Jedzenie bananów w zimie to ogromny błąd. Dietetyk dokładnie tłumaczy

Lubisz jeść banany i często goszczą one w twojej kuchni? Okazuje się, że sezon zimowy może nie być odpowiednim momentem na ich konsumpcję. Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne.

Dietetyczka tłumaczy jak wygląda kwestia jedzenia bananów zimąDietetyczka tłumaczy jak wygląda kwestia jedzenia bananów zimą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | @fitodietetyk, Cliplab
Marzena Pęcak

Od najmłodszych lat słyszymy, że powinniśmy jeść dużo owocówwarzyw. Dzięki nim będziemy zdrowi silni. I jeśli myślałeś, że tu temat się kończy, od razu wyprowadzam cię z błędu. Czasami mogą pojawić się drobne niuanse, o których lepiej pamiętać. 

I tak jest na przykład w przypadku bananów. Do tej pory jadłam je regularnie przez cały rok, ale ostatnio dowiedziałam się, że ta rutyna nie jest wcale taka dobra. Istnieją przypadki, kiedy lepiej zrezygnować z jedzenia bananów. Tu chodzi o konkretną porę roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

To dla mnie zupełna nowość

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam zgłębiać wiedzę odnośnie tematyki kulinarnej. Wychodzę z założenia, że na naukę nigdy nie jest za późno. Dlatego też na bieżąco śledzę w sieci działania zarówno znanych i cenionych kucharzy, jak i dietetyków, którzy chętnie dzielą się swoją szeroką wiedzą. 

W taki też sposób natrafiłam na pewien temat, który totalnie mnie zaskoczył. Czy wiesz, że jedzenie bananów w zimie nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem? Ja nie miałam o tym zielonego pojęcia!

Ta wiedza o bananach na pewno się przyda
Ta wiedza o bananach na pewno się przyda © Adobe Stock | fitodietetyk

Dietetetyczka tłumaczy

Całą sprawę odkryłam za pośrednictwem dietetyk Marzeny Grzesiak, która działa prężnie w sieci jako @fitodietetyk. Kobieta nagrała na ten temat aż dwa filmy, aby dokładnie wyjaśnić, o co w tym wszystkim chodzi. 

W pierwszym materiale dietetyczka wyjaśniła, że banany wychładzają nasz organizm, dlatego też ich jedzenie zimą może nie być najlepszym rozwiązaniem. Poza tym zwróciła również uwagę na fakt, że banany są mocno śluzotwórcze

To oznacza, że w ciele wytwarza się dużo śluzu. A jak mamy dużo śluzu, to po pierwsze to ciało musi go wyrzucić. Po drugie dużo śluzu to jest super środowisko do namnażania się patogenów: wirusów i bakterii - tłumaczy M. Grzesiak.

Temat okazał się wzbudzać tak wiele emocji, że pani Marzena postanowiła nagrać kolejny film. Podkreśliła w nim, że zdając sobie sprawę z faktu, że banany są wychładzające i śluzotwórcze, możemy ustalić, czy są odpowiednim rozwiązaniem dla nas. Kobieta jako przykład podała tu sytuację, że jeśli ktoś w ciągu zimy ma problem z ogrzaniem ciała i ciągle mu zimno, jedzenie bananów nie będzie najlepszym rozwiązaniem. Wręcz przeciwnie sytuacja ma się w przypadku osób, którym ciągle jest gorąco. W ich przypadku banany są jak najbardziej wskazane. 

Eksperta odniosła się ponownie również do kwestii śluzu.

Jeśli ktoś ma dużo śluzu w ciele, nawracające katary, duży i nabrzmiały język, odciski zębów na języku, to oznacza, że banan nie będzie dla niego dobrym rozwiązaniem. Bo my nie chcemy pracować na śluz. Ale jeśli ktoś ma mało śluzu w ciele, to ten banan może być dla niego lekarstwem — wyjaśnia dietetczyka.

Wychodzi więc na to, że do sprawy należy podchodzić przede wszystkim indywidualnie i po prostu wsłuchać się w potrzeby własnego ciała. Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o tej sprawie. Byłeś świadomy, że jedzenie bananów zimą nie zawsze może być dla nas korzystne?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej