Komu służy mleko kozie? To dobre źródło białka i witamin

Coraz większą popularnością cieszą się kozie sery. Często produkowane są także na małych fermach w różnych rejonach naszego kraju. W cieniu serów wciąż pozostaje kozie mleko. A to produkt o wysokiej wartości odżywczej, zaliczany do żywności funkcjonalnej. Ma bardzo bogaty skład i niezwykłe właściwości. Podpowiadamy, dlaczego warto go spróbować.

Boiled Milk at Home.
Cooking milk at home for preparing home made yoghurt or cheese.Preparing yoghurt at home with boiled milk. making home made cheese at home.
YUCELOZBER
Buttermilk, Stew Pot, Homemade, Sour Cream, Mixing, Wooden Spoon, Boiling, Burner - Stove Top, Cooking, Hygiene, Yeast, Boiled, Heat - Temperature, Bright, White, Bubble, Yogurt, Cream, Cheese, Butter, Dairy Product, Food, Milk, Saucepan, Cooking Pan, Food Processor, Stove, Fresh Milk, Goat Milk, Cow Milk, Raw Milk, Sauce Pot, KitchenPodpowiadamy, dlaczego warto spróbować koziego mleka.
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | YUCELOZBER
Dorota Gepert

Choć teraz mleko kozie jest trochę zapomniane, to od wieków stanowi ważny składnik diety. Kozy były jednymi z pierwszych udomowionych zwierząt. Szacuje się, że ludzie piją ich mleko już od 10 tysięcy lat. Teraz oczywiście możemy kupić mleko kozie nawet w dyskontach i w wersji pasteryzowanej.

Produktów jest sporo

Pasteryzowane mleko kozie ma łagodny smak i dość gęstą konsystencję. Jego zapach jest naturalny, a smak można określić jako słono-słodki. Na jego bazie powstają przetwory, takie jak wspominane już sery, a także kefiry, jogurty. W jego składzie warto zwrócić uwagę łatwostrawne białka serwatkowe. Poprawiają wchłanianie wapnia i magnezu, działają przeciwnowotworowo, przeciwstresowo i antybakteryjnie. W mleku kozim znajduje się mniej białek kazeinowych w porównaniu do mleka krów, więc jest ono mniej uczulające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupę germuszkę robiła moja babcia. Ostatnio cała rodzina odkryła ten przepis na nowo

Cenniejsze niż krowie?

A co z kaloriami? Mleko kozie dostarcza ich podobną ilość, jak mleko krowie (69-84 kcal na 100 ml produktu w porównaniu do 65-88 kcal znajdujących się w 100 gramach mleka krowiego). Nie brakuje w nim tez witamin i minerałów. Ma więcej niż mleko krowie witaminy A, niacyny, ryboflawiny, kwasu pantotenowego oraz takich pierwiastków jak: żelazo, cynk, czy mangan.

Kilka różnic

Kiedy pomaga? Mleko kozie pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, chroni przed rozwojem choroby wieńcowej. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także sprzyja mineralizacji zębów. Dowiedziono, że mleko kozie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. Jaka jest więc podstawowa różnica między mlekiem kozim a krowim? Mają inny skład jakościowy tłuszczu i białka. Białka mleka koziego znacznie szybciej są trawione niż białka mleka krowiego. Tłuszcz pozyskiwany z mleka koziego jest również łatwiej trawiony. Z kolei mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie. Nie może jednak stanowić alternatywy w żywieniu dla osób z nietolerancją tego składnika.

Jego smak jest...

Mleko kozie można zastępować mleko krowie. Warto sięgnąć również po inne produkty powstałe na jego bazie – sery, jogurty, mleczko do kawy. Biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, warto wprowadzić go do diety. Jednak trzeba się przekonać do jego smaku, bo jest on specyficzny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu