Jeden błąd i sok na zimę wyjdzie gorzki. Sprawdź, zanim cały zapas pójdzie na marne
Już za chwilę rozpocznie się sezon na przetwory z aronii. Soki i nalewki z tych owoców są pyszne oraz zdrowe, mają więc sporo miłośników. Jednak wciąż nie wszyscy wiedzą, że zanim owoce znajdą się w cukrze, trzeba je odpowiednio przygotować. Dzięki temu przetwory nie będą gorzkie.
31.07.2024 10:43
Aronia, znana również jako czarna jagoda, jest bardzo zdrowa. Owoce zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych i są doskonałym materiałem na różnorodne przetwory.
Bogaty skład aronii
Te niepozorne owoce są źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność oraz witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Oprócz witamin aronia zawiera również dużą ilość minerałów, takich jak potas, wapń czy magnez. Ciekawe jest to, że aronia jest jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów wśród owoców. Przeciwutleniacze (takie jak antocyjany) pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym nowotworów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym aronia przyczynia się także do opóźniania procesu starzenia komórek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wzbogacić dietę w aronię?
Najłatwiejszy sposób to picie soku z tych owoców, który można łatwo przygotować w domu. Aronia nadaje się także na konfitury czy nalewki. Jednak ich przygotowywanie wiąże się z pewnym problemem, bo owoce aronii są cierpkie. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby pozbyć się tego nieprzyjemnego smaku. Wystarczy zamrozić owoce na kilka godzin przed przetworzeniem. Dzięki temu aronia straci swoją cierpkość i przygotowane z niej przetwory będą znacznie smaczniejsze. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Sok czy nalewka?
- Zamrożone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw wszystko pod przykryciem na całą dobę.
- Następnie przecedź aronię przez gazę na sitku. Do powstałego soku dodaj cukier (0,5 kg cukru na taką samą ilość aronii) i po raz kolejny zagotuj.
- Kiedy cukier się rozpuści, możesz już przelewać sok do butelek. Jeśli natomiast marzy ci się nalewka, jest to moment, w którym musisz dodać jeszcze spirytus.