Jedz garstkę dziennie, a zbijesz wysoki cholesterol
Mogą być pożywną chrupiącą przekąską lub wytworną dekoracją deserów czy tortów. Są uwielbiane przez cukierników, którzy przygotowują na ich bazie kremy, ciasta, ciasteczka i pralinki. Niepozorne orzeszki o charakterystycznym aromacie w codziennej diecie są także skutecznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.
Nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, który obecnie jest popularny w krajach Afryki Północnej, Azji Zachodniej basenu Morza Śródziemnego, są bogate w witaminę E, magnez, kwasy tłuszczowe i kwas foliowy. Dzięki temu dodane do sałatki lub owsianki wspierają zdrowie serca, jak i poprawiają kondycję skóry. Witamina E, znana jako "witamina młodości", pomaga zachować atrakcyjny wygląd skóry i włosów. Magnez wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, łagodząc napięcia wynikające z sytuacji stresowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło
Migdały a poziom cholesterolu
Badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of Nutrition" wykazały, że regularne spożywanie migdałów może znacznie poprawić funkcje "dobrego" cholesterolu HDL, który odgrywa kluczową rolę w usuwaniu złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Tym samym migdały wpływają na obniżenie tzw. złego cholesterolu LDL.
Amerykańscy naukowcy sprawdzili to na grupie uczestników, którzy przez 6 tygodni spożywali codziennie garść migdałów (ok. 43 g). Wyniki badań poziomu cholesterolu u tych osób porównano z wynikami badań grupy spożywającej babeczkę bananową zamiast migdałów. Okazało się, że osoby jedzące migdały miały o 19 proc. wyższy poziom HDL, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi (za: termedia.pl).
Migdały w codziennej diecie
Migdały można dodawać do wielu różnych potraw, aby wzbogacić ich smak i wartość odżywczą. Wrzuć garść płatków migdałowych do porannej owsianki albo przygotuj zupę migdałową, która jest popularna w Hiszpanii. Jeśli masz ochotę na słodki deser, ciekawym pomysłem są naleśniki z kremem na bazie mascarpone, śmietanki, kokosa i migdałów, inspirowane smakiem Raffaello.
W praktycznie wszystkich przepisach na ciasta, placki lub muffinki możesz zamienić mąkę pszenną na migdałową, która jest o wiele bogatsza w substancje odżywcze, ma niższy indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Niestety, nie można jej zamienić 1:1 ze względu na różnice w wadze i konsystencji. Mąka migdałowa jest lżejsza niż pszenna, a ciasta przygotowane z jej dodatkiem wychodzą bardziej kruche i wilgotne, a mniej puszyste. Idealnie sprawdza się do tart i ciasteczek, nieco mnie do biszkoptu.
Po garść migdałów możesz sięgać codziennie
Dietetycy zalecają spożywanie około 30 gramów migdałów dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej garści. Jednak należy pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny, więc wprowadzając migdały do diety, warto to robić stopniowo – zaczynając od kilku sztuk i kolejnego dnia zwiększając porcję zdrowej przekąski.
Ostrożność powinny zachować osoby z alergią na orzechy ze względu na obecność alergenów, a także osoby mające problemy z nerkami – ze względu na wysoką zawartość potasu. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych produktów do diety.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.