Jedz, bo obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Ma zbawienny wpływ na jelita

Kaki to owoc, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Sięgamy po niego naprawdę rzadko. To błąd, bowiem owoc kaki posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety?

Ten owoc obniży poziom złego cholesterolu.Ten owoc obniży poziom złego cholesterolu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Petrovic

Najczęściej spotykaną nazwą tego owocu jest persymona, choć często określa się go mianem "boskiego owocu". Skąd tak mocne określenie? Kaki to niezwykle zdrowy owoc, który chroni organizm przed wieloma chorobami i schorzeniami. Jakie witaminy skrywa w sobie kaki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wygląda kaki?

Kaki, znane również jako persymona, owoc szaron czy hurma, jest owocem drzew z gatunku Diospyros. Początkowo uprawiano go w Chinach, a następnie w Korei Południowej i Japonii, które obecnie są największymi producentami tego owocu na świecie. Z biegiem czasu kaki zyskało popularność również we Włoszech i w Ameryce Południowej. Obecnie owoc kaki jest znany na całym świecie.

Jak smakuje kaki? Dojrzałe owoce są wyraźnie słodkie, z wyczuwalną nutą kwasowości, która przełamuje intensywnie słodki smak. Jak wybrać dobre kaki? Zwróć szczególną uwagę na skórkę — powinna być intensywnie pomarańczowa, stosunkowo cienka i lśniąca. Dojrzałe kaki jest miękkie niczym dojrzała śliwka.

Kaki — właściwości odżywcze

Persymona to jeden z najzdrowszych znanych owoców. Skrywa w sobie wiele cennych pierwiastków, takich jak żelazo, potas, fosfor i mangan czy witaminy A czy C. Znajduje się w nim także beta-karoten, likopen, błonnik i polifenole.

Kaki jest bogate w karotenoidy, czyli związki, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Regularne spożywanie karotenoidów pozytywnie oddziałuje na wzrok — sprawia, że jest ostry. Owoc kaki jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie, ponieważ podkręca metabolizm. Już niewielka porcja kaki przyśpiesza proces odchudzania.

Owoc kaki to też źródło błonnika. Dzięki niemu nawet ciężkostrawne pokarmy są szybciej trawione przez organizm. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, czyli ich ruchy skurczowe, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Błonnik w diecie pomaga pozbyć się nawracających zaparć, które w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do rozwoju groźnych chorób.

Kaki — podsumowanie

Kaki pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego w organizmie. Przyczynia się również do redukcji trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Co ważne, regularne spożywanie persymony obniża ciśnienie krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ponadto obecność beta-karotenu i błonnika w owocu kaki pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Dzięki temu chroni przed nagłymi skokami cukru, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy. Jak widać, warto włączyć kaki do swojej codziennej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥