Jedne z najzdrowszych cytrusów. Ich kolor nie jest bez znaczenia

Czy miąższ pomarańczy musi zawsze mieć pomarańczowy kolor, a miąższ cytryny czy grejpfruta — żółty? Odpowiedź brzmi: niekoniecznie. W ostatnich latach czerwone cytrusy zyskują na popularności. Są naprawdę smaczne, a do tego, obfitują w mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść je codziennie.

Dlaczego warto jeść czerwone cytrusy?Dlaczego warto jeść czerwone cytrusy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cytrusy to rośliny z rodziny rutowatych. To ponad 30 różnych odmian owoców. Należą do nich znane i lubiane cytryny, limonki, pomarańcze, pomelo, mandarynki czy grapefruity, a także citrofortunella, kalamondin, sweetie i tangelo. Każdy z tych owoców jest prawdziwą bombą przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają rozwojowi chorób i starzeniu się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lasagne z cukinii

Skąd wzięły się cytrusy?

Zastanawiałeś się kiedyś, skąd pochodzą cytrusy? Najprawdopodobniej pochodzą one od cytronu znanego jeszcze w czasach starożytnych. Cytron to roślina, która rosła u podnóża Himalajów. Udomowiono ją w Indiach i Chinach tysiące lat temu, a w I wieku naszej ery została sprowadzona do Europy przez Pliniusza Starszego. Ten słynny rzymski historyk i pisarz skosztował kwaśno-słodkiego owocu podczas pełnienia funkcji zarządcy w jednej z afrykańskich prowincji i zakochał się w jego smaku.

Te owoce mają naprawdę duże wymagania środowiskowe. Rosną tylko tam, gdzie panuje ciepły klimat. Naturalnie występują w Chinach, Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Meksyku, Nigerii, Hiszpanii, Turcji, Hiszpanii czy Włoszech.

Na rynku ciągle pojawiają się nowe odmiany cytrusów. W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszą się te o czerwonym miąższu. Jeszcze niedawno znane były jedynie czerwone grejpfruty. Obecnie kupisz nawet czerwone cytryny czy pomarańcze, które są wyjątkowo soczyste i znacznie różnią się w smaku od tych cytrusów, które znamy.

Czerwone cytrusy - skarbnica witamin

Czerwone cytrusy mają znacznie więcej witamin niż pozostałe owoce cytrusowe. Wykazują silne właściwości alkalizujące. Co to oznacza? Oznacza to, że neutralizują nadmiar kwasu w organizmie. Jak rozpoznać, że nasz organizm jest zbyt zakwaszony? Po braku energii, ciągłym uczuciu zmęczenia, problemach z koncentracją, bólami głowy czy zmniejszoną odpornością i skłonności do przeziębienia.

To nie koniec prozdrowotnych właściwości czerwonych cytrusów. W owocach znajdują się pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który obniża poziom cukru oraz "złego" cholesterolu LDL. Cholesterol LDL przyczynia się do rozwoju poważnych schorzeń układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy udar mózgu. Pektyny działają też detoksykująco i pozbywają się nadmiaru toksyn i metali ciężkich z organizmu.

To też źródło kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Jest to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który wzmacnia system odpornościowy oraz neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia organizmu i rozwój wielu poważnych chorów — w tym nowotworów czy Alzheimera.

Czerwone cytrusy dostarczają również sporo innych witamin: A, B oraz E, oraz wartościowych biopierwiastków, takich jak potas, wapń, magnez czy sód. Ich intensywnie czerwony kolor to zasługa antocyjanów, czyli naturalnych barwników, które są uważane za jedne z najsilniejszych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.

Nie można nie wspomnieć o likopenie. Likopen obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, którego nadmiar odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Ten związek przeciwdziałania agregacji płytek krwi i  zapobiega rozwojowi miażdżycy. Regularne spożywanie produktów z wysoką zawartością likopenu zmniejsza niebezpieczeństwo poważnych schorzeń układu krążenia, w tym ostrego zawału mięśnia sercowego czy choroby wieńcowej. Związek ten wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Czerwony grapefruit przyśpiesza spalanie tłuszczu, dostarczając przy tym niewielkiej ilości kalorii (tylko 50 kcal w 100 g).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby