PrzepisGrillowana karkówka Ani Starmach jest obłędna. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Grillowana karkówka Ani Starmach jest obłędna. Wszystko dzięki dwóm składnikom

Przepis na genialną grillowaną karkówkę Ani Starmach - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: ania_starmach (screenshot)
Przepis na genialną grillowaną karkówkę Ani Starmach - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: ania_starmach (screenshot)
27.04.2023 13:17, aktualizacja: 20.03.2024 15:16

Karkówka Ani Starmach podbije wasze serca. Prosta marynata, stworzona na bazie musztardy i miodu, da jej przyjemny, słodko-ostry smak. Co więcej, miód karmelizując się podczas pieczenia, powoduje że mięso jest bardziej miękkie i chrupiące na wierzchu. Zobaczcie przepis na idealną karkówkę z grilla.

Ania Starmach postawiła na klasyczne połączenie składników, proponując marynatę do grillowanej karkówki. Kluczowe są tutaj musztarda i miód. To wspaniały, dopełniający się duet, finalnie nadający pieczonym na ruszcie produktom słodko-ostry, wyrazisty smak. Miodowa marynata do mięsa zawiera również sok z cytrusów i przyprawy. Dzięki temu karkówka Ani Starmach będzie absolutnym hitem podczas sezonu na grilla.

Karkówka Ani Starmach. Idealna na grilla

Soczystą, miękką i - co najważniejsze - przepyszną karkówkę zrobicie z przepisu Ani Starmach. Znana kucharka postawiła na klasyczne połączenie miodu, musztardy i ziół. Miód wspaniale współgra z grillowanym mięsem, ponieważ nadaje mu miękkości i sprawia, że na wierzchu robi się chrupiące. Sok z cytryny przełamuje mdłość, a czosnek nadaje całości charakteru. Karkówka Ani Starmach jest banalnie łatwa w przygotowaniu. Poniżej znajdziecie przepis.

Pamiętajcie jednak: by wydobyć pełnię smaku marynowanej karkówki, zanurzcie ją w aromatycznym sosie dzień przed grillowaniem. Najlepiej, by marynowała się całą noc w chłodnym miejscu. Godzinę przed wrzuceniem na ruszt odstawcie mięso w ciepłe miejsce, by nabrało temperatury pokojowej. Grillowanie produktu prosto z lodówki, jeszcze zimnego, może skończyć się jego przypalaniem lub niedostatecznym dopieczeniem wewnątrz. Pamiętajcie również, by pod żadnym pozorem nie wrzucać na ruszt nierozmrożonego mięsa.

Bazą marynaty do karkówki Ani Starmach jest miód i musztarda - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Bazą marynaty do karkówki Ani Starmach jest miód i musztarda - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Szykując marynaty do mięs na grilla, zwróćcie uwagę na to, by nie dokładać do nich zbyt dużo tłuszczu, ale nie żałować ziół i przypraw. Posiadają one wiele różnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. Te zaś powstają, w dużej mierze, w żywności, która jest pieczona na ruszcie. Karkówka Ani Starmach jest doprawiona rozmarynem, który należy do ziół, posiadających silne właściwości przeciwutleniające.

Więcej na temat zdrowego grillowania przeczytacie TUTAJ.

Przepis na grillowaną karkówkę w miodzie Ani Starmach

Składniki:

         
  • 1 kg karkówki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy
  • gałązka rozmarynu (może być suszony)

Przygotowanie:

         
  1. Wymieszaj ze sobą miód, oliwę, musztardę i sok z cytryny. Dodaj dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dopraw rozmarynem wedle uznania.
  2. Karkówkę pokrój w plastry o grubości około 1 cm, a następnie lekko rozbij je tłuczkiem lub spłaszcz dłonią.
  3. Mięso przełóż do miski i zalej marynatą oraz dobrze wymieszaj całość, by płyn pokrył wszystkie kawałki karkówki. Schowaj mięso do lodówki.
  4. Najlepiej, by mięso marynowało się przez całą noc.
  5. Mięso wyjmij z lodówki ok. godzinę przed planowanym grillowaniem, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. Mięso smaż na ruszcie przez kilka minut z każdej strony (w zależności od temperatury grilla i grubości kawałków).
  7. Grillowaną karkówkę podawaj z pieczonymi ziemniakami (przed wrzuceniem na grilla, ziemniaki możesz podgotować).

Nie wiesz, jak zaserwować pieczone ziemniaki? Zobacz przepis na ziemniaczane szpary!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także