Jedz, bo obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Ma zbawienny wpływ na jelita

Kaki to owoc, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Sięgamy po niego naprawdę rzadko. To błąd, bowiem owoc kaki posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety?

Ten owoc obniży poziom złego cholesterolu.Ten owoc obniży poziom złego cholesterolu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Petrovic

Najczęściej spotykaną nazwą tego owocu jest persymona, choć często określa się go mianem "boskiego owocu". Skąd tak mocne określenie? Kaki to niezwykle zdrowy owoc, który chroni organizm przed wieloma chorobami i schorzeniami. Jakie witaminy skrywa w sobie kaki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wygląda kaki?

Kaki, znane również jako persymona, owoc szaron czy hurma, jest owocem drzew z gatunku Diospyros. Początkowo uprawiano go w Chinach, a następnie w Korei Południowej i Japonii, które obecnie są największymi producentami tego owocu na świecie. Z biegiem czasu kaki zyskało popularność również we Włoszech i w Ameryce Południowej. Obecnie owoc kaki jest znany na całym świecie.

Jak smakuje kaki? Dojrzałe owoce są wyraźnie słodkie, z wyczuwalną nutą kwasowości, która przełamuje intensywnie słodki smak. Jak wybrać dobre kaki? Zwróć szczególną uwagę na skórkę — powinna być intensywnie pomarańczowa, stosunkowo cienka i lśniąca. Dojrzałe kaki jest miękkie niczym dojrzała śliwka.

Kaki — właściwości odżywcze

Persymona to jeden z najzdrowszych znanych owoców. Skrywa w sobie wiele cennych pierwiastków, takich jak żelazo, potas, fosfor i mangan czy witaminy A czy C. Znajduje się w nim także beta-karoten, likopen, błonnik i polifenole.

Kaki jest bogate w karotenoidy, czyli związki, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Regularne spożywanie karotenoidów pozytywnie oddziałuje na wzrok — sprawia, że jest ostry. Owoc kaki jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie, ponieważ podkręca metabolizm. Już niewielka porcja kaki przyśpiesza proces odchudzania.

Owoc kaki to też źródło błonnika. Dzięki niemu nawet ciężkostrawne pokarmy są szybciej trawione przez organizm. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, czyli ich ruchy skurczowe, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Błonnik w diecie pomaga pozbyć się nawracających zaparć, które w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do rozwoju groźnych chorób.

Kaki — podsumowanie

Kaki pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego w organizmie. Przyczynia się również do redukcji trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Co ważne, regularne spożywanie persymony obniża ciśnienie krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ponadto obecność beta-karotenu i błonnika w owocu kaki pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Dzięki temu chroni przed nagłymi skokami cukru, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy. Jak widać, warto włączyć kaki do swojej codziennej diety.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo