Jedz, bo obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Ma zbawienny wpływ na jelita
Kaki to owoc, który nie cieszy się w Polsce szczególną popularnością. Sięgamy po niego naprawdę rzadko. To błąd, bowiem owoc kaki posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety?
05.04.2024 16:28
Najczęściej spotykaną nazwą tego owocu jest persymona, choć często określa się go mianem "boskiego owocu". Skąd tak mocne określenie? Kaki to niezwykle zdrowy owoc, który chroni organizm przed wieloma chorobami i schorzeniami. Jakie witaminy skrywa w sobie kaki?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak wygląda kaki?
Kaki, znane również jako persymona, owoc szaron czy hurma, jest owocem drzew z gatunku Diospyros. Początkowo uprawiano go w Chinach, a następnie w Korei Południowej i Japonii, które obecnie są największymi producentami tego owocu na świecie. Z biegiem czasu kaki zyskało popularność również we Włoszech i w Ameryce Południowej. Obecnie owoc kaki jest znany na całym świecie.
Jak smakuje kaki? Dojrzałe owoce są wyraźnie słodkie, z wyczuwalną nutą kwasowości, która przełamuje intensywnie słodki smak. Jak wybrać dobre kaki? Zwróć szczególną uwagę na skórkę — powinna być intensywnie pomarańczowa, stosunkowo cienka i lśniąca. Dojrzałe kaki jest miękkie niczym dojrzała śliwka.
Kaki — właściwości odżywcze
Persymona to jeden z najzdrowszych znanych owoców. Skrywa w sobie wiele cennych pierwiastków, takich jak żelazo, potas, fosfor i mangan czy witaminy A czy C. Znajduje się w nim także beta-karoten, likopen, błonnik i polifenole.
Kaki jest bogate w karotenoidy, czyli związki, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Regularne spożywanie karotenoidów pozytywnie oddziałuje na wzrok — sprawia, że jest ostry. Owoc kaki jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie, ponieważ podkręca metabolizm. Już niewielka porcja kaki przyśpiesza proces odchudzania.
Owoc kaki to też źródło błonnika. Dzięki niemu nawet ciężkostrawne pokarmy są szybciej trawione przez organizm. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, czyli ich ruchy skurczowe, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego. Błonnik w diecie pomaga pozbyć się nawracających zaparć, które w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do rozwoju groźnych chorób.
Kaki — podsumowanie
Kaki pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego w organizmie. Przyczynia się również do redukcji trójglicerydów, a także nadtlenków lipidowych, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Co ważne, regularne spożywanie persymony obniża ciśnienie krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób cierpiących na nadciśnienie. Ponadto obecność beta-karotenu i błonnika w owocu kaki pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Dzięki temu chroni przed nagłymi skokami cukru, które mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy. Jak widać, warto włączyć kaki do swojej codziennej diety.