprócz witamin aronia zawiera również dużą ilość minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez. Ciekawe jest to, że aronia jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów wśród owoców. Przeciwutleniacze (takie jak antocyjany) pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym aronia przyczynia się także do opóźniania procesu starzenia komórek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Jak wzbogacić dietę w aronię?

Najłatwiejszy sposób to picie soku z tych owoców, który można łatwo przygotować w domu. Aronia nadaje się także na konfitury czy nalewki. Jednak ich przygotowywanie wiąże się z pewnym problemem, bo owoce aronii są cierpkie. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby pozbyć się tego nieprzyjemnego smaku. Wystarczy zamrozić owoce na kilka godzin przed przetworzeniem. Dzięki temu aronia straci swoją cierpkość i przygotowane z niej przetwory będą znacznie smaczniejsze. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Aronię warto zamrozić przed dalszą obróbką
Aronię warto zamrozić przed dalszą obróbką © Adobe Stock | Alicja Neumiler

Sok czy nalewka?

  1. Zamrożone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw wszystko pod przykryciem na całą dobę.
  2. Następnie przecedź aronię przez gazę na sitku. Do powstałego soku dodaj cukier (0,5 kg cukru na taką samą ilość aronii) i po raz kolejny zagotuj.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, możesz już przelewać sok do butelek. Jeśli natomiast marzy ci się nalewka, jest to moment, w którym musisz dodać jeszcze spirytus.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥