Jedz garstkę dziennie, a zbijesz wysoki cholesterol

Mogą być pożywną chrupiącą przekąską lub wytworną dekoracją deserów czy tortów. Są uwielbiane przez cukierników, którzy przygotowują na ich bazie kremy, ciasta, ciasteczka i pralinki. Niepozorne orzeszki o charakterystycznym aromacie w codziennej diecie są także skutecznym sposobem na obniżenie poziomu cholesterolu LDL.

Dojrzałe owoce na gałęzi drzewa migdałowegoDojrzałe owoce na gałęzi drzewa migdałowego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Nasiona owoców migdałowca zwyczajnego, który obecnie jest popularny w krajach Afryki Północnej, Azji Zachodniej basenu Morza Śródziemnego, są bogate w witaminę E, magnez, kwasy tłuszczowe i kwas foliowy. Dzięki temu dodane do sałatki lub owsianki wspierają zdrowie serca, jak i poprawiają kondycję skóry. Witamina E, znana jako "witamina młodości", pomaga zachować atrakcyjny wygląd skóry i włosów. Magnez wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego, łagodząc napięcia wynikające z sytuacji stresowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Migdały a poziom cholesterolu

Badania opublikowane w czasopiśmie "Journal of Nutrition" wykazały, że regularne spożywanie migdałów może znacznie poprawić funkcje "dobrego" cholesterolu HDL, który odgrywa kluczową rolę w usuwaniu złogów cholesterolowych w naczyniach krwionośnych. Tym samym migdały wpływają na obniżenie tzw. złego cholesterolu LDL.

Amerykańscy naukowcy sprawdzili to na grupie uczestników, którzy przez 6 tygodni spożywali codziennie garść migdałów (ok. 43 g). Wyniki badań poziomu cholesterolu u tych osób porównano z wynikami badań grupy spożywającej babeczkę bananową zamiast migdałów. Okazało się, że osoby jedzące migdały miały o 19 proc. wyższy poziom HDL, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi (za: termedia.pl).

Migdały w codziennej diecie

Migdały można dodawać do wielu różnych potraw, aby wzbogacić ich smak i wartość odżywczą. Wrzuć garść płatków migdałowych do porannej owsianki albo przygotuj zupę migdałową, która jest popularna w Hiszpanii. Jeśli masz ochotę na słodki deser, ciekawym pomysłem są naleśniki z kremem na bazie mascarpone, śmietanki, kokosa i migdałów, inspirowane smakiem Raffaello.

W praktycznie wszystkich przepisach na ciasta, placki lub muffinki możesz zamienić mąkę pszenną na migdałową, która jest o wiele bogatsza w substancje odżywcze, ma niższy indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Niestety, nie można jej zamienić 1:1 ze względu na różnice w wadze i konsystencji. Mąka migdałowa jest lżejsza niż pszenna, a ciasta przygotowane z jej dodatkiem wychodzą bardziej kruche i wilgotne, a mniej puszyste. Idealnie sprawdza się do tart i ciasteczek, nieco mnie do biszkoptu.

Po garść migdałów możesz sięgać codziennie

Dietetycy zalecają spożywanie około 30 gramów migdałów dziennie, co odpowiada mniej więcej jednej garści. Jednak należy pamiętać o tym, że każdy organizm jest inny, więc wprowadzając migdały do diety, warto to robić stopniowo – zaczynając od kilku sztuk i kolejnego dnia zwiększając porcję zdrowej przekąski.

Ostrożność powinny zachować osoby z alergią na orzechy ze względu na obecność alergenów, a także osoby mające problemy z nerkami – ze względu na wysoką zawartość potasu. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych produktów do diety.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji