PrzepisBabcia Gosia uczy, jak robić delikatne i mięciutkie kluski śląskie. Stosuj się do 1 złotej zasady

Babcia Gosia uczy, jak robić delikatne i mięciutkie kluski śląskie. Stosuj się do 1 złotej zasady

Mięciutkie i delikatne kluski śląskie z przepisu babci Gosi - Pyszności; Foto: Canva.com
Mięciutkie i delikatne kluski śląskie z przepisu babci Gosi - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
07.10.2022 09:54

Jeśli chcesz wykonać idealne kluski śląskie, koniecznie przygotuj je według przepisu babci Gosi. Potrawa odznacza się rewelacyjną konsystencją. W związku z tym kluski wychodzą wyjątkowo miękkie oraz delikatne. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych. Poza tym można je również podać jako samodzielny posiłek.

Kluski śląskie według babci Gosi rozpływają się w ustach. Należy zaznaczyć, że danie to jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale także pięknie się prezentuje. Jeśli masz ochotę ich spróbować - poniżej podajemy krok po kroku jak je wykonać.

Klasyczna polska potrawa

Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com
Kluski śląskie - Pyszności; Foto: Canva.com

Kluski śląskie to tradycyjna polska potrawa, która powstaje na bazie ugotowanych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz jajka. Warto wspomnieć, że kluski te odznaczają się okrągłym kształtem oraz charakterystyczną dziurką w środku. Podawane są one zazwyczaj z sosem grzybowym lub gulaszem. Oprócz tego niektórzy serwują je na słodko z dodatkiem cukru oraz śmietany.

Babcia Gosia przygotowuje idealne kluski śląskie. Danie odznacza się wyjątkowo delikatną konsystencją. Zasmakuje całej twojej rodzinie!

Kluski śląskie według babci Gosi

Obiad z kluskami - Pyszności; Foto: Canva.com
Obiad z kluskami - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • sól
  • ok. 250 g mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść je przez praskę i przenieś do dużej miski. Masę ziemniaczaną podziel nożem w misce na 4 równe części. Wyjmij jedną z nich i w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie wrzuć do miski uprzednio wyjętą część ziemniaków, dodaj jako i wszystko dokładnie ugnieć. 

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej niewielką ilość soli. W międzyczasie formuj kluseczki, a następnie wrzucaj je na wrzątek. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez ok. 3 - 5 minut. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Gotowe kluski śląskie podawaj z ulubionym sosem. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować szare kluski z cebulą i chrupiącym boczkiem krok po kroku. To idealny pomysł na szybki i smaczny obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także